Επέστρεψε το «ιδιώνυμο» διά… της κατάργησής του

Επέστρεψε το «ιδιώνυμο» διά… της κατάργησής του

Μέσα από τη δυσωδία που απλώθηκε γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού, ξεπήδησε και πάλι το… αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης Μητσοτάκη: η τυμβωρυχία. Με κύριο εκφραστή της τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα, σύμφωνα με όλα όσα έχει δείξει στα σχεδόν τρία χρόνια της θητείας του ως πολιτικού προϊσταμένου του ελληνικού αθλητισμού:

Πρώτα να κοροϊδέψει τον κόσμο προς άγραν ψήφων και μετά να προσπαθήσει για πολλοστή φορά να ρίξει τη διοίκηση της ΕΠΟ! Πού και πώς κολλάει η ομοσπονδία ποδοσφαίρου με τη δολοφονία του Αλκη; Μόνο η κουτοπόνηρη πολιτική του Λ. Αυγενάκη μπορεί να συνδέσει ένα τραγικό γεγονός με τη διοίκηση μιας ομοσπονδίας.

«Κατ’ εξαίρεση…»

Ο υφυπουργός («ο υπάλληλος», όπως τον αποκαλούν στην ΕΠΟ), βρήκε την ευκαιρία μέσα από τη δολοφονία του νεαρού οπαδού του Αρη να… διαφημίσει ότι μεταξύ άλλων διατάξεων που θεσπίστηκαν από το υφυπουργείο Αθλητισμού στη θητεία του «επανήλθε το ιδιώνυμο». Δηλαδή η «απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν εκδηλώσεις αθλητικής βίας». Το οποίο «ιδιώνυμο» να θυμίσουμε ότι είχε νομοθετήσει ο Γιώργος Ορφανός το 2007 μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία και το οποίο κατάργησε ένα χρόνο μετά ο επόμενος –και δεύτερος χειρότερος– υφυπουργός Αθλητισμού της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης. Οσο πρόλαβε να ισχύσει το «ιδιώνυμο» τα επεισόδια αραίωσαν κι έπεσαν σε ποσοστό… 80%.

Ξεκίνησε λοιπόν ο Λ. Αυγενάκης να καυχιέται για την επιστροφή του «ιδιώνυμου» με το οποίο όποιος καταδικάζεται για επεισόδια θα πηγαίνει φυλακή, αλλά… παρέλειψε να αναφέρει ότι στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου νόμου πρόσθεσε πως… αναιρεί την προηγούμενη! Δηλαδή, αν το κρίνει το δικαστήριο, ο καταδικασμένος μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, όπως συνέβη σε δεκάδες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αν αυτό δεν ονομάζεται «πολιτική απατεωνιά», τότε τι;

Για του λόγου το αληθές, ο νόμος 4809/2021 που επικαλείται ο υφυπουργός αναφέρει επί λέξει: «Αρθρο 14 Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο – Τροποποίηση τίτλου και των παρ. 3, 4, 4Α, 6, 7, 9 και 10 του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999…

[…] 6.Στις περιπτώσεις των αξιόποινων πράξεων του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης αυτής σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. Π.Κ.

Κατ’ εξαίρεση το δικαστήριο με την απόφασή του δύναται να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής, αν κρίνει, με βάση ειδικά στοιχεία τα οποία μνημονεύονται στην αιτιολογία της απόφασης, ότι η εκτέλεσή της δεν είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων στο μέλλον, συνεκτιμώντας τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και την όλως περιστασιακή δράση του».

Φτηνά και κουτοπόνηρα επικοινωνιακά κόλπα ανίκανου πολιτικού ανδρός…

Μελέτη-κουρελόχαρτο

Πέρα από την «πονηριά» του, ο Λ. Αυγενάκης έφτασε να μιλάει για αλλαγές στην έτσι κι αλλιώς αμαρτωλή ΕΠΟ και τη διαιτησία πάνω από το μνήμα του δολοφονημένου Αλκη.

Ο συγκεκριμένος υφυπουργός από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2019 προσπαθούσε (και προσπαθεί) να αλώσει με παρασκηνιακές ενέργειες –ενόψει των περσινών εκλογικών διαδικασιών– όσες ομοσπονδίες δεν βρίσκονταν υπό τη σκέπη της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά για να ρίξει τη διοίκηση της ΕΠΟ (όχι επειδή δεν ήταν «γαλάζια» αλλά λόγω διαφορετικών «επιχειρηματικών συμμαχιών») έδωσε ανένδοτο αγώνα, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Δήθεν για να εξυγιάνουν τον χώρο. Απέτυχαν να βάλουν δικούς τους ανθρώπους –βλέπετε μεταξύ κατεργαρέων υπάρχουν και μεγαλύτεροι και πιο μπαρουτοκαπνισμένοι στον χώρο– αλλά ποτέ δεν έπαψαν να αναζητούν ευκαιρίες να τη ρίξουν.

Ο Λ. Αυγενάκης έχει κάνει σημαία του την περίφημη Ολιστική Μελέτη των FIFA – UEFA για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, κατηγορώντας την ΕΠΟ ότι αρνείται να την επιβάλει, ότι καθυστερεί κ.λπ., πλην όμως οι πράξεις του δείχνουν ότι πρώτος και κυρίως αυτός είναι που έχει κάνει την Ολιστική Μελέτη κουρελόχαρτο, επιλέγοντας σημεία της που τον βολεύουν, αδιαφορώντας για όσα σημαντικά αναφέρει – και δικαίως τον ξεφωνίζει με ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.

«Ο ευρηματικός, αλλά και αδίστακτος –όπως αποδεικνύεται– Υφυπουργός, χθες χρησιμοποίησε ακόμα κι ένα εκ των τραγικότερων τα τελευταία χρόνια συμβάντων στην πατρίδα μας, προκειμένου να κατασυκοφαντήσει για πολλοστή φορά τον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης και πρόσθετε ακόμη: «Κύριε Αυγενάκη, σεβαστείτε το Κοινοβούλιο και τους Πολίτες. Οταν εμπλέκετε συνειδητά το τραγικό συμβάν με την ΕΠΟ δηλώνετε συνειδητά ότι είστε εκτός πραγματικότητας, διακατέχεστε από εμπάθεια και προφανώς έχετε άλλους σκοπούς. Η κοινοβουλευτική παρουσία απαιτεί υπευθυνότητα και ειλικρίνεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter