Διεθνής Τύπος: Η ακροδεξιά απλώνει τον ιστό της στην Ευρώπη

Διεθνής Τύπος: Η ακροδεξιά απλώνει τον ιστό της στην Ευρώπη

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «H ακροδεξιά επεκτείνει τον ιστό της στην Ευρώπη». Η νίκη του Χέιρτ Βίλντερς στις εκλογές της Ολλανδίας χαιρετίστηκε από τα ξενοφοβικά κόμματα της γηραιάς ηπείρου. Στη Libération διαβάζουμε: «Ακροδεξιά στην Ευρώπη, η εξάπλωση». Το ισλαμοφοβικό κόμμα του Χέιρτ Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές της Τετάρτης, ενισχύοντας την εξτρεμιστική απειλή στην ΕΕ. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κατάρ, ο εγκέφαλος της συμφωνίας για τους ομήρους». Η εκεχειρία αναβλήθηκε για μερικές ώρες την Πέμπτη. Τα εύσημα για την παύση αυτή πρέπει να πάνε στο Κατάρ, που διαμεσολάβησε μεταξύ της Χαμάς, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Τέλος, η Le Figaro: «Μετά το θάνατο του Τομά, το εθνικό κύμα σοκ». Με την εξέταση μιας σειράς υπόπτων να συνεχίζεται, ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την «τρομερή δολοφονία» του εφήβου, του οποίου η κηδεία θα γίνει το πρωί της Παρασκευής.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Τετραήμερη εκεχειρία στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων». Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 13 αιχμαλώτους στη Γάζα σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ισραήλ και Χαμάς συμφωνούν σε μια παύση και μια πρώτη ανταλλαγή». Σε μια διπλωματική εξέλιξη, έχει εγκριθεί η απελευθέρωση των πρώτων 13 ομήρων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Δεξιά σε άνοδο». Ο Χέιρτ Βίλντερς κερδίζει στην Ολλανδία μετά τις προειδοποιήσεις για «τσουνάμι» αιτούντων άσυλο. Τέλος η Washington Post: «Η παύση των μαχών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα». Μια μέρα καθυστέρησης για την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ 13 όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Βίλντερς θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας». Ο νικητής των εκλογών ζητά περιορισμούς στη μετανάστευση. Όρμπαν: άνεμος αλλαγής. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Λίντνερ αναστέλλει το φρένο χρέους το 2023». Ως συνέπεια της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών απομακρύνεται από τους στόχους του. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, η Die Welt: «Το βίαιο έγκλημα αυξάνεται κατακόρυφα στη Γερμανία». Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας θεωρεί αυτό ως αντιστροφή της τάσης. Η αύξηση των μη Γερμανών υπόπτων είναι εντυπωσιακή, σχολιάζει η εφημερίδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων βίας αυξάνεται, ειδικά σε καταλύματα ασύλου. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τα στοιχεία της μετανάστευσης αυξάνουν την πίεση στον πρωθυπουργό για να δράσει». Το υπουργείο Οικονομικών σε συναγερμό από τα αναθεωρημένα στοιχεία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αποκάλυψη: Πώς ο βασιλιάς επωφελείται κρυφά από τα περιουσιακά στοιχεία των νεκρών πολιτών». Ο βασιλιάς επωφελείται από τα σπίτια των νεκρών στη βορειοδυτική Αγγλία, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων χρησιμοποιούνται κρυφά για την αναβάθμιση της περιουσιακής του αυτοκρατορίας, αναφέρει η εφημερίδα. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι Τόρις σε πόλεμο για τα νούμερα-κόλαφο της μετανάστευσης». Ο πρωθυπουργός νιώθει την πίεση από τη Σουέλα Μπρέιβερμαν και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ενώ οι μετανάστες που εισέρχονται στη Βρετανία τριπλασιάζονται, φτάνοντας τους 745.000. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πίεση από τους υπουργούς στον Σούνακ για τη μείωση της μετανάστευσης». Απαιτήσεις για πλαφόν στις εισαγωγές μεταναστών στα νοσοκομεία και στις βίζες εργασίας, καθώς οι αριθμοί αφίξεων σπάνε ρεκόρ, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο θόρυβος των γυναικών». Διαμαρτυρία στη Ρώμη ενάντια στην έμφυλη βία, που καλέστηκε από την αδερφή της δολοφονημένης από το σύντροφό της Τζούλια Τσεκετίν, Έλενα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η μέρα των ομήρων». Αυτή την Παρασκευή η απελευθέρωση των πρώτων 13 ισραηλινών αιχμαλώτων. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η Γάζα, στο δρόμο για την εκεχειρία: ελευθερία για 13 ομήρους (αλλά η συμφωνία είναι εύθραυστη)». Σε ισχύ η πρώτη κατάπαυση πυρός του Ισραήλ με τη Χαμάς και η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων. Τέλος, η Corriere della Sera: «Όμηροι, σε ισχύ η εκεχειρία. Η λίστα των πρώτων απελευθερωμένων». Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς ξεκινά να ισχύει από τις έξι του πρωινού της Παρασκευής.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Σάντσεθ και Νετανιάχου: ‘Ο αριθμός των θανάτων των Παλαιστινίων είναι απαράδεκτος’». Το Κατάρ ανακοινώνει ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ από αυτή την Παρασκευή και θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μέρες. Και η El Mundo: «Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι τώρα». Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξη στην εφημερίδα, αναφέρει ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, ακόμα και αν δεν είναι δημοφιλές», ενώ προειδοποιεί ότι «έρχονται δύσκολοι καιροί».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter