Ενωτικά – μεθοδικά – ριζοσπαστικά

Ενωτικά – μεθοδικά – ριζοσπαστικά

Εχουμε εισέλθει σε μια νέα ιστορική περίοδο για τη χώρα. Μετά τις τελευταίες εκλογές το πολιτικό σύστημα βρέθηκε με την κυριαρχία ενός δεξιού νεοφιλελεύθερου κόμματος και με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μια σαφέστατη μετατόπιση προς τα δεξιά. Αυτό προκάλεσε εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός μας, στις ανάγκες των οποίων θέλουμε όλοι να ανταποκριθούμε με γενναιότητα, ωριμότητα και αίσθηση ευθύνης για την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.

Για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε τροχιά εξουσίας θα πρέπει να αλλάξει, κρατώντας όμως τα κρίσιμα από τη συλλογική μας κληρονομιά. Ερχεται από μια μεγάλη πορεία όπου από ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς μετατράπηκε σε κυβερνητικό κόμμα που εξέφρασε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, είτε αυτοί αυτοπροσδιορίζονταν αριστεροί είτε ως δημοκρατικοί είτε ως κεντροαριστεροί είτε ως κεντρώοι. Με άλλα λόγια μετατράπηκε στον βασικό πόλο του αριστερού και προοδευτικού κόσμου στο πολιτικό μας σύστημα και παρά τις ήττες του Μαΐου και του Ιουνίου συνεχίζει ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζει αυτό τον κόσμο. Ταυτόχρονα συνεχίζει αν και λαβωμένος να αποτελεί τον στρατηγικό αντίπαλο της ΝΔ.
Στην πορεία ανασυγκρότησης πρέπει να ξεκινήσουμε από τη μεγάλη εικόνα. Να συνδέσουμε την οργάνωση με το σχέδιο και το όραμα για το πώς θέλουμε την Ελλάδα δέκα χρόνια μετά. Ο κόσμος των επιστημών, του πολιτισμού, της μισθωτής εργασίας, των κινημάτων και της νεολαίας χρειάζεται σε κάθε επίπεδο να βρίσκει πόρτες ανοιχτές για νέες ιδέες και προτάσεις. Στόχος μας είναι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η δημιουργία μιας νέας σύνθεσης που θα ξεπερνάει τις διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και διαδρομές και θα κοιτάει σε αυτά που συγκροτούν την αριστερή και προοδευτική ταυτότητα στο σήμερα.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πρέπει να δουλέψει ουσιαστικά για να αποκτήσει μια διαφορετική σχέση με την κοινωνία που θα του επιτρέπει να είναι ένα αποτελεσματικό μαζικό κόμμα. Αποτελεσματικό με την έννοια ότι θα μπορεί να είναι στοιχείο ενός μαζικού κοινωνικού ρεύματος που θα διεκδικεί όλες τις μεγάλες και ριζοσπαστικές αλλαγές που σήμερα χρειάζεται η κοινωνία. Ολες και όλοι θα κριθούμε στο να κάνουμε τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα του κόμματος ως ένα μαζικό κόμμα των μελών του, με συμμετοχή και δημοκρατία.

Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το γεγονός ότι η πολιτική δεν είναι απλώς ζήτημα εκπροσώπησης αλλά και συγκρότησης/δημιουργίας διεκδικήσεων και οραμάτων. Σε αυτήν τη διαδρομή κρατάμε την περηφάνια από τις σημαντικές μας νίκες. Νίκες όπως την έξοδο από το καθεστώς χρεοκοπίας και τη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας. Σημαντικές δημοκρατικές τομές όπως η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής, η ταυτότητα φύλου και το σύμφωνο συμβίωσης. Κοινωνικές κατακτήσεις όπως η ενίσχυση της εργασίας και η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τέλος τη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτέλεσε ένα σημαντικό παράδειγμα ενεργούς εξωτερικής πολιτικής υπέρ της συνεργασίας και της ειρήνης.
Η υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου μπορεί να εκφράσει την ενότητα, τη μεθοδικότητα και τον ριζοσπαστισμό που χρειαζόμαστε. Τέλος έχει και ένα πολύ ουσιαστικό συμβολισμό. Οι πρώτες διατάξεις που κατάργησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019 ήταν διατάξεις για την προστασία της εργασίας. Ρυθμίσεις που είχαν την υπογραφή της Εφ. Αχτσιόγλου. Αρα είναι μια υποψηφιότητα που συμβολίζει τη στρατηγική διαφορά που υπάρχει στα ζητήματα του παραγωγικού υποδείγματος και της θέσης της εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί γρήγορα να ανασυγκροτηθεί και να επιτελέσει τον ρόλο μιας μαχητικής/δημιουργικής αντιπολίτευσης και μιας αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης για το αύριο υπέρ των πολλών.

*Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter