Greenpeace: Σοβαρές καταγγελίες κατά 4 χωρών – «Τορπιλίζουν τη συνθήκη για τα πλαστικά»

Greenpeace: Σοβαρές καταγγελίες κατά 4 χωρών – «Τορπιλίζουν τη συνθήκη για τα πλαστικά»

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Greenpeace σχετικά με τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση. Η διάσκεψη διεξήχθη στο Ναϊρόμπι της Κένυας και η Greenpeace καταγγέλει το Ιράν, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για τορπιλισμό της Συνθήκης για τα Πλαστικά.

Οι πιο ρυπογόνες χώρες δεν ενστερνίζονται τον κίνδυνο για το περιβάλλον με τον Graham Forbes (υπεύθυνος της παγκόσμιας εκστρατείας για τα πλαστικά και επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace στις διαπραγματεύσεις για μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά) να δηλώνει ότι «Τα πλαστικά βλάπτουν άμεσα 8,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον ευαίσθητο πλανήτη μας, όμως οι ηγέτες των χωρών επέλεξαν να δώσουν περισσότερη σημασία στις εταιρείες πετροχημικών, σαν να είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι που πρέπει να ακουστούν».

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται τον Απρίλιο του 2024 με τον Graham Forbes να καλεί τους ηγέτες των χωρών να δείξουν θάρρος και φιλοδοξία για το κρίσιμο ζήτημα των πλαστικών. Ειδικά τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν εξελιχθεί σε μια μάστιγα για το περιβάλλον. Επηρεάζει κάθε ζωντανό οργανισμό και έχει κατορθώσει να κάνει τις θάλασσες πραγματικές χωματερές πλαστικού. Την ίδια ώρα οι μεγαλύτερες πετρελαΐκές εταιρείες και κράτη πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά πρέπει να μειώσει την παραγωγή πλαστικού τουλάχιστον κατά 75% ως το 2040.

Όπως επισήμανε και ο Graham Forbes: «Αν δεν μειώσουμε την παραγωγή του, δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το κλίμα, τη βιοποικιλότητα ή την ίδια μας την υγεία. Αυτό είναι πλέον αδιαμφισβήτητο, παρόλα αυτά οι διαπραγματεύσεις πήγαιναν προς την καταστροφή. Οι κυβερνήσεις επέτρεψαν στα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις προς μια Συνθήκη η οποία, χωρίς αμφιβολία, θα επιδεινώσει το πρόβλημα της πλαστικής κρίσης και θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή».

Διαβάστε επίσης

Η Greenpeace τρολάρει τον Βορίδη για το φαινόμενο που γίνεται κάθε 400 χρόνια

G7: Δεσμεύεται να βάλει τέλος στη ρύπανση από πλαστικά έως το 2040

Μόνον η ανακύκλωση δεν μας γλιτώνει από τα πλαστικά απορρίμματα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter