Διεθνής Τύπος: Δυσπιστία της Δύσης απέναντι στη Ρωσία – Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κράτος δικαίου

Διεθνής Τύπος: Δυσπιστία της Δύσης απέναντι στη Ρωσία – Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κράτος δικαίου

Στις ΗΠΑ, ο Τύπος καταγράφει τη δυσπιστία της Δύσης απέναντι στη Ρωσία. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συγκρούονται για την δραστηριότητα των στρατευμάτων». Οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών διαφέρουν, ενώ η σύγκρουση αυτή βαθαίνει και άλλο την κρίση στην Ουκρανία. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η άφοβη Ουκρανία ετοιμάζεται για πόλεμο καθώς η Δύση βλέπει ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη». Δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την παρουσία της στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Η Δύση βλέπει ανάπτυξη της ρωσικής δύναμης, όχι αποχώρηση». Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της λένε ότι η Ρωσία προσέθεσε 7.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Τέλος, οι Financial Times: «Η Γαλλία αναζητά αναδιάρθρωση της ασφάλειας για να απομακρύνει την ρωσική  απειλή από την Ευρώπη». Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ρυθμίσεις που κανονίζουν τις αγοραπωλησίες εξοπλισμού. Υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης απειλής, προειδοποίησε.

 Στη Γερμανία, η Die Welt γράφει για την απόφαση να επιβάλλονται πρόστιμα από δω και στο εξής σε όποια χώρα παραβιάζει την αρχή του κράτους δικαίου, πράγμα που δεν άρεσε σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ: «Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου έχουν πλέον τίμημα στην ΕΕ». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτει τις καταγγελίες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά της ρήτρας κράτους δικαίου στον προϋπολογισμό. Σε περίπτωση κατάχρησης κεφαλαίων, οι Βρυξέλλες θα μπορούν να κόψουν τις επιχορηγήσεις στο μέλλον. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς ανακοινώνει χαλάρωση και προωθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Κατάργηση όλων σχεδόν των περιορισμών στις 20 Μαρτίου. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Ρήγματα στην παγκόσμια σκηνή». Οι παγκόσμιες κρίσεις μετρώνται στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μόνο το πιο πιεστικό πρόβλημα.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το ΝΑΤΟ δεν πιστεύει τη Ρωσία και την κατηγορεί ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα δίπλα στην Ουκρανία». Η ΕΕ ζητάει από την Μόσχα πραγματικά σημάδια ότι μειώνει την στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία. Και η El Mundo: «Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για ψεύτικη αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας».Η συμμαχία ισχυρίζεται ότι η Μόσχα συνεχίζει να αναπτύσσεται στρατιωτικά και ότι δεν γίνεται αποχώρηση, αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή στην Ουκρανία.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «136 δισεκατομμύρια κέρδη: πώς ο CAC40 καταστρέφει την οικονομία». Οι μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται να μοιράσουν μερίσματα-ρεκόρ. Η εφημερίδα περνά από το κόσκινο τις προτάσεις των υποψηφίων της αριστεράς για την αποχρηματιστικοποίηση της οικονομίας. Στη Libération διαβάζουμε: «Αλί και Μουσταφά: δυο αδέρφια που ψάχνουν την Ευρώπη». Η εφημερίδα ακολούθησε  το επικίνδυνο ταξίδι δύο αφγανών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μετά την άνοδο των ταλιμπάν στην εξουσία. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ουκρανία: οι δυτικοί επιδεικνύουν επιφυλάξεις». Η Ρωσία στέλνει σημάδια κατευνασμού της κρίσης ενώ οι αμερικανοί δεν έχουν ακόμα δει αποχωρήσεις στρατευμάτων. Τέλος, η Le Figaro: «Σαχέλ:η Γαλλία γυρνά τη σελίδα στην επιχείρηση Barkhane». Έχοντας κακές σχέσεις με την χούντα που πήρε την εξουσία στο Μάλι, το Παρίσι και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη ετοιμάζονται να μειώσουν την δύναμή τους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, η οποία θα επιστρατευτεί στις γειτονικές χώρες.

Στην Ιταλία, αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Η Corriere della Sera γράφει: «Η Δικαιοσύνη επιτρέπει 5 δημοψηφίσματα». Το Συνταγματικό Δικαστήριο επέτρεψε πέντε δημοψηφίσματα, που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και το Μάιο. Οι Ιταλοί θα κληθούν να αποφασίσουν για ζητήματα όπως η απαγόρευση στους αιρετούς που έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα να ξαναβάλουν υποψηφιότητα σε εκλογές, η προληπτική φυλάκιση και ο διαχωρισμός των λειτουργιών των υπουργείων και των δικαστηρίων. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Δημοψηφίσματα κομμένα στη μέση». Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν επέτρεψε την Τετάρτη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη χρήση της κάνναβης μετά το όχι που είπε στην αρχή της εβδομάδας για την ευθανασία. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο σεισμός των δημοψηφισμάτων». Η απόφαση του δικαστηρίου επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Τέλος, η Il Messaggero: «Ουκρανία ουδέτερη». Η ΕΕ και η Ρωσία κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για ειρήνη. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τα στρατεύματα στα στρατόπεδα.

 Στη Βρετανία, η βασιλική οικογένεια δοκιμάζεται αυτή την εβδομάδα. Οι Times γράφουν σχετικά: «Η έρευνα για τα χρήματα που δίδονται σε αντάλλαγμα τιμών βαθαίνει την κρίση για τη βασιλική οικογένεια». Η αστυνομία θα ερευνήσει τις κατηγορίες για το σκάνδαλο στην φιλανθρωπική οργάνωση του πρίγκιπα Κάρολου, κατά το οποίο όποιος έδινε χρήματα για κάποια φιλανθρωπία έπαιρνε σε αντάλλαγμα τιμές. Η έρευνα έρχεται μια μόλις ημέρα μετά την εξωδικαστική συμφωνία του έτερου πρίγκιπα Άντριου, για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Στο Guardian διαβάζουμε: «Το πρόγραμμα εμβολιασμού επεκτάθηκε για να καλύψει τα παιδιά από πέντε έως 11 ετών». Όλα τα παιδιά σε αυτές της ηλικίες θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Η Δύση ανανεώνει την πίεση στον Πούτιν με περισσότερα στρατεύματα».Η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης από τα σύνορα με την Ουκρανία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τρας:ο Πούτιν μπορεί να σέρνει την κρίση για μήνες». Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είναι επιφυλακτική για τους ισχυρισμούς αποχώρησης της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter