Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στους 140.000 οι ψηφίσαντες – Παράταση σε τμήματα που έχουν ουρές

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στους 140.000 οι ψηφίσαντες – Παράταση σε τμήματα που έχουν ουρές
Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη του/της νέου/ας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή, καθώς σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή, είχαν ψηφίσει πάνω από 141.000 πολίτες στις 8.30μμ, ενώ 1.100 περίπου έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό. Σε αρκετά τμήματα της Αττικής και όχι μόνο, οι ουρές στα εκλογικά τμήματα αντί να περιορίζονται έχουν μεγαλώσει τις βραδινές ώρες!

Η εκλογική διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 8 μμ αλλά δόθηκε τελικά παράταση μίας ώρας λόγω της μεγάλης συμμετοχής. Ετσι οι κάλπες θα κλείσουν στις 9μμ στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας. Μάλιστα ο καθηγητής Γιάννης Δρόσος που έχει οριστεί υπεύθυνος για την Εφορευτική Επιτροπή της εσωκομματικής εκλογής, δήλωσε ότι ίσως υπάρχει επιπλέον παράταση σε κάποια τμήματα εφόσον αυτό χρειαστεί. Επίσης ότι το πρώτο δείγμα αποτελέσματος θα ανακοινωθεί περίπου στις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Πρώτο αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το ieidiseis, το πρώτο αποτέλεσμα έρχεται από το εκλογικό κέντρο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα:

Στέφανος Κασσελάκης: 68 ψήφοι

Έφη Αχτσιόγλου: 35 ψήφοι

Ευκλείδης Τσακαλώτος: 5 ψήφοι

Νίκος Παππάς: 3 ψήφοι

Στέφανος Τζουμάκας: 1 ψήφος

Νέο μέλος 1 στους 3 ψηφοφόρους

Σημειώνεται ότι από τους ψηφίσαντες, το 30% είναι νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένας στους τρεις περίπου που έχουν ψηφίσει, είναι νέο εγγεγραμμένο μέλος, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της απήχησης της δημοκρατικής αυτής διαδικασίας στον προοδευτικό κόσμο.

Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα περίπου μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Πώς ξεκίνησε η διαδικασία

Από τις 8 το πρωί οπότε ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, και έως λίγο μετά τις 11 το πρωί, η στατιστική ανάλυση των δεδομένων από την ψηφοφορία κατέγραφε ότι ψηφίζουν πάνω από 200 άτομα το λεπτό!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν ψηφίσει στα 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα περίπου 30.000 εκλογείς εκ των οποίων το 20% ήταν νέα μέλη, δηλαδή ψηφοφόροι που δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και γράφτηκαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούσαν για μεγάλη συμμετοχή που ξεπερνούσε τις προβλέψεις τους, καθώς “κρατούσαν μικρό καλάθι”, υπολογίζοντας πολύ χαμηλότερα τη συμμετοχή σε σχέση με εκείνη του 2022 όταν επιβεβαιώθηκε τότε με την ψήφο 152.000 ατόμων (εκ των οποίων 103.000 νέα μέλη) η προεδρία του Αλέξη Τσίπρα που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Με βάση τη ροή της ψηφοφορίας, στελέχη της Κουμουνδούρου υπολογίζουν ότι στις κάλπες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2023 για την ανάδειξη προέδρου μεταξύ των «5» (Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο αριθμός των ατόμων που θα ψηφίσουν θα είναι εξαψήφιος, γεγονός που επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter