Διαφθορά στη Βρετανία: Οι βαθιές τσέπες εξασφαλίζουν ατιμωρησία

Διαφθορά στη Βρετανία: Οι βαθιές τσέπες εξασφαλίζουν ατιμωρησία

Έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) φέρνει στο φως μια ιστορία διαπλοκής μεταξύ ατόμων και εταιρειών με βαθιές τσέπες και ενός από τους πιο παλιούς και σεβαστούς θεσμούς της Βρετανίας.

Το Γραφείο Σοβαρών Απατών (Bureau of Serious Fraud – SFO) του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των πιο περίπλοκων και ύπουλων οικονομικών εγκλημάτων, αλλά η δημοσιογραφική έρευνα του TBIJ αποκάλυψε ότι η υπηρεσία «εξουδετερώνεται» συνήθως από εξαιρετικά πλούσιους αντιπάλους και χάνει ανώτερα στελέχη, που καταλήγουν σε δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου που προστατεύουν ισχυρές εταιρείες υπό διερεύνηση.

Ορισμένες εταιρείες ξοδεύουν έως και δέκα φορές περισσότερα από το SFO για την ίδια έρευνα, με ορισμένες οντότητες να δαπανούν περισσότερα για μεμονωμένες υποθέσεις από όσα λαμβάνει η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης σε έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτή η «ανισορροπία των όπλων» υπονομεύει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, υποστηρίζουν ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών και των Εργατικών, όπως ο πρώην Λόρδος Καγκελάριος Ρόμπερτ Μπάκλαντ και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Λίζα Νάντι.

Πρόσφατες αποκαλύψεις για καταγγελίες δωροδοκίας που σχετίζονται με την British American Tobacco (BAT) – αφού η SFO έκλεισε μια έρευνα για την εταιρεία – προσθέτουν επιπλέον ενδιαφέρον στην κατάσταση. Το SFO έχει εισφέρει στα ταμεία του κράτους περίπου £1,3 δισ. σε πρόστιμα και κυρώσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει επίσης ξεκινήσει αρκετές νέες έρευνες.

Όμως, είναι το κλείσιμο υποθέσεων και οι αθωώσεις στελεχών που ξεχωρίζουν. Τον Ιανουάριο, η υπηρεσία τερμάτισε την έρευνά της για την BAT χωρίς κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τυχόν διώξεις. Τον Σεπτέμβριο, μια κοινή έρευνα του TBIJ και του BBC Panorama αποκάλυψε στοιχεία ότι η εταιρεία πλήρωνε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών για πληροφορίες σχετικά με ανταγωνιστές.

Αποκάλυψε επίσης ότι μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με σύμβαση με την BAT είχε διαπραγματευτεί μια προτεινόμενη δωροδοκία για τον πρώην πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter