Διεθνής Τύπος: Τελευταίες προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης στην ουκρανική κρίση – Ανοιχτή η Ρωσία σε διαπραγματεύσεις

Διεθνής Τύπος: Τελευταίες προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης στην ουκρανική κρίση – Ανοιχτή η Ρωσία σε διαπραγματεύσεις
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Διπλωματικό προσωπικό αφήνει την Ουκρανία». Οι απειλές για εισβολή πυροδοτούν την μετακίνηση διπλωματικού προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας από το Κίεβο στο Λβιβ. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Ρωσία επιταχύνει την στρατιωτική της ανάπτυξη». Ο γερμανός καγκελάριος προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για μια ειρηνική λύση στην επίσκεψη στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είναι ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις. Οι New York Times έχουν σήμερα τίτλο: «Σε μια αλλαγή, η Μόσχα υιοθετεί νέο τόνο στην ουκρανική κρίση». Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε περισσότερες συνομιλίες ενώ ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για υποχώρηση στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Τέλος, οι Financial Times: «Η επισήμανση του Λαβρόφ για ‘ένα δρόμο προς τα εμπρός’ αναπτερώνει τις ελπίδες για αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία». Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών βλέπει ένα μονοπάτι διπλωματίας ως το δρόμο μπροστά.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει αισιόδοξος για την κρίση στην Ουκρανία. Οι Times γράφουν σχετικά: «Η διπλωματία μπορεί ακόμα να σώσει την Ουκρανία, επιμένει ο Τζόνσον». Βρετανία και ΗΠΑ μιλούν για ένα κρίσιμο περιθώριο τη στιγμή που η Μόσχα δίνει σημεία ότι επιθυμεί μια ειρηνική λύση. Στον Guardian διαβάζουμε: «’Πολύ, πολύ επικίνδυνη’: ο πρωθυπουργός προειδοποιεί για την ρωσική ανάπτυξη». Ο Πούτιν στέλνει περισσότερες μονάδες στα σύνορα, γεγονός που μπορεί να επεκτείνει την κρίση για εβδομάδες. Στον Independent διαβάζουμε: «Έτοιμοι για πόλεμο». Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία ετοιμάζει πολλαπλές επιθέσεις στην Ουκρανία με το Κίεβο ως κύριο στόχο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το περιθώριο για ειρήνη είναι ανοιχτό, λένε ο Μπάιντεν και ο Τζόνσον». Διπλωματικές ενέργειες της τελευταίας στιγμής καθώς ο ουκρανός πρόεδρος κάνει “ειρωνική” τοποθέτηση για εισβολή της Ρωσίας αύριο.

 
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι αυστηρότεροι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τις 20 Μαρτίου». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Το SPD θέλει να μιλήσει στο CDU για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς δείχνει αλληλεγγύη». Κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο καγκελάριος υπόσχεται οικονομική βοήθεια και απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις. Η Μόσχα ανακοινώνει απάντηση στις προμήθεια οπλισμού των ΗΠΑ.Τέλος, η Die Welt: «Βοήθεια για την Ουκρανία; Μόνο με τον γερμανικό τρόπο». Αποστολή «Αποτροπή πολέμου»: Λίγο πριν την επίσκεψή του στη Ρωσία, ο καγκελάριος Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο.
 
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κρίση με τη Ρωσία αλλάζει την ευρωπαϊκή ατζέντα». Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπαίνουν σε μια εβδομάδα κλειδί, ενώ ετοιμάζουν κυρώσεις για να απαντήσουν σε μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία. Και η El Mundo: «Η Ουκρανία στέκεται ενώπιον της Γερμανίας και απαιτεί σταθερότητα έναντι του Πούτιν». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκυ, είπε στην χτεσινή συνάντηση με το γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ο “Nord Stream 2” είναι ένα όχημα άσκησης γεωπολιτικής πίεσης.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μια ακτίνα ελπίδας για το Κίεβο». Διπλωματικό πρέσινγκ για τη λύση της κρίσης. Ο Ζελένσκυ φοβάται ότι αύριο μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Παγκόσμια προσπάθεια για να αποφευχθεί ο πόλεμος». Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει σε κρίση, ενώ γίνονται προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ουκρανία, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις». Τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς προς τα σύνορα με πολεμικό εξοπλισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμφωνία. Τέλος, ηCorriere della Sera: «Ουκρανία, ελπίδες και φόβοι». Ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η είσοδος της Ουκρανία στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα. Ο Λαβρόφ λέει ότι μια συμφωνία είναι ακόμα δυνατή, ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Μόσχα στέλνει κι άλλα στρατεύματα.
 
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Εκβιασμός και εκμετάλλευση εναντίον σκουπιδιάρηδων χωρίς χαρτιά». Παράπονα για εκβιασμούς κατατίθενται ενάντια στους επικεφαλής ομάδων στην εταιρεία συλλογής απορριμμάτων Sepur. Στη Libération διαβάζουμε: «Επιχείρηση Barkhane: το χρονικό μιας γαλλικής αποτυχίας». Εξωθημένη από την χούντα, η Γαλλία θέλει να φύγει από το Μάλι εννιά χρόνια μετά την αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ. Στρέφεται στους τελευταίους συμμάχους της στην περιοχή, ξεκινώντας από το Νίγηρα. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Βλαντιμίρ Πούτιν: η στρατηγική της απειλής». Μετά από μαζική στρατιωτική ανάπτυξη γύρω από την Ουκρανία, η πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος εξαρτάται από έναν άνθρωπο, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Γαγγλικά (Franglais): η Ακαδημία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου». Σε μια έκθεση που θα δει το φως αυτή την Τρίτη, οι Αθάνατοι της Γαλλικής Ακαδημίας καταδικάζουν την χρήση των “γαγγλικών” (γαλλικά και αγγλικά) στην θεσμική επικοινωνία και θέτουν το ζήτημα της κοινωνικής και διαγενεακής ρήξης.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter