ΕΕ: 34 νομπελίστες ζητούν χαλάρωση των κανόνων για τη γενετική τροποποίηση στην καλλιέργεια

ΕΕ: 34 νομπελίστες ζητούν χαλάρωση των κανόνων για τη γενετική τροποποίηση στην καλλιέργεια
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «απορρίψει το σκοτάδι της αντιεπιστημονικής τρομοκρατίας» πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την γενετική τροποποίηση, ανέφεραν σε δήλωσή τους 34 νομπελίστες.

Σε μια ανοιχτή επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Guardian και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι βραβευθέντες ζήτησαν από τους νομοθέτες «να χαλαρώσουν τους αυστηρούς κανόνες για τη γενετική τροποποίηση στην καλλιέργεια». 

Με βάση τα επιχειρήματά τους, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο βίαια καθώς ο πλανήτης υπρθερμαίνεται.

Η επιστολή που στάλθηκε στους ευρωβουλευτές την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, συστάθηκε από το WePlanet, μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που διεξάγει εκστρατείες για τεχνολογίες όπως η πυρηνική ενέργεια, η επεξεργασία γονιδίων και η κυτταρική γεωργία. 

Περισσότεροι από 1.000 υπογράφοντες αφορούν σε κορυφαίους βιολόγους και γενετιστές, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων που κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του «γενετικού ψαλιδιού Crispr», μέχρι διασημότητες όπως ο ψυχολόγος Στίβεν Πίνκερ και ο φιλόσοφος Πίτερ Σίνγκερ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ακόμα, ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Ορισμένα φυτά που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με συμβατικά μέσα – όπως τα οπωροφόρα δέντρα, τα αμπέλια και οι πατάτες – χρησιμοποιούν μερικά από τα πιο επιβλαβή φυτοφάρμακα στην ΕΕ, εξήγησαν.

Σημειώνεται, ότι πολλές περιβαλλοντικές ομάδες αντιτάχθηκαν σθεναρά στις προσπάθειες αλλαγής του γενετικού κώδικα των φυτών και άλλων οργανισμών, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά τους και τον κίνδυνο αλλαγών με ανεπιθύμητες συνέπειες. 

Αλλά οι υποστηρικτές των τεχνολογιών, ιδιαίτερα των πιο εξειδικευμένων, σημείωσαν ότι τέτοιου είδους κίνδυνοι είναι ελάχιστης σημασίας μπροστά σε εκείνους για απώλεια της βιοποικιλότητας, της κλιματικής κρίσης και της πείνας. 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν εντόπισε νέους κινδύνους από τη στοχευμένη επεξεργασία γονιδίων στα φυτά σε σύγκριση με τη συμβατική αναπαραγωγή.

Ωστόσο, το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα φυτά που παράγονται με επεξεργασία γονιδίων, ήταν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που εμπίπτουν στους κανόνες της ΕΕ, αν και ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία δεν μπορούν να εξακριβωθούν με βεβαιότητα.

Διαβάστε επίσης: Cop28: Μια ακόμη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή ή η Διάσκεψη που θα κάνει την αλλαγή;

Greenpeace: Σοβαρές καταγγελίες κατά 4 χωρών – «Τορπιλίζουν τη συνθήκη για τα πλαστικά»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter