ΔΠΘ: Μούχλα, ποντίκια και εστιακοί φοιτητές… νομάδες μεταξύ κτιρίων

ΔΠΘ: Μούχλα, ποντίκια και εστιακοί φοιτητές… νομάδες μεταξύ κτιρίων

Σε δωμάτια με μούχλα, σε κτίρια με ποντίκια και μέσα σε έναν κυκεώνα καθυστερήσεων της ανακαίνισης βρίσκονται οι εστιακοί φοιτητές του ΔΠΘ στην Ξάνθη, οι οποίοι ζουν την απόλυτη εγκατάλειψη.

Η μεγάλη ανακαίνιση των Εστιών στα Κιμμέρια της Ξάνθης διάρκειας 5 ετών με συνολικό προϋπολογισμό 5.884.000 (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καθυστερεί τραγικά με το ΔΠΘ να είναι παντελώς ανίκανο να βοηθήσει τους φοιτητές. Καμία συζήτηση για μεταφορά τους σε έναν χώρο αξιοπρεπή παρά μόνον μεταφορά τους από το ένα κτίριο στο άλλο.

Από παράγκα σε παράγκα επί της ουσίας μετακινούνται οι εστιακοί σε ένα συγκρότημα που χτίστηκε προ 45 ετών, με ένα χρονοδιάγραμμα που δεν τηρείται όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, ενώ σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από τα κτήρια οι οποίες δείχνουν την πλήρη εγκατάλειψη των παιδιών που ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Ο όρος «παράγκα» ίσως και να είναι επιεικής.

Από τις αποκλειστικές φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο τι είδους εγκατάλειψη υφίστανται οι φοιτητές των περιφερειακών ΑΕΙ, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

To documentonews.gr απευθύνθηκε στους εστιακούς φοιτητές, αλλά και στον Πρύτανη του ΑΕΙ κ. Φώτιο Μάρη και ρώτησε ποια είναι η πορεία της ανακαίνισης και ποια η κατάσταση των κτιρίων. Όπως οι ίδιοι οι φοιτητές καταγγέλλουν, ο Πρύτανης δεν έχει δεχτεί καν να τους συναντήσει, ενώ την ίδια στιγμή που διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, εκείνος κάνει λόγο για δήθεν «ασκήσεις επανάστασης». Μάλιστα αν δεν διεκδικούσε ο Σύλλογος των εστιακών την μετακίνηση των πραγμάτων τους, δεν θα υπήρχε ποτέ μέριμνα για την μετακόμισή τους.

Όπως καταγγέλλει ο εστιακός φοιτητής του κτηρίου Α2, Ηλίας Παπαδημητρίου «έχουμε ζητήσει να βρεθούμε με την κυρία Γρηγορίου και τον κύριο Μάρη. Η Αντιπρύτανης είχε πει στην αρχή πως θα έρθει και στις εστίες, αλλά το ακύρωσε τελευταία στιγμή. Δεν ήρθε ποτέ. Έχουμε πάει-αν δεν κάνω λάθος- 4 φορές στην Πρυτανεία και για ζητήματα όπως τα ποντίκια και τη μούχλα, μας έχουν απαντήσει ότι αυτά είναι απλά παράπονα! Αυτό το είπε η κυρία Γρηγορίου. Ο Πρύτανης το μόνο που λέει είναι ότι «Ναι έχουμε κάνει ένα λάθος στον υπολογισμό πότε θα παραδώσουμε την ανακαίνιση. Έχει αλλάξει 3 φορές η ημερομηνία. Η αρχική ημερομηνία ήταν εντός του εξαμήνου και τώρα 2 χρόνια μετά μας λένε ότι λείπουν τα έπιπλα για να μπούμε, τα οποία το πολύ-πολύ να είναι μια ντουλάπα και ένα κρεβάτι».

Το χρονικό της ανακαίνισης των εγκαταλελειμμένων Εστιών

Η σύμβαση για την ανακαίνιση υπεγράφη την 1/12/2022 με ισχύ 5 ετών για την πραγματοποίησή της. Αφορά την ανακαίνιση και εξοπλισμό των 8 Εστιών, οι οποίες υπάγονται στο παράτημα του ΔΠΘ της Ξάνθης και διοικητικά αρμόδιο είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Όπως μάλιστα είχε ανακοινώσει το ίδιο το ΑΕΙ στις 6/11/2023 «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του ΔΠΘ το κτήριο Β2 των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2023 ενώ το κτήριο Β1 στα μέσα του 2024.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ανακαίνιση στο κτίριο Α2 μετά από τη μετακόμιση των φοιτητών/τριών που διαμένουν εκεί στο κτίριο Β2 κ.ο.κ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανακαίνιση όλων των κτηρίων (συνολικά 8) των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης, όπως έχει προγραμματιστεί». Επί της ουσίας μόλις το κτίριο Β2 ολοκληρωνόταν και οι συνθήκες διαμονής θα ήταν βιώσιμες οι φοιτητές θα μεταφέρονταν εκεί.

Εν τέλει οι ανακαινίσεις των κτηρίων Β καθυστέρησαν τραγικά γεγονός το οποίο μας επιβεβαίωσε ο Πρύτανης Φώτιος Μάρης. Σε επίσημη απάντησή του λέει ότι «Στο κτήριο Β2 έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ανακατασκευής η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2024, ενώ στο κτήριο Β1 έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% των εργασιών που προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο 2024. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και προκειμένου να καταστούν τα κτίρια B1 – B2 λειτουργικά, πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη επίπλωση – συσκευές (μεταξύ άλλων κρεβάτια, γραφεία, ντουλάπες, τραπέζια, ψυγεία, ηλ. κουζίνες κ.λπ.)».

Συνεπώς το αρχικό πλάνο της μεταφοράς των φοιτητών του Α2 να μεταφερθούν στα κτίρια Β έχει ναυαγήσει, με την Πρυτανεία να τους στοιβάζει στο έτερο κτίριο Α1.

Ποιες είναι όμως οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό;

Μούχλα και ποντίκια

Η φοιτήτρια Φανή Μπ. κάτοικος του κτηρίου Α2, το οποίο ζητάει η Πρυτανεία να εκκενωθεί εξηγεί στο documentonews.gr :

«Αρχικά όσων αφορά το χρονοδιάγραμμα της ανακαίνισης η ίδια η διοίκηση είναι εκπρόθεσμη. Ως κάτοικοι του κτιρίου Α2 θέλουμε να μεταφερθούμε στο Β1 που οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες. Αυτό ζητάμε να εφαρμοστεί. Μας ενδιαφέρει ότι αν μεταφερθούμε στο Α1 θα εκκενωθεί και το Α2 και δεν ξέρουμε πόσα κτίρια και δωμάτια θα είναι διαθέσιμα και για τους πρωτοετείς φοιτητές που θα κάνουν αίτηση για τη δωρεάν στέγασή του τον Σεπτέμβριο του 2024». Η συμφοιτήτριά της Μαριάννα Πανίτσα την συμπληρώνει τονίζοντας πως τα κτίρια Α1 και Α2 είναι τα παλαιότερα, δεν έχουν ποτέ συντηρηθεί, ούτε τους έχουν γίνει έλεγχοι. Μάλιστα η Μαριάννα, που μπήκε στις Εστίες το 2020, έβαλε λεφτά κι από την τσέπη της για να φτιάξει το δωμάτιό της.

Η μούχλα σε τοίχους είναι κάτι σύνηθες σε όλα σχεδόν τα δωμάτια των κτιρίων (οι φωτογραφίες προέρχονται από τα δωμάτια των κτιρίων Α1, Α2, Γ1, Γ2 και Δ2).

Το ίδιο έκανε και η Φανή «όταν εγώ μπήκα στο Α2 είχε τα θέματά του και έριξα λεφτά για να το φτιάξω». Δικαίως αναρωτιέται, λοιπόν, «για ποια δωρεάν στέγαση μιλάμε όταν εγώ πρέπει από την τσέπη μου να βάλω ένα ποσό 200 ευρώ για γίνει κατοικήσιμο το δωμάτιο;».

Το κτίριο Α2, αλλά και το Α1 που θέλουν να στοιβάξουν τα παιδιά, είναι σε τραγική κατάσταση. Μάλιστα πριν από έναν μήνα είχε χαλάσει σωλήνας στο Α2 και δεν είχε νερό για 3-4 μέρες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλο το Α1 για να μείνουν. «Είναι η ίδια κατάσταση επί της ουσίας» τονίζει η Φανή Μπ. «Τα δωμάτια δεν θέλουν απλά 4-5 μέρες φτιάξιμο, θέλουν οριακά κατεδάφιση. Είναι μη κατοικήσιμα. Για παράδειγμα σε ένα παιδί πήγαν να του δώσουν δωμάτιο και είχε τρύπα το ταβάνι, πέραν της μούχλας». Στο παλαιότερό της δωμάτιο σε άλλο κτίριο, η Μαριάννα δεν μπορούσε να μείνει από την ποσότητα της μούχλας στα ταβάνια. «Δεν έμενα στο δωμάτιο, αλλά στο δωμάτιο ενός φίλου μου και όταν είχαν προκύψει τα ποντίκια στο Δ1 είχαμε μιλήσει ακόμα και με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο μας είπε ότι θα κάνει μια απολύμανση η οποία δεν έγινε ποτέ τίποτα».

Σε επίσημό μας ερώτημα ο Πρύτανης Φ. Μάρης επιβεβαιώνει πως τα δωμάτια και το Α1 είναι στην ίδια κατάσταση με το κτίριο Α2 που επιθυμεί να αδειάσει: «Το κτήριο Α1 διαθέτει 67 δωμάτια και είναι στην ίδια κατάσταση με αυτά του κτηρίου Α2 (σε 5 δωμάτια γίνονται ορισμένες επισκευές που θα ολοκληρωθούν σε 4-5 μέρες). Ήδη αρκετοί και αρκετές φοιτητές και φοιτήτριες από το κτήριο Α2 έχουν μεταφερθεί στα νέα τους δωμάτια στο Α1. Για τους τελευταίους και τις τελευταίες φοιτητές και φοιτήτριες που παραμένουν στο Α2 (περίπου 14) δόθηκε παράταση ως τις 14 Μαρτίου 2024 για να μεταφερθούν στα νέα τους δωμάτια».

Ο Ηλίας Παπαδημητρίου, κάτοικος του κτιρίου Α2, επισημαίνει πως το ΔΠΘ «στις προηγούμενες ανακοινώσεις που μας απειλούσαν να μας κόψουν το νερό και το ρεύμα, αν δεν εκκενώναμε. Τώρα πήραμε παράταση για τις 14 Μαρτίου. Όσο για το αν θα μας βοηθούσαν στην μεταφορά των πραγμάτων μας δεν αναφερόταν απολύτως τίποτα. Με δικά μας έξοδα και ευθύνη θα έπρεπε μετακομίσουμε σε διάστημα 5 ημερών. Επίσης κανένας από εμάς δεν έχει μεταφερθεί στο Α1 όπου οι συνθήκες είναι μη βιώσιμες».

«Είναι προφανές πως θέλουμε να γίνει η ανακαίνιση» λέει η Φανή Μπ. και συνεχίζει «Είναι αναγκαίο με την κατάσταση που ζούμε. Ωστόσο πρέπει να δούμε με τι όρους θα γίνει και θέλουμε να υπάρχει στέγαση και για τους πρωτοετείς συμφοιτητές μας διαθέσιμα δωμάτια τον Σεπτέμβριο. Επίσης δεν θέλουμε να πεταχτούν εκτός οι συμφοιτητές μας που έχουν ξεπεράσει το ν+2 έτος σπουδών και τους διώχνουν γιατί είναι εργαζόμενοι παράλληλα που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών».

Τι απαντούν οι εστιακοί του κτιρίου Α2

Η Συνέλευση κατοίκων κτιρίου Α2 απαντάει στον Πρύτανη Φ. Μάρη. Ολόκληρη η απάντηση που έστειλαν στο documentonews.gr:

«Η πρυτανεία στις 6/11/23 ανακοίνωσε ότι “Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του ΔΠΘ το κτήριο Β2 των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2023 ενώ το κτήριο Β1 στα μέσα του 2024. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ανακαίνιση στο κτήριο Α2 μετά από τη μετακόμιση των φοιτητών/τριών που διαμένουν εκεί στο κτήριο Β2 κ.ο.κ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανακαίνιση όλων των κτηρίων (συνολικά 8) των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης, όπως έχει προγραμματιστεί”.

Με τα νέα δεδομένα που έχουμε από τον πρύτανη, τελικά η ανακαίνιση του Β2 κτιρίου θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024 και έπειτα θα γίνει η επίπλωση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων του.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανακαίνιση έχει καθυστερήσει, ωστόσο δεν θα πληρώσουμε εμείς το τίμημα μετακομίζοντας σε δωμάτια τα οποία βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτά που διαμένουμε τώρα, αντί να μετακινηθούμε στο Β2, όπως προβλέπεται εξάλλου και από την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων του έργου.

Τα δωμάτια των άλλων κτιρίων τα οποία προορίζονται για εμάς δεν είναι όλα στην ίδια κατάσταση με αυτά που διαμένουμε τώρα. Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, μας διέθεταν δωμάτια στα κτίρια Γ και Δ, αρκετά εκ των οποίων είναι μη κατοικήσιμα. Για να καταστούν κατοικήσιμα χρειάζεται να διαθέσουμε ένα κεφάλαιο για την επιδιόρθωση βλαβών, το οποίο πολλοί από εμάς δεν διαθέτουμε. Μετά από δικές μας αντιδράσεις, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν επισκευές στα δωμάτια αυτά, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα που λαμβάναμε ανακοινώσεις για μετακόμιση, δεν είχε ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για την επισκευή αυτών των δωματίων. Κάποια από τα δωμάτια έχουν σοβαρό θέμα υγρασίας-μούχλας και θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνο να διαμείνει εκεί κάποιος φοιτητής, καθώς οι “επιδιορθώσεις” που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις δωματίων, δεν είναι παρά πασαλείμματα, με αποτέλεσμα η υγρασία να εμφανίζεται ξανά. Επιπλέον, από την 1/2/24 διεκδικούμε βοήθεια στην μετακόμιση με ευθύνη του πανεπιστημίου και μετά από έναν μήνα, στις 5/3/24, η πρυτανεία μας ενημέρωσε ότι αυτό είναι εφικτό.

Τα κτίρια Α1 και Α2 πράγματι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ωστόσο, στα δωμάτια που διαμένουμε στο Α2 έχουν γίνει επιδιορθώσεις βλαβών με δικά μας έξοδα, λόγω έλλειψης των υλικών αποκατάστασής τους από το πανεπιστήμιο. Αντίστοιχα, σε περίπτωση που μετακινηθούμε στο Α1, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να ρίξουμε ξανά κόπο και δικά μας λεφτά για να κατοικήσουμε εκεί, και όλα αυτά για ένα διάστημα μόλις λίγων μηνών μέχρι να εκκενωθεί και αυτό. Έχει γίνει άτυπος κανόνας στις φοιτητικές εστίες Ξάνθης (και όχι μόνο), να βάζουμε λεφτά από τις δικές μας τσέπες, για να έχουμε αξιοπρεπή “δωρεάν” στέγαση.

Η ανακαίνιση των κτιρίων των φοιτητικών εστιών Ξάνθης είναι απαραίτητη. Ωστόσο, δεν δεχόμαστε να κλείσει και τρίτο κτίριο στις φοιτητικές εστίες Ξάνθης προτού παραδοθεί το Β2 ανακαινισμένο-επιπλωμένο. Δεν δεχόμαστε να μεταφερθούμε σε δωμάτια τα οποία είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτά που μένουμε τώρα. Δεν δεχόμαστε να μεταφερθούμε στο Α1 το οποίο είναι το επόμενο κτίριο που θα εκκενωθεί και θα μας ζητηθεί να μετακομίσουμε ξανά. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε μπαλάκι μεταξύ πανεπιστημίου και εργολάβου για τις μπίζνες τους. Τέλος, οι απειλές της διοίκησης του ΔΠΘ ότι θα μας κόψουν το νερό, το ρεύμα και το Internet δεν είναι ανεκτές από κανέναν. Απαιτούμε να μεταφερθούμε από το Α2 απευθείας στο Β2, αφού ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η επίπλωσή του.

Όσον αφορά τις “ασκήσεις επανάστασης” στις οποίες αναφέρεται ο πρύτανης του ΔΠΘ σε ειδησεογραφικό μέσο, για εμάς είναι ο πλέον αναγκαίος αγώνας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες».

Συνέλευση κατοίκων κτιρίου Α2, 8/3/2024»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter