Δημόσια έργα – «φαντάσματα» στους δρόμους των δήμων

Δημόσια έργα – «φαντάσματα» στους δρόμους των δήμων

Σε «έργα-φαντάσματα» κινδυνεύουν να μετατραπούν στις γειτονιές οι εκσκαφές, οι μισοτελειωμένες κατασκευές δημόσιων υποδομών που “πάγωσαν” ή και ασφαλτοστρώσεις οδών. Τι έχει συμβεί και τείνει να γίνει εικόνα καθημερινότητας παροπλισμένα μηχανήματα εργασιών για υποδομές σε δρόμους και παρατημένα βοηθητικά εργαλεία; Δήμοι και κατασκευάστριες εταιρείες εμφανίζουν την κατάσταση αυτή ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των εργοληπτών να συνεχίσουν τις εργασίες, εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε υλικά και της αύξησης του κόστους κατασκευής, που έχει ξεκινήσει ήδη από το τέλος του 2020 και εκτινάχθηκε, μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τον πόλεμο.

Μάλιστα, ήδη η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά από την κυβέρνηση της ΝΔ να λάβει μέτρα, ώστε «να μην αποστερηθούν οι τοπικές μας κοινωνίες και η χώρα έργα απαραίτητα, που θα διασφαλίσουν προοπτικές ανάπτυξης κι ένα καλύτερο μέλλον, για όλους». Η ΚΕΔΕ εξηγεί ότι σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος», εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%. Παράλληλα, αντίστοιχη αύξηση έχουν οι τιμές χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου που αφορούν σε νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια ενώ έχει αυξηθεί κατά 200% το κόστος της ασφάλτου για τα έργα ασφαλτόστρωσης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, έργα που ήδη “τρέχουν” σταματούν, καθώς οι αναδόχου ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να τα συνεχίσουν ενώ σε άλλες περιπτώσεις, εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, δεν έρχονται να υπογράψουν τις συμβάσεις προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν δώσει, από το να αναλάβουν ένα έργο που «δεν τους βγαίνει οικονομικά».

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι το υπουργείο Υποδομών πρέπει να κινηθεί άμεσα για να ληφθούν μέτρα στις εξής κατευθύνσεις:

-αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων
-κάλυψη του αναθεωρημένου προς τα πάνω κόστους, από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων
– νομοθετική ρύθμιση για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, υπάρχει χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα όπως το «Φιλόδημος» και το «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων.

Μυστικά & Documento

29/09/2022, 13:12
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter