Διπλό «όχι» Νετανιάχου σε απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων και σε απόσυρση των ισραηλινών από τη Γάζα

Διπλό «όχι» Νετανιάχου σε απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων και σε απόσυρση των ισραηλινών από τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα 30/1/24 πως το Ισραήλ δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας ούτε θα απελευθερώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε φυλακές ασφαλείας στο Ισραήλ, αποκρούοντας αναφορές μέσων ενημέρωσης για κάποιους όρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για εκεχειρία με τη Χαμάς.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση ο Νετανιάχου πρόσθεσε: “Δεν θα τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο αν δεν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του. Αυτό σημαίνει εξάλειψη της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων μας και διασφάλιση πως η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ”.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η Χαμάς ζητά πλήρη κατάπαυση του πυρός και όχι προσωρινή εκεχειρία

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Ισλαμικός Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η οργάνωση δεν θα εμπλακεί σε οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν Ισραηλινούς ομήρους χωρίς διασφάλιση μιας συνολικής εκεχειρίας και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Απειλές και πιέσεις από ακροδεξιούς

Ένας ακροδεξιός εταίρος στον συνασπισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα να εγκαταλείψει την κυβέρνηση σε περίπτωση οποιασδήποτε προσπάθειας επίτευξης μιας “απερίσκεπτης” συμφωνίας με τη Χαμάς για την ανάκτηση των ομήρων που κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές.

“Απερίσκεπτη συμφωνία = διάλυση της κυβέρνησης”, έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, εν μέσω πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης πως το Ισραήλ εξετάζει μια μακροπρόθεσμη ανακωχή, με μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, της επίθεσής του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Εβραϊκή Δύναμη έχει έξι από τις 64 έδρες σε σύνολο 120 που είχε ο θρησκευτικός-ακροδεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου στο κοινοβούλιο πριν από τον πόλεμο στη Γάζα. Αφού ξέσπασε ο πόλεμος, το κεντρώο κόμμα Εθνική Ενότητα, που διαθέτει 12 έδρες, εισήλθε σε ένα υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης.

Ο Μπεν-Γκβιρ και ένας άλλος υπερεθνικιστής εταίρος, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ του κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός έχουν ενοχληθεί από τον αποκλεισμό τους από το μικρό, πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου που λαμβάνει τις αποφάσεις.

Έχουν κάνει έκκληση να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στην επίθεση και για επανεποικισμό της Γάζας, από την οποία αποχώρησε το Ισραήλ το 2005. Ο Νετανιάχου έχει αποκλείσει την ανοικοδόμηση εβραϊκών οικισμών εκεί αλλά έχει πει πως η Γάζα μετά τον πόλεμο θα είναι υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Η Χαμάς ζητά πλήρη κατάπαυση του πυρός και όχι προσωρινή εκεχειρία

Γερμανία 2017: Όταν η Μέρκελ με την πλάτη στον τοίχο δέχθηκε το γάμο ομοφύλων

Έτοιμες οι ΗΠΑ να δώσουν F-35 στην Τουρκία με τη «σύμφωνη γνώμη» Μητσοτάκη

ΗΠΑ: Συνελήφθησαν αδέρφια ομογενείς στην Αστόρια – Είχαν οπλοστάσιο και λίστα με στόχους (Video)

Ο Μασκ ανακοίνωσε την εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο μέσω της Neuralink

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter