Εργολαβικές μπίζνες στο νοσοκομείο Κομοτηνής

Εργολαβικές μπίζνες στο νοσοκομείο Κομοτηνής

Ανέθεσαν την καθαριότητα του Σισμανόγλειου της πόλης σε ιδιώτη, ανεβάζοντας το κόστος ετησίως κατά 411.951 ευρώ

Η αλήθεια είναι ότι ένα μήνυμα μας κινητοποίησε εκ νέου. Μια κραυγή αγωνίας γεμάτη πικρία: «Καλημέρα, πριν καιρό είχατε ανάρτηση για τις καθαρίστριες του νοσοκομείου Κομοτηνής, τελικά το τελευταίο δικαστήριο μετά από συνοπτικές διαδικασίες μας πέταξαν έξω παραμονές Πάσχα. Φάγαμε όλο τον κορονοϊό, δουλέψαμε δύο χρόνια χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό και το ευχαριστώ ήταν η απόλυσή μας».

Αλήθεια είναι! Στις 16 Φεβρουαρίου 2023 είχαμε αναρτήσει ρεπορτάζ στο documentonews.gr για το δράμα των καθαριστριών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Μια συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η Μαγδαληνή Γιαμουστάρη, με ιδιότητα «στέλεχος της ΝΔ», έχει αναλάβει τη διοίκησή του και κάνει ό,τι κάνει το «επιτελικό κράτος» από την πρώτη στιγμή: καθαρίζει σαν αυγό τους εργαζόμενους, δείχνοντας το αισχρό πρόσωπο της «Μαξίμου ΑΕ» του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν ορρωδεί προ ουδενός και διοχετεύει με ζημία του ελληνικού δημοσίου κρατικό χρήμα σε «ημετέρους». Τότε ένας δικαστής είχε ανακόψει αυτήν τη λαίλαπα. Μετά όμως κάποιος άλλος ανέλαβε να… καθαρίσει την μπουγάδα. Ολα θα ήταν καλώς καμωμένα στο… φέουδο του Κυρ. Μητσοτάκη αν αυτή η επιλογή δεν ανέβαζε το κόστος καθαριότητας του νοσοκομείου Κομοτηνής κατά 411.951 ευρώ!

Εργολαβίες παντού

Στις 26-01-2023 η διοικήτρια του νοσοκομείου υπογράφει την ετήσια σύμβαση με τον εργολάβο, μια ανώνυμη εταιρεία, τη ΦΑΣΜΑ ΑΕ. Υπήρξε διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός (22-2021) και αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ (451/35ης /9-122022). Οταν υπέγραψε η συνταξιούχος εκπαιδευτικός έδιωξε τις καθαρίστριες του νοσοκομείου και εκείνες προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη επιτυγχάνοντας διατήρηση με προσωρινή διαταγή επί ασφαλιστικών μέτρων. Λίγο πριν από το Πάσχα όμως εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και εκδιώχθηκαν! Οι άνθρωποι που κρατούσαν ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους το νοσοκομείο καθαρό εντός της πανδημίας πετάχτηκαν σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Ο δρόμος για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος ήταν ανοικτός.

Επιπλέον επιβάρυνση

Οι 19 καθαρίστριες αμείβονταν με ένα ποσό η καθεμία της τάξης των 1.300-1.400 ευρώ. Αρα το ετήσιο κόστος ανερχόταν σε 319.000 (1.400 Χ 12). Πλέον το κόστος της κάθε καθαρίστριας για το νοσοκομείο Κομοτηνής ανέρχεται στα 1.588 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ετσι, για να κερδίζει και ο εργολάβος το κατιτίς!

Ομως το ζήτημα έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο εργολάβος θα απασχολεί για την καθαριότητα 38 καθαρίστριες. Ετσι το συνολικό ετήσιο ποσό εις βάρος των οικονομικών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής ανέρχεται (από 1-2-2023 έως 21-1-2024) μαζί με τον ΦΠΑ στις 724.151,57 ευρώ.

Οι πληροφορίες από την Κομοτηνή πάντως κάνουν λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας στην παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας. Οπως προκύπτει από καταγγελίες που επεξεργάζεται το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, ουδέποτε έχουν εργαστεί 38 καθαρίστριες στις βάρδιες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 14 καθαρίστριες που εργάζονται στον εργολάβο ΦΑΣΜΑ ΑΕ. Αραγε ελέγχεται ο εργολάβος για το πόσες καθαρίστριες χρησιμοποιεί; Αν εργάζονται 38 καθαρίστριες, γιατί υφίστανται τόσα παράπονα για την καθαριότητα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο; Ερωτήσεις απλές… Απαντήσεις;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter