Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου: «Υπό διαρκή απειλή η ελληνική δημοσιογραφία»

Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου: «Υπό διαρκή απειλή η ελληνική δημοσιογραφία»

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματά τους από την αποστολή τους στην Ελλάδα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι 8 διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με κορυφαίους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, πολιτικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του κράτους και άλλους σημαντικούς φορείς, ενώ σήμερα Τετάρτη παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου στην κεντρική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης αποστολής τους, τονίζεται ότι «η ελληνική δημοσιογραφία βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τον αντίκτυπο του σκανδάλου παρακολούθησης «Predatorgate», την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ρεπόρτερ, την καταχρηστική νομική ενέργεια και τις οικονομικές και πολιτικές πιέσεις».

Οι 8 οργανώσεις που εκπροσωπούν την παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα καλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λάβουν επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη βελτίωση του κλίματος για ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τη διάσωση της ελευθερίας του Τύπου.

«Αν και η Ευρώπη έχει συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για τη στόχευση ελλήνων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης με spyware και τη δολοφονία του βετεράνου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, οι εγχώριες αρχές –αν και προφορικά υποστήριξαν τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της ελευθερίας του Τύπου– έχουν κάνει ελάχιστα για να λύσουν τα προβλήματα».

Η αποστολή εντοπίζει τέσσερις σημαντικές συστημικές προκλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, οι οποίες όταν συνδυαστούν οδηγούν σε δυσπιστία μεταξύ των δημοσιογράφων και της κυβέρνησης και σε ένα τοξικό και επικίνδυνο περιβάλλον για ανεξάρτητο ρεπορτάζ

Οι τέσσερις προκλήσεις είναι:

– αυθαίρετη παρακολούθηση,
– απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων,
– καταχρηστικές αγωγές
– οικονομικές και πολιτικές πιέσεις

Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που προτείνει η αντιπροσωπεία και η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιδείξει σαφή πολιτική δέσμευση για τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κοινότητας των μέσων ενημέρωσης.

Αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, αλλά και τη συνάντηση που είχαν με τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, αυτή την Κυριακή στο Documento.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter