Εισαγγελέας Αθανασίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Είχα ζητήσει βοήθεια από Παπαγγελόπουλο, με πίεζε για υποθέσεις

Εισαγγελέας Αθανασίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Είχα ζητήσει βοήθεια από Παπαγγελόπουλο, με πίεζε για υποθέσεις

Με την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου συνεχίστηκε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο Παναγιώτης Αθανασίου έκανε λόγο για πιέσεις στο έργο του από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ενώ αποκάλυψε πως με τον Παπαγγελόπουλο γνωρίζονται από τη δεκαετία του ’80, ενώ υποστήριξε  πως του είχε ζητήσει και βοήθεια.

Αθανασίου: Μία από τις φορές, που τον είχα επισκεφτεί μόνος μου, για να συζητήσουμε για την οργάνωση της υπηρεσίας, την ώρα που σηκώνομαι , με κοιτάζει ο Παπαγγελόπουλος και μου λέει: «Για το δημοσιογράφο Παπαχρήστου έχεις τίποτα»;

«Όχι», του απαντώ. “Δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα;”, μου λέει. Λέω τι εννοείς: Kαι ενοχλημένος έφυγα”.

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως όταν το 2016 το ΚΕΦΟΜΕΠ έδωσε εντολή ελέγχου, για τον επιχειρηματία Βγενόπουλο, «ο κ. Παπαγγελόπουλος άρχισε να ενδιαφέρεται για την υπόθεση, με φορτικότητα».

«Με πίεζε. Τι γίνεται και τι γίνεται, με ρώταγε . Του λέω του λέω ό,τι γίνεται και με τις άλλες υποθέσεις. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια. Τέτοια ήταν η πίεση και επειδή συνεχώς νόμιζε ότι, το καθυστερούν οι ελέγκτριες,  μου λέει «εάν δεν τελειώσει η υπόθεση θα βγω στα κανάλια και θα πως τα έχουν αρπάξει οι ελεγκτές. Του λέω έχεις στοιχεία;  «Όχι μου λέει, αλλά ξέρω. Με πίεζε να τελειώσουν τον έλεγχο τσάτρα πάτρα και να διαπράξουν αυτές παράβαση καθήκοντος και εγώ ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Πρόεδρος: Εντάξει τώρα. Δεν είναι έτσι η παράβαση καθήκοντος

Η υπόθεση Αλαφούζου

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην υπόθεση Αλαφούζου, όπως επίσης και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά σε βάρος του, για το οποίο κατονόμασε τον Παπαγγελόπουλο.

Πρόεδρος: Πάμε τώρα στην υπόθεση Αλαφούζου

Αθανασίου: Στην υπόθεση Αλαφούζου παραγγέλλω ενέργειες τον Ιούλιο 2016. Τον Αύγουστο ήμουνα στην πατρίδα μου και βλέπω πρωτοσέλιδο στα Παραπολιτικά. Είχε φωτογραφία του Αλαφούζου και από κάτω έγραφε: «Ώρα Αθανασίου. Μία ΧΟΥΝΤΑ λα, καθυστερεί τον έλεγχο». Και μέσα στο ένθετο και στις τελευταίες σελίδες είχε κάνει άλλο δημοσίευμα, που ανέφερε ότι, εγώ καθυστερούσα το φορολογικό έλεγχο Αλαφούζου και ότι, επιδείκνυα ολιγωρία λόγω των Παναθηναϊκών μου καταβολών και ενέπλεκε και την εφοριακό κ. Χουντάλα. Τα βασικά στοιχεία ήταν όλα ψέματα. Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. Δέχομαι τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο και με ενημέρωσε ότι, η υπάλληλος κ. Χουντάλα είχε τηλεφωνήσει στα Παραπολιτικά και απειλούσε τον Κουρτάκη ότι, θα τον σύρει στα δικαστήρια. Και ο Παπαγγελόπουλος μου λέει “κοίτα μάζεψε την, να μην κάνει καμία ενέργεια κατά Κουρτάκη”. Του λέω δεν μπορώ να το κάνω, είναι παράνομο, Είναι δικό της δικαίωμα. το τι θα κάνει. Δεν τον ρώτησα πως το πληροφορήθηκε, αλλά μετά άρχισα να αναρωτιέμαι τι σχέσεις έχει ο Παπαγγελόπουλος με τον Κουρτάκη”.

Πρόεδρος: Πού κατατείνουν όλα αυτά, που μας λέτε;

Aθανασίου: Θα σας πω, πως έπεσα από τα σύννεφα όταν μετά την κατάθεση μου, το 2020, βγήκε δημοσίευμα από τον κ. Κουρτακη, που έλεγε ότι ήταν τακτικός συνομιλητής του και υπήρχε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους.

Πρόεδρος: Πριν πόσα χρόνια έγινε το δημοσίευμα;

Aθανασίου: Το 2020 κι έλεγε ότι, ο Αλαφούζος με αποκαλούσε Πάνο και πήγαινα και έβλεπα αγώνα μαζί του στη σουίτα του.  Δεν κρύβομαι ότι, είμαι Παναθηναϊκός κ. Πρόεδρε. Και σας μπορεί να σας αρέσει κάποια ομάδα. Πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος. Ο δρόμος αυτής πίεσης ήταν ο χειρότερος. Ανεπίτρεπτο. Απαράδεκτο

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας Αθανασίου αναφέρθηκε και στην περίπτωση του πρώην μεγαλοτραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, όπου υπήρχε «αχνό ενδιαφέρον από τον Παπαγγελόπουλο από το καλοκαίρι του 2016«.

Αθανασίου: Μου έλεγε εάν συμφωνήσω με την παραπομπή, θα γίνει σάλος.

Πρόεδρος: Tι σας ζήτησε;

Αθανασίου: Mου είπε, εάν η κρίση μου είναι παραπεμπτική, θα έπρεπε να τον ενημερώσω, πριν τη διαβιβάσω. Μου έλεγε, πριν να τη διαβιβάσεις να με ενημερώσεις.

Η ανανέωση της θητείας

Ο εισαγγελέας Αθανασίου ρωτήθηκε επίσης από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου εάν τον είχε βοηθήσει από τον Παπαγγελόπουλο στην ανανέωση της θητείας του.

Πρόεδρος: Δεν σας βοήθησε να ανανεωθεί η θητεία σας;

Aθανασίου: Αυτό δεν είχε καμία σχέση

Πρόεδρος: Πότε τον γνωρίσατε;

Aθανασίου: Τη δεκαετία του ’80. Mέναμε κοντά στην Ηλιούπολη και με εξυπηρετούσε με το αυτοκίνητο του. Η γνωριμία έγινε φιλία. Μετά, το 2003 με 2006, με έβαλε και στο Προανακριτικό και ασχολιομουνα με εξοπλιστικά και έπρεπε να τον ενημερώνω.

Πρόεδρος: Ήταν παρεμβατικός;

Aθανασίου: Δεν μου έκανε παρεμβάσεις τότε

Πρόεδρος: Γιατί τον βλέπατε συνέχεια, αφού αρμόδιο ήταν το Υπουργείο Οικονομικών, όταν ήσασταν οικονομικός εισαγγελέας; Σας βοήθησε να ξαναπάρετε τη θέση;

Αθανασίου: Πιστεύω ότι, είπε κουβέντες στον Αλεξιάδη

Πρόεδρος: Σας βοήθησε, ήταν αποτελεσματικός;

Aθανασίου: Πρέπει να βοήθησε κι αυτός

Πρόεδρος: Οι παρεμβάσεις, για τις οποίες είπατε, πάμε τώρα στην κατηγορία, ήταν αυτά για τον Παπαχρήστου;

Aθανασίου: Δεν με ενόχλησε, αφού μου είπε να κάνω κατάχρηση εξουσίας;

Πρόεδρος: Εμένα θα ρωτήσετε εσείς;

Aθανασίου: Toν εαυτό μου ρωτάω.

Πρόεδρος: Αφού σας ενόχλησε την πρώτη φορά η παρέμβαση του για τον Παπαχρήστου, γιατί δεν του ξεκόβατε;

Αθανασίου: Είχα την ανάγκη του, χρειαζόμασταν χώρους…

Πρόεδρος: Κι επειδή είχατε ανάγκη καθόσασταν και τον ακούγατε στις υποθέσεις σας;

Aθανασίου: Έφυγα, δεν τον άκουσα. Τον αγνόησα.

Πρόεδρος: Γιατί του δίνατε πληροφορίες, αφού είχε γίνει τόσο πιεστικός;  Αφού αυτό γινόταν σε βάθος χρόνου, καθόσασταν και τον ακούγατε και του δίνατε πληροφορίες για το Σάλλα και τον έναν και τον άλλο;

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: Οι επισκέψεις Ράικου στο σπίτι και το εξοχικό Παπαγγελόπουλου και η χορεύτρια… Οριεντάλ

Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεν έχω στοιχεία εάν ο Παπαγγελόπουλος διοχέτευσε την αναφορά Ζαμανίκα στο Documento

Ειδικό Δικαστήριο: «Τίναξε στον αέρα» το κατηγορητήριο ο Ξανθός με στοιχεία και αριθμούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter