Δίκη Τοπαλούδη: Αν είναι δυνατόν – Ο Άκης Σκέρτσος «νουθετεί» τους δικαστές πώς πρέπει να δικάζουν

Δίκη Τοπαλούδη: Αν είναι δυνατόν – Ο Άκης Σκέρτσος «νουθετεί» τους δικαστές πώς πρέπει να δικάζουν

Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στο έργο μιας εισαγγελικής λειτουργού και γενικότερα όλων των εκπροσώπων της Θέμιδας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, παραλληλίζει με… θεατρική παράσταση την αγορευση της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, σχολιάζοντας ότι «τα δικαστήρια δεν είναι λαική απογευματινή»!

Πρόκειται για μια εξόχως προκλητική ανάρτηση στο Facebook του -παντελώς αναρμόδιου να αξιολογεί επί της ουσίας και με τέτοιον τρόπο εισαγγελικές αγορεύσεις- Ακη Σκέρτσου, καθώς ο ίδιος δεν είναι ένας απλός πολίτης, δεν είναι θεσμικός παράγοντας της Δικαιοσύνης, δεν είναι διάδικος υπόθεσης, αλλά σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης.

Μάλιστα, με την ανάρτηση του αυτή δίνει και «γραμμή» στους δικαστές για το πώς να είναι πάνω στην έδρα ώστε να είναι… αρεστοί.

«Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα», ανέφερε το στέλεχος της κυβέρνησης μετά και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις αποστροφές της εισαγγελικής αγόρευσης για τον τρόπο που χειρίζονται οι δικηγόροι το υπερασπιστικό τους καθήκον, αλλά και χαρακτηρισμούς για τις οικογένειες των θυμάτων και τους ίδιους τους κατηγορούμενους.

Και μπορεί να είναι απολύτως κατανοητη και θεμιτή (γιατί πρόκειται για συλλειτουργούς της Θέμιδας) η θεσμική αντίδραση των δικηγόρων δια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με συγκεκριμένες φράσεις της εισαγγελέως αναφορικά με τις τακτικές υπεράσπισης κατηγορουμένων, δεν είναι όμως το ίδιο όταν ἐνα στέλεχος της Κυβέρνησης, που η μοναδική σχέση που έχει με την Δικαιοσύνη είναι η διοικητική δικαστής, σύζυγος του, Αυγή Ανδροσίδου, «τραβάει» με δημόσια ανάρτηση του το… αυτί μιας εισαγγελικής λειτουργού.

Γιατί κ. Σκέρτσος, ο συντονιστής -επιμένουμε- του κυβερνητικού έργου, και του οποίου η ανάρτηση δεν αφορούσε καν ένα διαδικαστικό θέμα, αλλά την ουσία μιας εισαγγελικής αγόρευσης, εμφανίζεται να περνάει ο ίδιος από μια άτυπη πειθαρχική διαδικασία την εισαγγελέα, η οποία ειρήσθω εν παρόδω παραμένει στην έδρα καθώς ο προιστάμενος της στο οποίο απευθύνθηκε για να δηλώσει αποχή μετα τις αντιδρἀσεις, δεν αποδεχτηκε το αίτημα της.

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου στο facebook:

«Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter