EMA: Φάρμακα για την απώλεια βάρους όπως το Ozempic δεν συνδέονται με αυτοκτονικές σκέψεις

EMA: Φάρμακα για την απώλεια βάρους όπως το Ozempic δεν συνδέονται με αυτοκτονικές σκέψεις

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων απώλειας βάρους όπως το Ozempic και των αυτοκτονικών σκέψεων, διαπίστωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Σύμφωνα με το Politico, η επιτροπή ασφάλειας φαρμάκων του EMA, PRAC, αξιολόγησε τον κίνδυνο πιθανών παρενεργειών σε άτομα που έχουν κάνει χρήση μιας κατηγορίας σκευασμάτων γνωστών ως GLP-1, αφού η Ισλανδία ανέφερε τρεις περιπτώσεις σκέψεων για αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία.

Τα φάρμακα (λιραγλουτίδη – σεμαγλουτίδη) βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ είναι επίσης εγκεκριμένα για συνταγογράφηση σε υπέρβαρα άτομα για διαχείριση του βάρους τους.

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία μεταξύ δύο μελετών που διεξήχθησαν, δεν υποδεικνύουν σχέση μεταξύ μιας κατηγορίας φαρμάκων που περιλαμβάνει το Ozempic, το Wegovy και το Rybelsus και των σκέψεων για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό.

Ο FDA είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό το έτος, ότι μια προκαταρκτική αξιολόγηση για τα φάρμακα GLP-1 «δεν βρήκε στοιχεία» που να τα συνδέουν με σκέψεις ή ενέργειες αυτοκτονίας.

Η υπηρεσία σημείωσε ωστόσο, ότι δεν μπορούσε «να αποκλείσει οριστικά ότι μπορεί να υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος», επειδή παρατηρήθηκε «μικρός αριθμός» αυτοκτονικών σκέψεων ή ενεργειών μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν χρήση των εν λόγω φαρμάκων.

Δείτε επίσης:






 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter