Διεθνής Τύπος: Ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου – Ο Ίλον Μασκ αγοράζει το Twitter

Διεθνής Τύπος: Ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου – Ο Ίλον Μασκ αγοράζει το Twitter

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αεροπορική επίθεση εναντίον του Πούτιν». Επίθεση του Κιέβου σε δύο αποθήκες πετρελαίου στη Ρωσία. Από την πλευρά της, η Μόσχα πλήττει τους σιδηροδρόμους, θέλοντας να σταματήσει τον ανεφοδιασμό σε στρατιωτικό υλικό. Επιθέσεις σημειώθηκαν και στην Υπερδνειστερία, με τον κίνδυνο η σύγκρουση να εξαπλωθεί στη Μολδαβία να είναι μεγάλος. Η La Stampa έχει τίτλο: «Bella ciao». Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα γιόρτασε την Επέτειο της Απελευθέρωσης με σημαίες της Ουκρανίας και το τραγούδι των ιταλών παρτιζάνων. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Ο πόλεμος έφτασε στη Ρωσία». Εκρήξεις σημειώθηκαν σε ρωσικό έδαφος από ουκρανικούς πυραύλους, ενώ εικάζεται ότι το σαμποτάζ που σημειώθηκε επιπλέον ήταν έργο χάκερ. Ο Πούτιν είπε ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τέλος, η Corriere della Sera: «ΗΠΑ και Ρωσία, η απόλυτη πρόκληση». Η γραμμή της Ουάσινγκτον είναι η αποδυνάμωση της Μόσχας, ενώ ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει τις αντίπαλες δυνάμεις. Παράλληλα, σταθμοί τρένων μπαίνουν στο στόχαστρο, με πέντε θύματα, ενώ ακόμα και στην Υπερδνειστερία πέφτουν βόμβες.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Συμφωνία $44 δις: ο Μασκ κερδίζει τη μάχη για το Twitter». Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κατάφερε μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών να αγοράσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα για να προωθήσει την «ελευθερία του λόγου», όπως την αντιλαμβάνεται ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Το ξέσπασμα της παιδικής ηπατίτιδας συνδέεται με το lockdown». Τα παιδιά δεν ήρθαν σε επαφή με τους ιούς εξαιτίας των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λένε ειδικοί. Τέλος, οι Times: «Το μπάχαλο με τα διαβατήρια απειλεί τις διακοπές». Οι διακοπές εκατομμυρίων βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας των καθυστερήσεων στην επεξεργασία των στοιχείων.

 Στη Γαλλία, η Humanité ρωτά το γάλλο πρόεδρο: «Μακρόν, ακούς;», μιας και η εφημερίδα θεωρεί πως εκλέχθηκε με τις ψήφους της Αριστεράς. Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους ψήφισε Μακρόν για να κόψει το δρόμο της Λεπέν προς την εξουσία κι όχι γιατί γοητεύτηκε από το πρόγραμμα του προέδρου, όπως ισχυρίζονται στο στρατόπεδό του. Η Libération έχει τίτλο: «Λοιπόν αλλάζουμε;». Ο Μακρόν διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ότι καταλαβαίνει ότι η νίκη του δε σημαίνει την επιδοκιμασία των πολιτών στο πρόγραμμά του, υποσχόμενος να ενώσει μια διχασμένη Γαλλία. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται πρόεδρος, η ακροδεξιά σε ιστορικά επίπεδα». Ο Μακρόν κερδίζει μια δεύτερη θητεία ενώ η Λεπέν καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά που έχει πάρει ακροδεξιός υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τέλος, η Le Figaro: «Ανασχηματισμός, πλειοψηφία… Αυτά που ετοιμάζει ο Μακρόν». Ο γάλλος πρόεδρος κατασκευάζει την αρχιτεκτονική της δεύτερης θητείας του ενώ ετοιμάζει την καμπάνια του για τις βουλευτικές εκλογές.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ηγεσία του SPD καλεί τον Σρέντερ να αποχωρήσει από το κόμμα». Η συν-επικεφαλής του κόμματος, Σάσκια Έσκεν λέει ότι ο πρώην καγκελάριος είναι ανεπιθύμητος, ενώ υπάρχουν ήδη 14 αιτήσεις για διοικητικές διαδικασίες εναντίον του. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ανακούφιση στην Ευρώπη». Μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται σε κοινά έργα όπως η προστασία του κλίματος, ενώ εξετάζονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τέλος, η Die Welt: «Ο Σολτς έχει την έγκριση του κυβερνητικού συνασπισμού για όπλα για την εκτόνωση του Κιέβου». Η Καγκελαρία έχει αντιρρήσεις, όπως δείχνουν εσωτερικά έγγραφα που είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο βασιλιάς αποφασίζει να δημοσιεύει την περιουσία του: 2,5 εκατομμύρια». Ο Φελίπε ο 6ος αποφασίζει να προωθήσει τη διαφάνεια στα οικονομικά του μετά τα σκάνδαλα που πατέρα του. Και η El Mundo: «Το CNI κατηγορεί τον Σάντσεθ για «δυναμισμό» του διεθνούς κύρους του». Πηγές από το Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση τους αφήνει «εκτεθειμένους» δίνοντας βάση στην κατηγορία της κατασκοπείας των καταλανών αποσχιστών. Οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus για την παρακολούθηση δεκάδων καταλανών πολιτικών και δημοσιογράφων.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Οι ΗΠΑ υπόσχονται να αναχαιτίσουν την στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας». Η Δύση θα προσφέρει περισσότερα όπλα στο Ζελένσκι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για μια πιο ευθεία σύγκρουση. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Η μάχη στο έδαφος μπορεί να σηματοδοτεί τη στροφή του πολέμου». Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι η επόμενη φάση θα είναι σημαντική. Τέλος, οι Financial Times: «Τούρκος φιλάνθρωπος φυλακίστηκε ισόβια, πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου». Ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά σε ισόβια, με την κατηγορία για ανατροπή της κυβέρνησης. Επικριτές της κυβέρνησης αποκαλούν την απόφαση εξωφρενική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter