Διαγράφουν τα €146 εκατ. του Πηλαδάκη αλλά στο Μαξίμου «αγωνιούν» για τα δάνεια του κόσμου

Διαγράφουν τα €146 εκατ. του Πηλαδάκη αλλά στο Μαξίμου «αγωνιούν» για τα δάνεια του κόσμου

Σε υπεκφυγές και υποκριτικές αναφορές αναγκάστηκε να προσφύγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν το πρωί της Τρίτης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το δεύτερο εξωφρενικό «σχέδιο εξυγίανσης» των δανείων του πρωθυπουργικού φίλου, Κώστα Πηλαδάκη, που βλέπει τα χρέη του να κουρεύονται κατά 146 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και περίπου το 70% των οφειλών του σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο το οποίο και ουσιαστικά και συμβολικά εκφράζει και την άποψη της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες συνεννόησης των οφειλετών με τις τράπεζες και τους φορείς στους οποίους οφείλουν χρήματα για να μην φτάνουμε σε αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης» έσπευσε να υποστηρίξει αρχικά στην απάντησή του ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Τρίτης, όταν το documentonews.gr του έθεσε το ζήτημα του κουρέματος κατά 88,5% των δανειακών οφειλών του στρατηγικού κακοπληρωτή και πρωθυπουργικού φίλου, Κώστα Πηλαδάκη.

Διαβάστε επίσης: Σκανδαλώδες κούρεμα €146 εκατ. στον μεγαλομπαταχτσή Πηλαδάκη

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2020, το Documento είχε αποκαλύψει πως ο επιχειρηματίας είχε συμφωνήσει σε «κούρεμα» δανείων συνολικού ποσού 149,51 εκατ. ευρώ και να πληρώσει μόλις 11,1 εκατ. ευρώ, με την αποκάλυψη της συμφωνίας να προκαλεί την ανακοπή, από τη δικαστική απόφαση που απέρριψε το αίτημα εξυγίανσης. Το περασμένο Σάββατο όμως, το Documento αποκάλυψε τη νέα σκανδαλώδη συμφωνία «κουρέματος» των δανείων του κατά 146 εκατ. ευρώ που εμφάνισε ο Κ. Πηλαδάκης με το αφήγημα της εξυγίανσης των Καζίνων Πάτρας και Αλεξανδρούπολης. Απόφαση που στοχεύει να «κουρέψει» και το περίπου 70% των οφειλών του σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

«Πως τοποθετείται η κυβέρνηση σε τέτοιου είδους συμφωνίες; Από τη μία να καλύπτονται μεγάλα χρέη και να κουρεύονται, και από την άλλη να έχουμε περιπτώσεις πολιτών που βρίσκονται στο έλεος των τραπεζών» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που έσπευσε να αναφερθεί στο «πλαίσιο» της κυβέρνησης, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται τον αντίκτυπο του προκλητικού κουρέματος.

«Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του δανείου του κ. Πηλαδάκη, δεν ξέρω το πλαίσιο μέσα από το οποίο έγιναν, είτε το κούρεμα, είτε οι ρυθμίσεις, είτε όλη η διαδικασία που οδήγησε σε αυτά που λέει η εφημερίδα σας. Είναι αρμόδιοι αυτοί που τα έκαναν να έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα μέτρα για να μην υπάρχει ζημιά του δημοσίου ή οτιδήποτε άλλο» αρκέστηκε να σχολιάσει για τις αποκαλύψεις, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην ουσία της υπόθεσης, και σπεύδοντας να επανέλθει στον «κόσμο», που παραμένει έρμαιο των αποφάσεων των τραπεζών και των funds.

«Στον τομέα όμως που αφορά τον κόσμο, τα δάνειά του, την αγωνία μας να μην φτάνουμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αυτό που είναι δουλειά της κυβέρνησης και που πρέπει να κάνει, είναι να διαμορφώνει ένα πλαίσιο για να πηγαίνει ο κόσμος να ρυθμίζει και να πληρώνει» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλη ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προετοιμάζει περαιτέρω παρέμβαση για την προστασία των δανειοληπτών, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο τέλος δε της απάντησής του δεν παρέλειψε να επιδοθεί στην προσφιλή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή του αυτοθαυμασμού, περιγράφοντας μία πραγματικότητα περισσότερη εικονική παρά πραγματική.

«Η συνολική μας πολιτική ενδυνάμωσης του εισοδήματός του επίσης βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή. Και οι θεσμικές μας παρεμβάσεις και με την τελευταία ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας, με πολλά πολλά περιθώρια βελτίωσης χωρίς αμφιβολία. Αν θέλετε και η πρόβλεψη που κάναμε στην τελευταία ψήφιση προκειμένου να αναρτάται αιτιολογημένα η απόφαση του εξωδικαστικού μηχανισμού σε πλατφόρμα, και αυτή είναι μία έμμεση πίεση στο να είναι περισσότερο αποτελεσματικός και να καταλήγει σε συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε και τη ρύθμιση περίπου 27-28 δισ. ευρώ χρεών αν θυμάμαι καλά, για 500.000-600.000 δανειολήπτες που έχει γίνει διμερώς μεταξύ τραπεζών, servicers και οφειλετών το προηγούμενο διάστημα» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Απάντηση πάντως για το πως επιχειρηματίες -εν προκειμένω ο Κ. Πηλαδάκης- καταφέρνουν τέτοιες πρωτοφανώς ευνοϊκές ρυθμίσεις, δεν πήραμε. Στην πράξη, ο Κ. Πηλαδάκης έρχεται με την «αγαστή» συνεργασία του fund που συνεργάζεται με την Τράπεζα Πειραιώς, και στο οποίο η διοίκησή της έχει μεταβιβάσει 47.000 «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ (Sunrise II), να περικόψει από τα 165,53 εκατ. ευρώ που οφείλει τα 146 εκατ. και να πληρώσει μόλις 18,9 εκατ. ευρώ. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία που ονομάζεται συμφωνία εξυγίανσης, μόνο για το Καζίνο Αλεξανδρούπολης ο Κ. Πηλαδάκης επιδιώκει να περικόψει και όσα χρωστά στο ελληνικό δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 68% (από 21,755 εκατ. σε 6,96 εκατ. ευρώ).

Συνεπώς, η απάντηση στο ερώτημα για το εάν τέτοιες αποφάσεις προστατεύουν ή όχι το δημόσιο από ενδεχόμενες ζημιές είναι προφανής και ξεκάθαρη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter