«Εδώ έξω στην περίμετρο» | Βασίλης Μπότουλας | Alkinois Project Space

«Εδώ έξω στην περίμετρο» | Βασίλης Μπότουλας | Alkinois Project Space

Ο εικαστικός Βασίλης Μπότουλας παρουσιάζει την τρίτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Έξω Εδώ στην Περίμετρο» στον χώρο τέχνης Alkinois Project Space στην Αθήνα, από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2022. Εκτίθενται για πρώτη φορά δύο ξεχωριστές, πρόσφατες σειρές έργων, οι οποίες είναι απόρροια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική το 2018.

Το έργο του Βασίλη Μπότουλα χαρακτηρίζεται από την επιμελή και μεθοδική επανάληψη γραμμών και τελείων, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά μαύρο ή κόκκινο μελάνι.

Ο ίδιος εύστοχα αποκαλεί τον εαυτό του γραμμοτεχνίτη, στιγμοτεχνίτη και επαναληπτιστή («linesmith, dotsmith, and repetitionist»), για να περιγράψει το πώς η πρακτική του ουσιαστικά έχει μετατρέψει αυτά τα στοιχεία σε βασικό εργαλείο της εργασίας του και μεταφορικό μέσο των ιδεών του. Πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα, χειρωνακτική και ασκητική, από την οποία προκύπτουν έργα μικρής συνήθως κλίμακας και μεγάλης καθαρότητας ως προς τη φόρμα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόλυτα συνειδητές καλλιτεχνικές αποφάσεις, από τις οποίες προκύπτουν έργα συμπυκνωμένα, αφού στη μικρή τους επιφάνεια αποτυπώνεται μεγάλη πυκνότητα χειρονομίας και εργασίας, κάτι που συμβάλλει στην αμεσότητα και τη δύναμη του κάθε έργου.

Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην ανατολική Αττική έχει τραυματίσει τη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αφού υπήρξε η φονικότερη πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. ‘Οντας μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο Βασίλης Μπότουλας πέρασε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, καθώς και όλα όσα ακολούθησαν, μέσα από ένα δικό του, προσωπικό «φίλτρο», μετατρέποντας εικόνες και μνήμες σε μία δική του οπτική αφήγηση που έρχεται και προστίθεται στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων. Ο τραγικός θάνατος δεκάδων ανθρώπων, η απόλυτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η εμπειρία του αναπόφευκτου κινδύνου και της πανικόβλητης προσπάθειας εκκένωσης των οικισμών, έχουν περάσει από την καρδιά και το μυαλό στο χαρτί, μέσα από ατελείωτες ώρες περισυλλογής και εναπόθεσης γραφικής ύλης, καταλήγοντας τελικά σε δύο ανεξάρτητες σειρές έργων που μετουσιώνουν με διαφορετικό τρόπο αυτές τις εμπειρίες και προσφέρουν ένα δικό τους σχόλιο πάνω στην ιστορία.

Περιλαμβάνοντας έργα σε χαρτί, μία γλυπτική εγκατάσταση και μία βιντεοπροβολή με ήχο, η έκθεση «Έξω Εδώ στην Περίμετρο» συνοψίζει ένα ουσιαστικό κεφάλαιο στην εξέλιξη του έργου του Βασίλη Μπότουλα, όπου η τεχνική ωριμότητα συναντά την εκφραστική καθαρότητα, και η ατομική προοπτική τη συλλογική μνήμη.

Βασίλης Μπότουλας: Έξω Εδώ στην Περίμετρο

Ατομική έκθεση

15 Σεπτεμβρίου15 Οκτωβρίου 2022

Εγκαίνια 15 Σεπτεμβρίου, 20:00

Ωράριο: Τετ-Παρ 15:00-20:00, Σάβ-Κυρ 11:00-16:00 και κατόπιν ραντεβού

Φιλοξενία: Alkinois Project Space

Επιμέλεια: Κυριάκος Σπύρου

Γραφικός σχεδιασμός: Solo Diver

Παραγωγή βίντεο: Νίκος Γεωργάρας

Ηχητικός σχεδιασμός: Νίκος Σωτηρέλης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter