Επιτελικό κράτος: Εξέδωσαν την εγκύκλιο για τα εναέρια μέσα Πυρόσβεσης μόλις λίγες μέρες πριν τις πυρκαγιές

Επιτελικό κράτος: Εξέδωσαν την εγκύκλιο για τα εναέρια μέσα Πυρόσβεσης μόλις λίγες μέρες πριν τις πυρκαγιές

«Έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο» έλεγε δημοσίως στις 7 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόλις λίγες μέρες μετά, στον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού αποδείχτηκε ότι ο περιβόητος σχεδιασμός, ήταν απλά επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όπως αποδεικνύεται μέσα και από επίσημα έγγραφα. Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, η «εγκύκλιος – οδηγία» για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης εκδόθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος μόλις λίγες μέρες από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών.

Πρόκειται για τον «Κώδικας Διαχείρισης Εναερίων Μέσων Αντιπυρικής Περιόδου 2023». Την εγκύκλιο δηλαδή που «παρέχει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την εφαρμογή του προγράμματος εναέριας επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης». Η εγκύκλιος εξεδόθη στις 3 Ιουλίου. Λίγες μέρες δηλαδή πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε από χθες σε Σαρωνικό, Δερβενοχώρια και Λουτράκι και δύο μήνες μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Είναι ερώτημα τι θα είχε συμβεί εάν ξεσπούσε μία μεγάλη πυρκαγιά σε παρόμοιες συνθήκες στα μέσα ή στα τέλη Ιουνίου, πριν ακόμη εκδοθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Εναερίων Μέσων Αντιπυρικής Περιόδου.

Στον Κώδικα Διαχείρισης Εναέριων Μέσων «επικαιροποιούνται και κωδικοποιούνται» μία σειρά από ζητήματα σε ότι αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού πυρόσβεσης. Μεταξύ αυτών «οι διαθέσιμες δυνάμεις και το είδος και επιχειρησιακή λειτουργία των επιχειρησιακών βάσεων των εθνικών και μισθωμένων μέσων καθώς και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδιασμού αεροπυρόσβεσης του ΠΣ», «οι διαδικασίες και ο συντονισμός ενεργειών που ρυθμίζονται από διαταγές των Γενικών Επιτελείων και αφορούν στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, οι κανόνες και διαδικασίες επιχειρησιακού ελέγχου και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των διαθέσιμων εναερίων μέσων για την υλοποίηση του καθημερινού προγράμματος επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης» κτλ. Αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της εγκυκλίου σε ότι αφορά το συντονισμό των εναέριων μέσων.

Το αλαλούμ της Δευτέρας με τα εναέρια μέσα

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου, επικράτησε κυριολεκτικά αλαλούμ, με το συντονισμό και τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στο Λουτράκι Κορινθίας.

Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, δεν υπήρξε εναέριος συντονισμός μεταξύ των αεροσκαφών που κατέφτασαν στο σημείο με αποτέλεσμα να επικρατήσει… χάος. Μάλιστα δυο από τα τέσσερα αεροσκάφη που έφτασαν στο Λουτράκι, σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις λόγω έλλειψης συντονισμού και αποχώρησαν.

Διαβάστε επίσης: Αλαλούμ με τα εναέρια μέσα στο Λουτράκι: Έκαναν κύκλους αντί για ρίψεις επειδή δεν υπήρχε συντονιστικό αεροσκάφος

Νωρίτερα ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος εα, Ανδριανός Γκουρμπάτσης σε ανάρτησή του στο twitter είχε καταγγείλει ότι ότι δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor ήταν σε εναέρια επιτήρηση όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στον Κουβαρά. Ωστόσο τα αεροσκάφη αυτά δεν επιχείρησαν να κατασβήσουν την πυρκαγιά και να προλάβουν την εξάπλωσή της καθώς επρόκειτο για αεροσκάφη «σταθερής υδροληψίας». Δηλαδή μπορούσαν να γεμίσουν νερό μόνο από το αεροδρόμιο.

Για τον λόγο αυτό, λίγο αργότερα δόθηκε εντολή να απογειωθούν δύο αεροσκάφη Air Tractor από Αγχίαλο τα οποία είναι αμφίβια και μπορούν να πάρουν νερό από θάλασσα για αεροπυρόσβεση.

Δείτε τα αποκαλυπτικά έγγραφα:

Διαβάστε επίσης: Σοβαρές καταγγελίες για Κουβαρά: Τα εναέρια της Πυροσβεστικής μπορούσαν να πάρουν νερό μόνο από αεροδρόμιο και έφυγαν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter