Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει ο ΙΟΒΕ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει ο ΙΟΒΕ

Πλήρως απαισιόδοξη είναι η εικόνα που δίνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο διαπιστώνει επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία έχει πληγεί σημαντικά τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από το εγχώριο κύμα ακρίβειας, εν μέσω εκρηκτικής αύξησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και των καταναλωτικών προϊόντων γενικά.

Παράλληλα, εκτιμάται πως, αναμένεται υποχώρηση του πραγματικού εισοδήματος και της καταναλωτικής ζήτησης, με όποιες πιθανές επενέργειες μπορεί να έχουν αυτές οι εξελίξεις, κυρίως σε ότι αφορά την απασχόληση, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους
περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 105,0 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, και ήταν σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι τον προηγούμενο μήνα που είχε διαμορφωθεί στις 112,1 μονάδες.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες, τις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και σχετικά λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο.  Μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Υπηρεσιών, οι χερσαίες μεταφορές παρουσιάζουν την ισχυρότερη υποχώρηση, λόγω και του έντονα αυξημένου κόστους των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που ήδη ξεκίνησαν το φθινόπωρο, κλιμακώνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο, και διαμορφώθηκε στις –55,3 (από –51,4) μονάδες, επίπεδο αρκετά χαμηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-38,4 μονάδες) και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2017.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ:

  • στη βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε έντονα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.
  • στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν ήπια.
  • στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων εξασθενούν ήπια.
  • στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, εκείνες για τη ζήτηση εξασθένισαν ηπιότερα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώθηκαν έντονα.
  • στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους βελτιώθηκαν ήπια. Παράλληλα υποχώρησαν έντονα οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και εξασθενεί αισθητά η πρόθεση για αποταμίευση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter