Επιτελικό μπάχαλο στα πύρινα μέτωπα – Σκηνές… Αποκάλυψης στη Νέα Αγχιάλο (Photos – Videos)

Επιτελικό μπάχαλο στα πύρινα μέτωπα –  Σκηνές… Αποκάλυψης στη Νέα Αγχιάλο (Photos – Videos)

Εφιαλτικές καταστάσεις ζει η χώρα εδώ και 12 ημέρες καθώς τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα, κυρίως στη Μαγνησία, ενώ μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι σε Ρόδο και Κέρκυρα. Ωστόσο, ασύλληπτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Νέα Αγχίαλο όπου το πύρινο μέτωπο κατέκαψε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, αναδεικνύοντας την έλλειψη οργάνωσης και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι συνεχείς εκρήξεις προκάλεσαν τρόμο στους πολίτες της περιοχής, οι οποίοι εκκένωσαν δια θαλάσσης και οδικώς προς τον Βόλο.

Δείτε επίσης: Εφιάλτης στη Νέα Αγχιάλο από το πύρινο μέτωπο και τις συνεχείς εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών (Photos – Videos)

Το… σκηνικό πολέμου, με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις οδήγησε στο να δοθεί εντολή από την ΕΛΑΣ για εκκένωση σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων υπό τον φόβο μεγάλου ωστικού κύματος.

Διαβάστε σχετικά: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Νέα Αγχίαλο: Ακούγονται συνεχώς εκρήξεις – Φόβοι για νέο μεγάλο ωστικό κύμα (Photos – Video)

Η κατάσταση στην 111 Πτέρυγα Μάχης φαίνεται ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το militaire, καθώς η αλλαγή της φοράς του ανέμου απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Νωρίτερα, βγήκαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή όπου σημειώθηκαν εκρήξεις στην περιοχή όπου βρίσκεται η αποθήκη των πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα.

Η εικόνα στα άλλα μέτωπα

Ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν και να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις σε Μαγνησία, Ρόδο, Λαμία, Κέρκυρα και Κάρυστο έδωσαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τους εθελοντές και τους κατοίκους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στη Μαγνησία, καθώς χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στις Μικροθήβες, όπου υπήρχε αναζωπύρωση η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει αντιμετωπιστεί και προς το παρόν υπάρχουν κάποιοι διάσπαρτοι καπνοί.

Οι εκκλήσεις των τρομοκρατημένων πολιτών της περιοχής για περαιτέρω ενίσχυση υπενθύμισαν το επιτελικό μπάχαλο που επικρατεί επί δύο εβδομάδες. Συγκλονίζει η μαρτυρία εθελοντή στην περιοχή.

«Έδιωξα τη μητέρα μου γιατί έχει αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα, σκάνε βλήματα F-16. Στα επόμενα 50 μέτρα υπάρχει βενζινάδικο. Δεν υπάρχουν οχήματα δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει. Υπάρχουν κατοικίες και άνθρωποι.. Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια, θα θρηνήσουμε θύματα. Παιδιά υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον δρόμο, έσβηνα μόνος μου τις αναζωπυρώσεις με κλαδιά. Δεν υπάρχει πυροσβέστης, δεν υπάρχει τίποτα. Το βράδυ αναμένεται δύσκολο. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις, λύνουμε σκυλιά και ζώα για να μην καούν…» ανέφερε.

ΓΕΑ: «Είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας»

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που υποστηρίζει πως «είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου».

Αναλυτικά:

Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Οι πηγές από το ΓΕΑ τονίζουν ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή και επισημαίνουν ότι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

 

Επιχειρήσεις εκκένωσης δια θαλάσσης

Μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις από τις αποθήκες της πολεμικής αεροπορίας με πυρομαχικά, με τους κατοίκους της περιοχής να είναι τρομοκρατημένοι και να εκκενώνουν την περιοχή με κάθε μέσο. Παράλληλα, δόθηκε εντολή να μην πλησιάζει κανείς την περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων καθώς υπάρχουν φόβοι για νέο μεγάλο ωστικό κύμα.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου όσα F-16 βρίσκονται εκτός θόλου του αεροδρομίου, στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Οι κάτοικοι εκκένωσαν άρον-άρον την περιοχή ακόμα και δια θαλάσσης λόγω των ισχυρών εκρήξεων που σημειώθηκαν. Οι εικόνες από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου είναι συγκλονιστικές. Γυναίκες με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα ακόμη και σκυλιά επιβιβάστηκαν σε φουσκωτά σκάφη προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στον Βόλο.

Λιμενικό: 133 οι απεγκλωβισμοί από το λιμάνι

Συνολικά 133 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιήθηκε από 15 ιδιωτικά σκάφη με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού, ενώ όλα τα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Αγχιάλου, παραμένουν σε ετοιμότητα τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, τρία ιδιωτικά και δύο ρυμουλκά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter