Διεθνής Τύπος: Δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί ξεριζώθηκαν – Κατηγορίες για απάνθρωπη μεταχείριση από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής

Διεθνής Τύπος: Δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί ξεριζώθηκαν – Κατηγορίες για απάνθρωπη μεταχείριση από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η επίθεση στην Ουκρανία ξεριζώνει 10 εκατομμύρια». Οι επιθέσεις σε κέντρα που συγκεντρώνεται ο πληθυσμός κλιμακώνονται, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μαριούπολη επιδεινώνεται. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Άγριες μάχες για τον έλεγχο της Μαριούπολης». Το αδιέξοδο στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θεωρείται πιθανό από την εφημερίδα, ενώ ο Ζελένσκι επιμένει να ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ρωσία βομβαρδίζει στρατηγικής σημασίας λιμάνι από έδαφος, αέρα και θάλασσα». Ο πόλεμος απειλεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Τέλος, οι Financial Times: «Πολίτες σε καταφύγια βομβαρδίζονται ενώ άγριες μάχες κατακλύζουν τη Μαριούπολη». Οι Ρώσοι χτυπούν σχολείο που χρησιμοποιείται για καταφύγιο. Το Κίεβο και οι δυτικές δυνάμεις αρχίζουν να αμφιβάλλουν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

 Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει για την αντιμετώπιση των Ουκρανών από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής: «Ανηλεής κατοχή». Απελάσεις, βιασμοί και φόνοι: το μαρτύριο των ουκρανών πολιτών στις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι. Αλλά για την Τουρκία, μια συμφωνία είναι κοντά, αναφέρει η εφημερίδα. Παράλληλα, η Πολωνία ζητά περισσότερη βοήθεια για τους πρόσφυγες. Επίσης, ο ηγέτης του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, εκτιμά ότι τα Βαλκάνια παραμένουν σε κίνδυνο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Έκκληση ΕΕ στην Κίνα: μη βοηθήσετε τον Πούτιν». Ο Ζελένσκι επιτίθεται λέγοντας ότι η Μόσχα θέλει μια “τελική λύση”, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Απόδραση κάτω από τις βόμβες». Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι οι πρόσφυγες φεύγουν προς τη Ρωσία και κατηγορούν το ρωσικό στρατό για βιασμούς γυναικών. Παράλληλα, η εφημερίδα θεωρεί γκάφα τον παραλληλισμό των βομβαρδισμών με ένα νέο Ολοκαύτωμα, που έκανε ο Ζελένσκι. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τελική επίθεση στη Μαριούπολη». Πύραυλοι από τη θάλασσα, με τις δυνάμεις της Ρωσίας να ζητούν την παράδοση της πόλης.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Ρωσία κατηγορείται για γενοκτονία». Στους βομβαρδισμούς της Μαριούπολης πλήττεται ένα σχολείο, ενώ η Μόσχα κατηγορείται ότι απαγάγει και οδηγεί σε στρατόπεδα πολίτες. Ο ΟΗΕ λέει ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει για να αποφύγουν τη σύγκρουση. Στο Guardian διαβάζουμε: «Χιλιάδες από τη Μαριούπολη ‘ωθούνται βίαια στη Ρωσία’». Ο Ζελένσκι παρομοιάζει τον Πούτιν με τους Ναζί σε μια προσπάθεια έκκλησης για βοήθεια στο Ισραήλ. Ο Independent έχει τίτλο: «Κάτοικοι της Μαριούπολης ‘απελαύνονται’ στη Ρωσία». Φιλορωσικές πολιτοφυλακές έχουν στήσει σημεία ελέγχου στην πόλη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι Ρώσοι κατηγορούνται για μαζικές απαγωγές». Ο Πούτιν κατηγορείται για “βίαιες απελάσεις” χιλιάδων Ουκρανών, βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Στη Γαλλία, ο Τύπος είναι σε προεκλογικό κλίμα. Η Le Figaro γράφει: «Τα κόμματα ήδη στη μάχη των νομοθετικών εκλογών». Στα παρασκήνια, τρεις εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές, όλα τα σενάρια για το δεύτερο “ματς” σκαρώνονται πυρετωδώς από τους υποψήφιους και τα κόμματά τους. Στην Humanité διαβάζουμε: «Εάν ήμουν… υπουργός πολιτισμού». Δέκα προσωπικότητες από τον κόσμο του πολιτισμού καλούνται από την εφημερίδα να κάνουν αυτή την προσομοίωση και να θέσουν τους στόχους για τον πολιτισμό στην επόμενη προεδρική θητεία. Η Libération έχει τίτλο: «Η άνοιξη Μελανσόν». Ο επικεφαλής του κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (La France Insoumise) συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες την Κυριακή στο Παρίσι στην προεκλογική ομιλία του. Αν θέλει να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα πρέπει να περάσει τρία μεγάλα εμπόδια. Τέλος, η Le Monde: «Ο ρωσικός στρατός μπαίνει στην κατεστραμμένη Μαριούπολη». Μετά από δύο εβδομάδες βομβαρδισμών, οι επίγειες δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση στην πόλη της νότιας Ουκρανίας. Στο Κίεβο, οι κάτοικοι που δεν διέφυγαν κρατιούνται από μια μορφή παράξενης κανονικότητας, στον ήχο των σειρήνων, γράφει η εφημερίδα.

 Στη Γερμανία, οι εφημερίδες ασχολούνται με την ενεργειακή συμφωνία της χώρας με το Κατάρ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γερμανία συμφωνεί ενεργειακή συνεργασία με το Κατάρ». Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ λέει από τη Ντόχα ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι μια win-win κατάσταση και ότι αποτελεί μήνυμα στο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν προκάλεσε με υπερηχητικά όπλα». Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε νέους τύπους πυραύλων κατά της Ουκρανίας. Οι ειδικοί έχουν τις αμφιβολίες τους, αλλά βλέπουν το επεισόδιο ως απειλή για ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης στον πόλεμο. Τέλος, η Die Welt: «Ο Χάμπεκ συνάπτει συνεργασία με το Κατάρ». Η Γερμανία θα λάβει φυσικό αέριο από το εμιράτο, ενώ θα πρέπει να αποφευχθούν οι εξαρτήσεις, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουκρανία για την παράδοση της Μαριούπολης». Οι δυνάμεις του Πούτιν απειλούν την πόλη η οποία ήδη μετρά 4.000 νεκρούς άμαχους. Η ένταση αυξάνεται στο Κίεβο, προσμένοντας την επίθεση των Ρώσων. Και η El Mundo: «Η κλαγγή του αντικυβερνητικού στρατοπέδου κατακλύζει τους δρόμους». Περισσότεροι από 150.000 εργάτες και αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στη Μαδρίτη την Κυριακή για την πολιτική της κυβέρνησης. Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter