Επανεμφάνιση Μητσοτάκη με υποσχέσεις και ευχολόγια πάνω από την καμένη γη

Επανεμφάνιση Μητσοτάκη με υποσχέσεις και ευχολόγια πάνω από την καμένη γη
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Με δικαιολογίες και γενικότητες έσπασε την διήμερη αφωνία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ωσάν να μην κυβερνά ο ίδιος επί τέσσερα χρόνια, υποσχόμενος πως μετά την νέα καταστροφή θα προχωρήσει σύντομα σε «εξαγγελίες».

Ομολογία ανεπάρκειας και έλλειψης σχεδίου κατέθεσε με τις δηλώσεις του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρωθυπουργός, που προχώρησε σε δηλώσεις μετά από δύο ημέρες που εμφανιζόταν στο Συντονιστικό χωρίς να μιλά στους πολίτες που παρακολουθούν σειρά περιοχών να κατακαίγονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε μάλιστα μία… κανονικοποίηση της κατάστασης, καθώς την ώρα που στην κυριολεξία αρκετές περιοχές βρίσκονται «στο κόκκινο», εκείνος ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορές στην πράσινη μετάβαση που «είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, να χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική πρόοδο την οποία πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία και να προσθέτουμε διαρκώς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, προσαρμοζόμενοι πάντα και στην πρόοδο της τεχνολογίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας, ανοίγοντας καινούριες αγορές, όπως η αγορά των αιολικών στη θάλασσα».

Την αναφορά του αυτή συμπλήρωσε με μία ακόμα υπόσχεση, δείχνοντας τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για ανακοινώσεις, σημειώνοντας πως «μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Κατά τα λοιπά, επιδόθηκε σε σειρά δικαιολογιών για «δύσκολα φαινόμενα» αναφορικά με την πύρινη λαίλαπα που χτυπά εδώ και ημέρες, με περιγραφή του… δελτίου καιρού για «έναν ακόμα καύσωνα και την πιθανή, μετά, ενίσχυση των ανέμων», και ευχολόγια πως «απαιτείται απόλυτη εγρήγορση, απόλυτη ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες, καθώς τα δύσκολα είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχουν περάσει».

Για ακόμα μία φορά, την ώρα που οι καταγγελίες από αρκετές περιοχές της χώρας για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού πληθαίνουν, ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να μετακυλήσει τις ευθύνες της στους δήμους, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως «Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική, όπου θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Μίλησε για «εθνική μάχη», για τις οποίες μάλιστα «θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις», προκαλώντας έντονα ερωτήματα για το τι ακριβώς υποκρύπτει αυτή του η αναφορά.

«Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά τα βήματα. Θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών παρουσιάσεων και προτάσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα πηγαίνει πέρα από τα προφανή τα οποία πρέπει να γίνουν: την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και φυσικά την πολύ γρήγορη αποζημίωση των συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές» συνέχισε τις υποσχέσεις, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια μονότονα τη… σειρά προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, «πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά και η προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, των ζώων μας, η προστασία της περιουσίας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών, και προφανώς η προστασία του δασικού μας πλούτου».

Έκλεισε δε με υποσχέσεις για τις αποζημιώσεις όσων πολιτών είδαν το βίος τους να καταστρέφεται, σημειώνοντας πως «ευτυχώς δεν ήταν τόσοι πολλοί όσοι στην αρχή είχαμε φοβηθεί που έχασαν περιουσίες στη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών, να γνωρίζουν ότι έχουμε πια ένα επικαιροποιημένο, πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα κρατικής αρωγής. Η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κινηθούμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι εκινείτο το κράτος στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter