Διεθνής Τύπος: Οι πολιτικοποιημένοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Πεκίνου

Διεθνής Τύπος: Οι πολιτικοποιημένοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Πεκίνου
Στη Γαλλία, ο Τύπος ασχολείται με τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, που εκτός από αθλητικό έχουν και πολιτικό ενδιαφέρον. Η Humanité γράφει σχετικά: «Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, τεχνητό χιόνι και χαμόγελα». Μέσα σε ένα πλαίσιο πανδημίας και διπλωματικής κρίσης, η πρωτεύουσα της Κίνας είναι η πρώτη διενεργεί και χειμερινούς και θερινούς Αγώνες. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Η Ολυμπιακή στρατηγική του Σι Τζινπίνγκ». Οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο διπλωματίας για τον κινέζο πρόεδρο. Πολιτικοί αντίπαλοι έχουν κρατήσει τις αποστάσεις τους από το Πεκίνο. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Στο Πεκίνο, οι Ολυμπιακοί υπό το βλέμμα του Σι Τζινπινγκ». Μαζί με συμμάχους, μεταξύ των οποίων και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κινέζος πρόεδρος ανοίγει αυτή την Παρασκευή τους Αγώνες “κεκλεισμένων των θυρών” λόγω κορονοϊού και του φόβου της πολιτικής κριτικής. Τέλος, η Libération: «Ανν Ινταλγκό: ‘Εγώ είμαι η νόμιμη υποψήφια’». Πληγωμένη από τη νίκη της Κριστιάν Τομπιρά στην λαϊκή προκριματική εκλογή για έναν κοινό υποψήφιο, η υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος Ανν Ινταλγκό, που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, υπερασπίζεται το πρόγραμμά της για την προεδρία και διαβεβαιώνει ότι θα το πάει μέχρι τέλους.
Στις ΗΠΑ, ο θάνατος του επικεφαλής του Ισλαμικού κράτους μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους νεκρός μετά από αμερικανική επίθεση στη Συρία». Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουραΐσι, αυτοκτόνησε, παίρνοντας στο θάνατο και την οικογένεια του, ισχυρίζεται η εφημερίδα. Η επίθεση ήρθε μετά από μήνες σχεδιασμού εν κρυπτώ. Η Wall Street Journal γράφει: «Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους αυτοκτονεί σε επιχείρηση στη Συρία, λέει ο Μπάιντεν». Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης αυτοκτόνησε στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα βορειοδυτικά της Συρίας. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια στην αμερικανική ενδοχώρα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο αρχηγός του ΙΚ νεκρός μετά από επιχείρηση των ΗΠΑ σε σπίτι στη Συρία». Τρόμος και σοκ καθώς επιχειρούσαν τα ελικόπτερα στην μικρή πόλη κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Τέλος, η Financial Times: «Meta: ο κίνδυνος του TikTok σαρώνει $226  δισ από την αξία της μητρικής εταιρείας του Facebook». Η πτώση 25% στη μετοχή της εταιρείας και η απώλεια 226 δισ. δολαρίων είναι πρωωτοφανής στα χρηματιστηριακά χρονικά. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας κατηγορούν το TikTok για την απώλεια των χρηστών του.
 
Στη Γερμανία, ο καγκελάριος φαίνεται να μην συμπλέει με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Η μόνιμη επιτροπή εμβολιασμών προτείνει δεύτερη αναμνηστική δόση». Παράλληλα, εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου Novavax. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι κατά της χαλάρωσης των μέτρων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ευρώπη χαλαρώνει, η Γερμανία διαφωνεί». Καθώς τα περιοριστικά μέτρα αίρονται σε όλο και περισσότερες χώρες, στο Βερολίνο έχουν άλλη άποψη: ο καγκελάριος Σολτς θέλει να ισχύουν για την ώρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ζητά την άρση τους. Τέλος, η Die Welt: «Οι Αγώνες των αυταρχικών». Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο ξεκινούν την Παρασκευή, υπό το βλέμμα του Σι Τζινπίνγκ και του Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι αυταρχικοί ηγέτες βαθαίνουν έτσι τη συμμαχία τους απέναντι στις ΗΠΑ και τη Δύση, εκτιμά η εφημερίδα.
Στην Ισπανία, ένα αμφισβητούμενο λάθος στην ψηφοφορία για την εργασιακή μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει σάλο. Η El País γράφει: «Μια λάθος ψήφος του Λαϊκού κόμματος σώζει την εργασιακή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης». Το Λαϊκό κόμμα προσπαθεί να ακυρώσει την ψήφο και ο επικεφαλής του, Πάμπλο Κασάδο, λέει ότι θα απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Και η El Mundo: «Ένα λάθος που το Λαϊκό κόμμα αρνείται σώζει έναν Σάντσεθ που του αντιτίθενται οι σύμμαχοί του». Η μεταρρύθμιση για τα εργασιακά πέρασε με μία ψήφο, ενώ ο βουλευτής που έκανε το λάθος κατηγορεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.
Στην Ιταλία, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ορκίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή σε πανηγυρικό κλίμα. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ιταλία της αξιοπρέπειας». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διακόπηκε 55 φορές στην Βουλή από τα χειροκροτήματα των βουλευτών. Στα 38 λεπτά της ομιλίας του ο Ματαρέλα είπε ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς αγώνα κατά της ανισότητας και της φτώχειας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η αξιοπρέπεια μιας χώρας». Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έδωσε στην ορκωμοσία του ένα κοινωνικό στίγμα. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Η χώρα πρέπει να ξαναξεκινήσει». Ο Σέρτζιο Ματαρέλα μιλώντας στη Βουλή είπε ότι “προτεραιότητα έχει η καταπολέμηση της ανισότητας και η δικαιοσύνη”. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τώρα επανοικοδομούμε την Ιταλία». Ο Ματαρέλα χειροκροτήθηκε 55 φορές στην Βουλή. Ζήτησε μια ριζική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον δοκιμάζεται από την αποχώρηση συνεργατών του, ενώ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μειώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι Times γράφουν σχετικά: «Οι βρετανοί αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου». Οι λογαριασμοί της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 700 λίρες. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Στον Guardian διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός επλήγη από την έξοδο τεσσάρων βοηθών σε μια μέρα». Τέσσερις από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Τζόνσον τον εγκατέλειψαν την Πέμπτη, βαθαίνοντας την κρίση της ηγεσίας του στο Συντηρητικό κόμμα και την πρωθυπουργία. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Ξεκαθάρισμα στην Ντάουνινγκ Στριτ καθώς τέσσερις κορυφαίοι βοηθοί του πρωθυπουργού παραιτούνται». Οι τρεις παραιτήθηκαν για την υπόθεση “party-gate”, ενώ η επικεφαλής χάραξης πολιτικής Μουνίρα Μίρζα για την “λάσπη” που πέταξε ο Τζόνσον στον αρχηγό του Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ, για υποτιθέμενες σχέσεις του με τον παιδόφιλο πρώην τηλεοπτικό παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η μεγάλη πίεση». Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών θα φτάσουν μέχρι και τις £1.971, αυξημένοι κατά £700. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 9 δισ. λιρών, υποσχόμενος εκπτώσεις 200 λιρών σε κάθε νοικοκυριό μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter