Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Η μήνυση Πολάκη κατά ΕΟΔΥ και Γεωργιάδη για κακουργήματα σχετικά με την «επιχείρηση συγκάλυψης»

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Η μήνυση Πολάκη κατά ΕΟΔΥ και Γεωργιάδη για κακουργήματα σχετικά με την «επιχείρηση συγκάλυψης»

Νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση με τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013 – 2014 δίνει η μήνυση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης κατά της διοίκησης του ΕΟΔΥ, της νομικής συμβούλου του Οργανισμού και προσωπικά κατά του Άδωνη Γεωργιάδη για κακουργήματα επειδή η διοίκηση του Οργανισμού «ανέκρουσε πρύμναν» σε ότι αφορά τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ  στη δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πρόκειται για τη δίκη που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Γενάρη της αποκαλούμενης και ως  «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ»  (Σταμάτης Πουλής, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, Αικατερίνη Πολύζου, Θεόδωρος Παπαδημητρίου) για τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου. 

Η  μήνυση Πολάκη κατετέθη πριν από μερικές μέρες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών από το γνωστό δικηγόρο Γιάννη Απατσίδη. 

Δείτε επίσης: Μήνυση Πολάκη κατά Άδωνη και ΕΟΔΥ – Θα διαβιβαστεί και στην Ευρωπαία Εισαγγελέα

Άλλωστε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, την είχε προαναγγείλει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook. Η μήνυση Πολάκη στρέφεται κατά του προέδρου του ΕΟΔΥ, Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου και των υπολοίπων μελών του ΔΣ για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος. Όπως υπογραμμίζεται στη μήνυση τα συγκεκριμένα πρόσωπα, «παρέλειψαν να ασκήσουν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωσή τους, δηλαδή να λάβουν απόφαση για την επανάληψη της δήλωσης παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στο ακροατήριο- καθότι αυτή είχε ήδη δηλωθεί κατά την προδικασία- κι έτσι ετέλεσαν το αδίκημα της απιστίας».

Επίσης η μήνυση στρέφεται ακόμη τόσο σε βάρος της νομικής συμβούλου του ΕΟΔΥ, Φωτεινής Αποστολοπούλου για το αδίκημα τη συνέργειας σε απιστία όσο και κατά του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για τα αδικήματα «της άμεσης συνέργειας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κακουργηματική».

Η στροφή 180 μοιρών της διοίκησης του ΕΟΔΥ

Στη μήνυση περιγράφεται η ξαφνική στροφή της διοίκησης του ΕΟΔΥ σε ότι αφορά τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στη δίκη για τις 22 παράνομες προσλήψεις που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου. Αρχικά η διοίκηση του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου, είχε αποφασίσει να υποβάλλει δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ωστόσο, μόλις λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης, «ανέκρουσε πρύμναν», λίγες μόνο μέρες αφότου ο Άδωνης Γεωργιάδης, προσωπικός φίλος και συνεργάτης με μέλη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» ανέλαβε τη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΔΥ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση Πολάκη, στις 18 Δεκεμβρίου του 2023 το ΔΣ «αποφάσισε να υποβάλει δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας, κατά της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» στη δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη τη μέρα το ΔΣ αποφάσισε «ομόφωνα, μεταξύ άλλων, για την «παροχή εξουσιοδότησης προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Ο.Δ.Υ. προς απευθείας ανάθεση της εκπροσώπησης του Οργανισμού κατά την ανωτέρω δικάσιμο αλλά και σε κάθε μετ’ αναβολή ή διακοπή δικάσιμο σε πληρεξούσιο δικηγόρο – συνήγορο πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας εγνωσμένου κύρους και άριστης επιστημονικής κατάρτισης με εξειδίκευση στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, κατόπιν υποβολής σχετικής οικονομικής προσφοράς και μέχρι του ανώτατου ποσού των 10.000,00ε πλέον Φ.Π.Α.». Ο δικηγόρος θα αναλάμβανε το χειρισμό «της παρούσας ποινικής υποθέσεως » και ειδικότερα να εμφανιστεί στη δικάσιμο της 15ης Ιανουαρίου του 2024 και να προβεί σε «δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας» για λογαριασμό του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό της συνεδρίασης της 18ης Δεκεμβρίου που είχε αποκαλύψει το Documento, ο ΕΟΔΥ «έχει έννομο συμφέρον να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας στην ως άνω ποινική υπόθεση ως νομιμοποιούμενος ενεργητικώς κατά τον αστικό κώδικα για την αποζημίωση και αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη ο οργανισμός από τις ως ανωτέρω περιγραφόμενες αξιόποινες πράξεις».

Δείτε επίσης: Τα πρακτικά της συγκάλυψης για την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Μάλιστα λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΔΥ ανέθεσε «στον αναπληρωτή καθηγητή του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής των Αθηνών, Γεώργιο Τριανταφύλλου, να τον εκπροσωπήσει». 

Ωστόσο, «λίγες μέρες μετά την ανάληψη της Υπουργίας του Υπουργείου Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη», το ΔΣ του ΕΟΔΥ «έλαβε τελικώς την απόφαση να μην παραστεί ενώπιον του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά την εκδίκαση της ως άνω ποινικής υποθέσεως» και επομένως να μην εκπροσωπηθεί νομικά ο Οργανισμός. Πιο αναλυτικά επρόκειτο για τη συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου του 2024 όπου η σχετικά απόφαση ανέφερε: 

 «Το ΔΣ αποφασίζει κατά πλειοψηφία (6 υπέρ, 1 κατά) να μην προβεί ο ΕΟΔΥ σε δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά τη δικάσιμο της 15/01/2024, ανακαλώντας την απόφαση της 51ης/18/12/2023 συνεδρίασης ΔΣ ΕΟΔΥ» αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση Πολάκη, «την απόφαση αυτή φέρεται να έλαβε, μάλιστα, μετά την εισήγηση της Προϊσταμένης του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υπηρεσίας».

Η δεύτερη δίκη για τις 74 προσλήψεις

Στη μήνυση γίνεται αναφορά και στη δεύτερη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις 74 παράνομες προσλήψεις. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στια αρχές Φλεβάρη. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι το ΔΣ του ΕΟΔΥ με πρόεδρο τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτης είχε αποφασίσει να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας ενώπιον του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και είχε αναθέσει σε δικηγόρο τη νομική εκπροσώπηση.

Δείτε επίσης: Νέα επιχείρηση συγκάλυψης για την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Ωστόσο στις  9 Φεβρουαρίου 2024 δεν παρέστη εκπρόσωπος του οργανισμού στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΟΔΥ, «παρέλειψαν εκ νέου την κατά νόμον υπηρεσιακή τους υποχρέωση, σε έτερη παρεμφερή ποινική υπόθεση που αφορά τους ίδιους κατηγορούμενους,  η οποία είχε προσδιοριστεί μετ’ αναβολή – κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης- για την ως άνω δικάσιμο, ενώπιον του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, αφορώσα παράνομες προσλήψεις εβδομήντα τεσσάρων (74) υπαλλήλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την οποία επίσης ουδείς εκπροσώπησε τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, η οποία παρά ταύτα είχε λάβει χώρα στο ακροατήριο κατά την συνεδρίαση της υπόθεσης στην δικάσιμο της 14ης Ιουνίου 2023, δυνάμει σχετικής απόφασης του ΔΣ του ΕΟΔΥ». 

Σημειώνεται ότι η μήνυση Πολάκη έχει διαβιβαστεί ήδη και στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, κ. Κοβεσι, για τις κατά νόμον ενέργειές της, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αλλά και για την θεσμική ενημέρωσή της, επί της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας. 

Διαβάστε επίσης: Πολάκης για δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Αμφισβητώ τις βεβαιώσεις νοσοκομείων για τους παρανόμως προσληφθέντες – Θα κάνω μηνύσεις

Πολάκης στη δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι παράνομες προσλήψεις ήταν ρουσφέτια του Γεωργιάδη – Είστε λασπωμένοι

Ο υπουργός Αδωνης… δικαστής στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter