Στις ΗΠΑ, ο Τύπος έχει προλάβει τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό. Η Washington Post γράφει: «Η Ρωσία εξαπολύει ευρεία στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία». Εκρήξεις συγκλονίζουν πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η εκστρατεία δε θα καταλήξει σε κατάληψη της Ουκρανίας, λέει ο Πούτιν. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Ρωσία χτυπά την Ουκρανία». Αεροπορικές επιθέσεις, πύραυλοι χτυπούν το Κίεβο και άλλες πόλεις καθώς ο Πούτιν θέλει να “αποστρατιωτικοποιήσει και να απο-ναζιστοποιήσει” την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν υπόσχεται περισσότερες κυρώσεις για να τιμωρήσει τον Πούτιν. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ρωσία επιτίθεται καθώς ο Πούτιν προειδοποιεί τον κόσμο. Ο Μπάιντεν υπόσχεται ότι θα λογοδοτήσει». Μεγάλες εκρήξεις σε ουκρανικές πόλεις. Η Μόσχα λέει να μην γίνει ξένη παρέμβαση καθώς ο Πούτιν δίνει εντολή για “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, σε τηλεοπτικό διάγγελμα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα, εκρήξεις έγιναν αισθητές στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Τέλος, οι Financial Times: «Οι Βρυξέλλες χτυπούν τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν καθώς οι ΗΠΑ σκληραίνουν τον τόνο των προειδοποιήσεων». Τα ρωσικά στρατεύματα είναι σε θέση μάχης, καθώς προσεγγίζουν την Ουκρανία. Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεις.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μπορούμε να αποφύγουμε ένα ιστορικό κραχ;». Μετά από την π΄ληρη αποσύνδεση από την πραγματική οικονομία, η ροή του χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες έχει κάνει να τις χρηματιστικές αγορές να παραφουσκώσουν, μεγαλώνοντας τις άυλες περιουσίες. Μια καταστροφή που περιμένει να γίνει, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Προκαταρκτικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων: Το παρασκήνιο μιας κάλπικης εκλογής»ΗΗ εφημερίδα αποκαλύπτει πώς οι εσωκομματικές εκλογές που κερδήθηκαν από την Βαλερί Πεκρές το Δεκέμβριο έβριθε από παρατυπίες και προσπάθεια εγγραφής ανυποψίαστων ψηφοφόρων. Η Le Monde έχει τίτλο: «Αντιμέτωπη με τον ολοένα και πιο απειλητικό Πούτιν, η Δύση επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις». Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των ουκρανικών εδαφών στο Ντονμπάς, πέρα από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Οι δυτικοί έχουν ανακοινώσει ένα πρώτο “πακέτο” κυρώσεων και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες σε περίπτωση εισβολής μεγαλύτερης κλίμακας. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ουκρανία ετοιμάζεται για μια ρωσική εισβολή». Το Κίεβο έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την κινητοποίηση των εφέδρων. Ενισχύσεις στέλνονται στα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας για να αποκρούσουν διαφορετικά σενάρια επίθεσης της Μόσχας.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ζητούν στρατιωτική βοήθεια από τον Πούτιν». Το Κίεβο κινητοποιεί εφέδρους ενώ οι αμερικανοί επιβάλουν κυρώσεις εναντίον του αγωγού Nord Stream 2. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μπέρμποκ: ο Πούτιν είπε ψέμματα στη Δύση». Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, κατηγορεί το ρώσο πρόεδρο για αναξιοπιστία. Παράλληλα, η ΕΕ συνέρχεται σε έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ουκρανικό, ενώ οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στο Nord Stream 2. Τέλος, η Die Welt: «Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την ρωσική κρίση». Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο γάλλος ομόλογός της θέλουν να βάλουν το ρώσο πρόεδρο στη θέση του. Όμως ο Πούτιν παίζει διαφορετικό παιχνίδι.
Στην Ισπανία, το Λαϊκό κόμμα περνά κρίση, με τον επικεφαλής του να παίρνει το “ΟΚ” από τους προέδρους των περιφερειακών κομματικών οργανώσεων να φύγει αξιοπρεπώς από τη θέση του. Η El País γράφει σχετικά: «Οι ‘βαρόνοι’ του Λαϊκού κόμματος χαιρετίζουν τον Φεϊχόο ως αντικαταστάτη του Κασάδο». Σημαίνοντα στελέχη του κόμματος, σε συνάντησή τους το βράδυ της Τετάρτης με τον επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, επιβεβαίωσαν την προτίμησή τους για άμεση παραίτηση του Κασάδο και αντικατάστασή του από τον πρόεδρο της Γαλικίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο. Και η El Mundo: «Ο Κασάδο υπογράφει την παραίτησή του αλλά επιβάλλει να προεδρεύσει του Λαϊκού κόμματος για έναν ακόμη μήνα». Ο επικεφαλής του κόμματος άντεξε στην πίεση των βαρόνων για σχεδόν τεσσεράμισι ώρες και θα παραμείνει μέχρι το έκτακτο συνέδριο του Απριλίου.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Ουκρανία περιμένει εισβολή». Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα γίνει εισβολή τις επόμενες 48 ώρες. Το Κίεβο κινητοποιεί 200.000 εφέδρους και κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το Κίεβο λίγο πριν τον πόλεμο». Για τις ΗΠΑ η εισβολή θα γίνει τις επόμενες 48 ώρες. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ουκρανία, τώρα η Μόσχα επιταχύνει». Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είπαν ότι θα υπάρξει εισβολή τις επόμενες 48 ώρες. Ο Ζελένσκι αποφάσισε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ώρες». Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Ζελένσκι που θέλει να είναι κοντά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ουκρανία δίνει όπλα στους πολίτες και καλεί τους έφεδρους στη δράση.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι φοιτητές αναμένεται να υπομείνουν λογαριασμό £100 χιλιάδες για τα πτυχία». Τα σπουδαστικά δάνεια αναμένεται να κρατήσουν μέχρι την σύνταξη μετά τις αλλαγές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να εισβάλει». Η ΕΕ επιβάλει νέες κυρώσεις και το Κίεβο λέει σε τρία εκατομμύρια πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο κόσμος αντιμετωπίζει ‘στιγμές κινδύνου’, λέει ο ΟΗΕ». Ο Βλάντιμιρ Πούτιν απειλεί την Ουκρανία με γενικευμένο πόλεμο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σουνάκ υπόσχεται ότι θα μειώσει το φορολογικό βάρος». Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θέτει επί τάπητος το “όραμα για την οικονομική ελευθερία” αλλά δίνει σημάδια για περικοπές δαπανών.