Έρευνα για την ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για τον κορονοϊό βασίστηκε σε ψεύτικα στοιχεία

Έρευνα για την ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για τον κορονοϊό βασίστηκε σε ψεύτικα στοιχεία

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που προωθείται από δεξιούς κύκλους παγκοσμίως για τη θεραπεία της Covid-19 αμφισβητείται σοβαρά μετά την απόσυρση μιας μεγάλης μελέτης που την πρότεινε ως θεραπεία κατά του κορονοϊού.

Η προσωρινή εκδοχή της μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία του Covid-19, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά παρασίτων όπως σκουλήκια και ψείρες σε ζώα, με επικεφαλής τον Δρ Αχμέντ Ελγκαζάρ από το Πανεπιστήμιο Μπένχα στην Αίγυπτο, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Research Square τον Νοέμβριο.

Υποτίθεται ότι ήταν μια δοκιμή τυχαιοποιημένου ελέγχου, ένας τύπος μελέτης ζωτικής σημασίας στην ιατρική, επειδή θεωρείται ότι παρέχει τα πιο αξιόπιστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων λόγω του ελάχιστου κινδύνου παραπλανητικών παραγόντων που επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν ιβερμεκτίνη «ανέφεραν σημαντική ανάρρωση» και ότι υπήρχε «σημαντική βελτίωση και μείωση του ποσοστού θνησιμότητας σε ομάδες που έλαβαν ιβερμεκτίνη» κατά 90%.

Ωστόσο, η υπόσχεση του φαρμάκου ως θεραπεία για τον ιό τίθεται εν αμιφιβόλω μετά την απόσυρση της μελέτης του Ελγκαζάρ από τον ιστότοπο του Research Square την Πέμπτη «λόγω ηθικών ανησυχιών». Το Research Square δεν περιέγραψε ποιες ήταν αυτές οι ανησυχίες.

Προβλήματα με τα στοιχεία

Από ανεξάρτητους ερευνητές διαπιστώθηκε ότι το εισαγωγικό τμήμα της μελέτης ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα λογοκλοπής. Φαίνεται ότι οι συγγραφείς είχαν χρησιμοποιήσει λεξικό για να αλλάξουν τις πιο καθημερινές λέξεις από δελτία τύπου και ιστοσελίδες για την ιβερμακτίνη με πιο εξεζητημένες.

Τόσος ήταν ο… μεταγλωτιστικός τους ζήλος που άλλαξαν ακόμα και την επιστημονική ονομασία της ασθένειας: από Severe Acute Respiratory Syndrome- SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) σε Εxtreme Intense Respiratory Syndrome (ακραία έντονο αναπνευστικό σύνδρομο)… Τα δεδομένα ήταν επίσης προβληματικά. Ενώ οι συγγραφείς ανέφεραν ότι οι ασθενείς που εξετάστηκαν ήταν από 18 έως 80 ετών, τουλάχιστον τρεις ήταν κάτω των 18.

Επίσης, η μελέτη υποτίθεται ότι διεξήχθη μεταξύ της 8ης Ιουνίου και της 20ης Σεπτεμβρίου, όμως η ημερομηνία θανάτου των περισσότερων ασθενών ήταν προγενέστερη της 8ης Ιουνίου! Υπάρχει ακόμα και ασθενής που πήρε εξιτήριο στην ανύπαρκτη ημερομηνία 31-6-2020…

Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρές παρατυπίες. Στην μελέτη οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι τέσσερις στους εκατό ασθενείς στην ομάδα για τυπική θεραπεία έναντι ελαφρών και ήπιων περιπτώσεων κορονοϊού πέθαναν. Σύμφωνα όμως με τα πρωτογενή στοιχεία της έρευνας, ο αριθμός ήταν 0, όσος και στην ομάδα που λάμβανε την ιβερμεκτίνη.

Στην ομάδα της ιβερμεκτίνης ενάντια σε σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι πέθαναν δύο άνρθωποι ενώ στην πραγματικότητα πέθαναν τέσσερις. Σύμφωνα με έναν ερευνητή, οι συγγραφείς έχουν ξεκάθαρα επαναλάβει δεδομένα για ασθενείς.

Μια συνοπτική λίστα με τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στην μελέτη μπορεί να βρει κανείς εδώ. Άλλες μελέτες για την ιβερμεκτίνη είναι σε εξέλιξη. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ελέγχει την υπόθεση για το αν χορηγηθεί η ουσία σε ασθενείς με Covid-19 τους επιτρέψει να αποφύγουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Η ιβερμεκτίνη έχει κερδίσει σε δημοφιλία σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Ινδία, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία από προσωρινές μελέτες. Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τη χρήση ιβερμεκτίνης εκτός καλά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών.

Επίσης, και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων έχει εκδώσει προειδοποίηση για την χρήση της ιβερμεκτίνης για την πρόληψη κατά του κορονοϊού.

Ιβερμεκτίνη, το φάρμακο των «ψεκασμένων»

Η κατάρριψη αυτής της επιστημονικής απάτης από ανεξάρτητους ερευνητές ήρθε σε μια εποχή που υπάρχει μια ολόκληρη διαφημιστική εκστρατεία για την υποστήριξη της ιβερμεκτίνης, η οποία κυριαρχείται από ένα μείγμα από δεξιές φιγούρες, αντιεμβολιαστές και συνομωσιολόγους.

Ο συντηρητικός Αυστραλός βουλευτής Κρέιγκ Κέλι, ο οποίος έχει επίσης προωθήσει τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, φαρμάκου κατά της ελονοσίας, για τη θεραπεία της Covid-19 παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι λειτουργεί είναι μεταξύ αυτών που προωθούν την ιβερμεκτίνη.

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπουν και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Χιλιάδες μορφωμένοι επιστήμονες, γιατροί, φαρμακοποιοί και τουλάχιστον τέσσερις σημαντικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων «έχαψαν» μια απάτη τόσο προφανής που είχε μια αστραφτερή ταμπέλα πάνω της ότι πρόκειται για απάτη.

Ότι αυτό συνέβη εν μέσω μιας συνεχιζόμενης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης επικών διαστάσεων είναι ακόμη πιο τρομακτικό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter