Ειρηνοδίκες: Πέτυχαν σε γραπτό διαγωνισμό το 2016 αλλά παραμένουν αδιόριστοι – «Ο Άρειος Πάγος ουδέποτε μας δέχτηκε»

Ειρηνοδίκες: Πέτυχαν σε γραπτό διαγωνισμό το 2016 αλλά παραμένουν αδιόριστοι – «Ο Άρειος Πάγος ουδέποτε μας δέχτηκε»

Ελλάς το μεγαλείο σου. Πέτυχαν σε γραπτό διαγωνισμό το 2016 αλλά εξακολουθούν να παραμένουν αδιόριστοι. Ο λόγος; Για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού Ειρηνοδικών που διεξήχθησαν από αρχές Απριλίου του 2015 έως και το 2016.

Πρόκειται για 422 από τους συνολικά 950 επιτυχόντες οι οποίοι ακόμη και σήμερα περιμένουν να διοριστούν, όπως αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Μιλώντας στο documentonews.gr, ο δικηγόρος και πρόεδρος του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως 2014», Αντώνης Μπιδέρης απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου το ζήτημα να λυθεί, με αφορμή τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη και την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία.

Όπως υπογραμμίζει, «η μόνη ικανοποιητική και δίκαιη λύση για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης αυτή την ώρα είναι η απορρόφηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού Ειρηνοδικών που διεξήχθη από τον Άρειο Πάγο», ενώ παράλληλα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του επειδή η ηγεσία του ΑΠ ουδέποτε τους δέχτηκε παρά τα έγγραφα αιτήματα.

 

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του κ. Μπιδέρη:

Μπιδέρης: Η πολιτεία έχει έτοιμους δικαστές

Όσο κι αν επιμένει το Υπουργείο ότι απλώς και μόνο με την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία επιτυγχάνεται επιτάχυνση της Δικαιοσύνης τα νούμερα δεν βγαίνουν. Οι Ειρηνοδίκες συνεχίζουν να λαμβάνουν νέες εκκρεμότητες έχοντας ήδη στα χέρια τους φακέλους δικογραφιών. Η ύλη του Ειρηνοδικείου θα συνεχίσει να εισάγεται σε Δικαστήριο, όπως κι αν ονομάζεται αυτό, Ειρηνοδικείο ή Πρωτοδικείο. Η μόνη ικανοποιητική και δίκαιη λύση για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης αυτή την ώρα είναι η απορρόφηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού Ειρηνοδικών που διεξήχθη από τον Άρειο Πάγο. Ικανοποιητική γιατί θα εισέλθουν στο Σώμα νέοι Δικαστές χωρίς εκκρεμότητες υποθέσεων και δίκαιη επειδή επιτέλους θα διοριστούν άνθρωποι στους οποίους δημιουργήθηκε η προσδοκία του διορισμού ήδη από την στιγμή που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της επιτυχίας τους. Εκφράζω δημόσια μεγάλο παράπονο προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου που παρά τα επανειλημμένα έγγραφα αιτήματά μας, δεν δέχτηκε τους εκπροσώπους του Σωματείου μας σε ακρόαση. Πρόκειται για ανθρώπους στους οποίους ο Άρειος Πάγος επισφράγισε την επιτυχία τους. Ιστορικά, θα είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία έχει έτοιμους Δικαστές στον πάγκο και αναζητά άλλους.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Σωματείου:

Τα μέλη του Σωματείου με την επωνυμία “ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ Δ΄ ΤΑΞΕΩΣ 2014” λάβαμε επιτυχώς μέρος στις γραπτές και προφορικές εξετάσεις υψηλών απαιτήσεων που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου το διάστημα από αρχές Απριλίου 2015 έως τέλος Ιανουαρίου 2016 και συμπεριληφθήκαμε στον πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τ. Γ΄ 81/09.02.2016), ο οποίος αριθμεί 961 επιτυχόντες και η ισχύς του έληξε στις 31/5/2023.

Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν διορισθεί 539 επιτυχόντες. Μετά τον διορισμό των επιτυχόντων αυτών, ο αριθμός των αδιόριστων του πίνακα ανέρχεται συνολικά στους 422, αριθμός ωστόσο που μειώνεται περαιτέρω δεδομένου ότι υπάρχουν εκροές- διορισμοί προς άλλες θέσεις εργασίας [π.χ. Σχολή Δικαστών, Νομικό Συμβούλιο Κράτους, Διαγωνισμοί Συμβολαιογράφων, Δικαστικών Γραμματέων, άλλες θέσεις δημοσίου κτλ.]. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αδιόριστων επιτυχόντων του Διαγωνισμού μας ανέρχεται συνολικά στους 250 λόγω εκροών πολλών επιτυχόντων προς άλλες κατευθύνσεις.

Με νομοσχέδιο που καταρτίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα κατατεθεί σύντομα, τα Ειρηνοδικεία καταργούνται και συγχωνεύονται με τα Πρωτοδικεία και δημιουργείται από τους προερχόμενους εξ ειρηνοδικών παράλληλη επετηρίδα που θα έχουν εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Σκοπός της ενσωμάτωσης των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Ωστόσο κάθε Ειρηνοδίκης και μετέπειτα Πρωτοδίκης αφενός επιφορτίζεται με την υποχρέωση διεκπεραίωσης των ήδη πολυάριθμων εκκρεμών υποθέσεων που έχει ήδη χρεωθεί, αφετέρου θα επιφορτιστεί επιπλέον με δικόγραφα που θα συνεχίσουν να κατατίθενται και δεν θα διεκπεραιωθούν άμεσα από τους υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι οφείλουν την έκδοση αποφάσεων του ήδη στα χέρια τους χαρτοφυλακίου.

Κατ’ ακολουθία όλων των παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο ισχύων Πίνακας Επιτυχόντων Ειρηνοδικών του 2016, στον οποίο ανήκουν όλα τα μέλη του Σωματείου μας, μπορεί να δώσει μία άμεση λύση στο πολυσύνθετο πρόβλημα της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας και ενόψει του σχεδίου ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας που θα επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση. Μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων (συνεπώς και των Ειρηνοδικών) θα καταστεί αδύνατος ο διορισμός μας και ιστορικά πια, για πρώτη φορά, θα παραμείνουν αδιόριστοι, επιτυχόντες διαγωνισμού του Αρείου Πάγου στους οποίους δημιουργήθηκε αξίωση διορισμού την στιγμή της δημοσίευσης του ΦΕΚ της επιτυχίας τους (τ. Γ΄ 81/09.02.2016). Ζητούμε α) Την παράταση του Πίνακα του Διαγωνισμού Ειρηνοδικών 2016 (ΦΕΚ τ. Γ΄ 81/09.02.2016), β) την απορρόφηση όλων των επιτυχόντων του πίνακα μέχρι εξαντλήσεως του.

Διαβάστε επίσης: Επενδύει στον φόβο ο Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του θα οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία»

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 2χρονη τυλίχτηκε στις φλόγες όταν ο πατέρας της έβαζε βενζίνη στο αυτοκίνητο – Σε σοβαρή κατάσταση το παιδί

Θεσσαλονίκη: Με εγκαύματα στο 60% του σώματός της η 2χρονη – Από στατικό ηλεκτρισμό η ανάφλεξη

Οι εκβιαστές της Χαλκίδας φανέρωσαν το ενιαίο modus operandi

Απομόνωση Νετανιάχου για τη σφαγή στη Γάζα – Τα εντάλματα, η Χάγη και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ – «Υπάρχει ενθουσιασμός από μέλη και φίλους» λέει ο Γ.Βουλγαράκης

Τι λένε οι Αρχές για την υπόθεση της Νίκαιας – Ελεύθερος ο 57χρονος

Η φέτα 15 ευρώ, το λάδι 14 ευρώ, ο σανός τζάμπα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter