Εκλογές Γαλλία: Νέες αφίξεις «από τα αριστερά», ηχηρές απώλειες για το προεδρικό στρατόπεδο

Εκλογές Γαλλία: Νέες αφίξεις «από τα αριστερά», ηχηρές απώλειες για το προεδρικό στρατόπεδο

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου επιβεβαίωσαν την επανεκλογή των φαβορί, επεφύλασσαν όμως αρκετές εκπλήξεις και πρωτοφανή γεγονότα. Πχ, μια καθαρίστρια επικράτησε μιας πρώην υπουργού Αθλητισμού ενώ εκλέχθηκε ο νεότερος βουλευτής της Πέμπτης Δημοκρατίας, μόλις  21 ετών.

Ρασέλ Κεκέ, η βουλευτίνα που έστρωνε κρεβάτια

Τον γύρο των γαλλικών, και όχι μόνο, ΜΜΕ έχει κάνει η νίκη της Ρασέλ Κεκέ απέναντι σε μια πρώην υπουργό Αθλητισμού και στις δύο κυβερνήσεις επί προεδρίας Μακρόν, τη Ροξάνα Μαρασινεάνου, στην περιφέρεια Βαλ ντε Μαρν, νοτιοανατολικά των Παρισίων. Η υποψήφια με την Ενωμένη Αριστερά (Nupes) Κεκέ έλαβε το 51,38% των ψήφων στις 19 Ιουνίου ενώ η Μαρασινεάνου το 48,62%. Η Κεκέ έγινε ευρύτερα γνωστή από την μακροχρόνια απεργία, διάρκειας 22 μηνών, των καμαριέρων του ξενοδοχείου Ibis-Batignol που κατάφερε να κερδίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας: διάλειμμα για φαγητό και μείωση των δωματίων για συγύρισμα. Προσεγγίστηκε από την «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise) του Ζαν Λουκ Μελανσόν και συμφώνησε να κατέβει υποψήφια χάρη στη συμβολή του δημοσιογράφου και πολιτευτής του κόμματος, Φρανσουά Ρουφέν, ο οποίος της αφιέρωσε μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ του για τις συνθήκες εργασίας των καμαριέρων, «Όρθιες γυναίκες!» (Debout les femmes!), το 2021. Ο Ρουφέν, και ο ίδιος υποψήφιος που η τύχη κρίθηκε στο δεύτερο γύρο, εξελέγη πανηγυρικά απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια, Ναταλί Ριμπεϊρό-Μπιγέ, με 61% έναντι 39%, αντίστοιχα.

Ο νεότερος βουλευτής

Στην Γαλλική Πολυνησία εξελέγη ο νεότερος βουλευτής στα χρονικά της Πέμπτης Δημοκρατίας, από το 1958. Ο 21χρονος Τεματάι Λε Γκαγίκ έσπασε το ρεκόρ του νεότερου βουλευτή που κρατούσε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος στην περιοχή του Ειρηνικού, υποστηρίχθηκε από το μέτωπο Nupes και επικράτησε  οριακά και προς έκπληξη όλων έναντι της προεδρικής υποψηφίου, Νικόλ Μπουτώ.

Πρώην και νυν υπουργοί εκτός

Σε μια ψηφοφορία που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, ο Κριστόφ Καστανέρ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, νικήθηκε από τον αντίπαλό του στο Nupes, Λεό Βαλτέρ. Αυτός που προήδρευσε της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Μακρόν,LREM, στην Εθνοσυνέλευση κατά την τελευταία θητεία κέρδισε μόνο το 48,5% των ψήφων, έναντι 51,5% του αντιπάλου του. Παράλληλα, η νυν υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Αμελί ντε Μονσαλέν, στην κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δεν κατάφερε να νικήσει τον Ζερόμ Γκετζ, αφού συγκέντρωσε το 47% των ψήφων έναντι του 53% του αντιπάλου της.

Εκτός και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Ο κύριος αρχιτέκτονας της νίκης του Εμανουέλ Μακρόν το 2017 και βασικό γρανάζι στην κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τον Φρανσουά Μπαϊρού και τον Εντουάρ Φιλίπ, ο Ρισάρ Φεράν έχασε για λίγο την Κυριακή από την αντίπαλό του της Ενωμένης Αριστεράς, Μελανί Τομέν. Ο πρόεδρος της τελευταίας Εθνοσυνέλευσης κέρδισε το 49,15% των ψήφων, έναντι 50,85% της αριστερής υποψηφίου.

Τέταρτη θητεία για τον Ερίκ Σιοτί

Μετά από έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο στην 1η περιφέρεια των Alpes-Maritimes, ο ακροδεξιός Ερίκ Σιοτί θριάμβευσε τελικά επί του υποψηφίου της προεδρικής πλειοψηφίας, Γκρεγκ Μονετί, ο οποίος υποστηρίζεται από τον δήμαρχο της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροσί. Σημαίνουσα φιγούρα της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών, επιστρέφει για τέταρτη θητεία στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter