Δήμος Αθηναίων: Η ανατομία της εκλογικής ανατροπής – Πώς εξηγείται η συντριβή Μπακογιάννη και ο θρίαμβος Δούκα

Δήμος Αθηναίων: Η ανατομία της εκλογικής ανατροπής – Πώς εξηγείται η συντριβή Μπακογιάννη και ο θρίαμβος Δούκα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που απορρέουν από την ιστορική νίκη του Χάρη Δούκα και τη συντριβή του Κώστα Μπακογιάννη, με ανατροπή, στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε μία… δύσκολη βραδιά για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υπέστη στρατηγική πανωλεθρία.

Πρωτίστως, το ιστορικό εκλογικό «ντεμαράζ», υπογραμμίζει τη δύναμη των προοδευτικών δυνάμεων καθώς στον α’ γύρο ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, συγκέντρωσε 14,19% και ο εκλεκτός της ΝΔ, Κώστας Μπακογιάννης 41,35%, ήτοι διαφορά 27 μονάδων. Ο μεν Δούκας με 19.842 ψήφους και ο Μπακογιάννης 57.800.

Δείτε επίσης: Δήμος Αθηναίων: Θρίαμβος Δούκα, Βατερλό Μπακογιάννη – Πώς έγινε η ανατροπή των 27 μονάδων (Video)

Μία εβδομάδα αργότερα, ο απερχόμενος δήμαρχος Μπακογιάννης, υπέστη εκλογική συντριβή λαμβάνοντας σχεδόν 7.500 ψήφους λιγότερες (50.403) και ποσοστό 44,04% με συμμετοχή στο 26,73% έναντι 32,32% στον α’ γύρο. Επί της ουσίας, ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων, γύρισαν την πλάτη στον Κώστα Μπακογιάννη στον β’ γύρο.

Το «άλμα» Δούκα

Ταυτοχρόνως, τη δεύτερη Κυριακή, ο Χάρης Δούκας, που υποστηρίχθηκε από τις προοδευτικές δυνάμεις, έχοντας ανοιχτά και τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε… «άλμα» σχεδόν 40.000 ψήφων καθώς (από τις 19.842 του πρώτου γύρου), σκαρφάλωσε στις 64.055 και έκοψε πρώτος το νήμα. Αν με απλές αριθμητικές πράξεις προσθέσουμε τα ποσοστά των υπόλοιπων προοδευτικών δυνάμεων, που δεν μετείχαν στον β’ γύρο, δεν φτάνουν τους 64.000.

Δεν πέρασε η γραμμή Κουτσούμπα

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι πολίτες της Αθήνας επιβράβευσαν το κοινό μέτωπο που σχηματίστηκε και, εν παραλλήλω, αποδοκίμασαν τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα, οι αριθμοί της δεύτερης κάλπης δείχνουν πως ούτε η γραμμή του Δημήτρη Κουτσούμπα για «άκυρο/λευκό» στον β’ γύρο βρήκε απήχηση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα σε α’ και β’ γύρο στον δήμο Αθηναίων:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter