Έρχεται το 24ο Γαλλόφωνο φεστιβάλ

Έρχεται το 24ο Γαλλόφωνο φεστιβάλ
φωτό από την ταινία έναρξης του φεστιβάλ με τίτλο ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ σε σκηνοθεσία Σεντρίκ Καν

Παρουσιάστηκε σήμερα (21/3) το μεσημέρι στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος το αναλυτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 10 Απριλίου.

Το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στα γνωστά σινεφίλ στέκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά φέτος ανοίγει η ομπρέλα της φιλοξενίας και στις πόλεις Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Καβάλα και Καστοριά. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, ανακοινώθηκε αναλυτικά το πρόγραμμα που ξεκινά με την τελετή έναρξης στις 2 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που θα παρουσιάσουν οι Λένα Παπαληγούρα και Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Η ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ είναι το «Γύρισμα» (Making off) του Σεντρίκ Καν, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα για την προώθηση δύο ταινιών του («Υπόθεση Γκόλντμαν» το άλλο φιλμ). Θέμα του «Γυρίσματος» είναι η περιπέτεια ενός έμπειρου σκηνοθέτη που ενώ αρχίζει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας που βασίζεται στην απεικόνιση του αγώνα που δίνει μια ομάδα εργατών προκειμένου να σώσουν το εργοστάσιο τους από το λουκέτο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα δικά του επαγγελματικά προβλήματα. Τα ψέματα του παραγωγού του, οι κρίσεις πανικού κάποιων πρωταγωνιστών αλλά και οι «παράλογες» απαιτήσεις του συνεργείου, φέρνουν τον σκηνοθέτη στα όρια του. Περιττό να πούμε πως υποψιαζόμαστε ότι στο σενάριο του φιλμ θα υπάρχουν κάποιες αυτοβιογραφικές καταστάσεις που έχει βιώσει δια ζώσης ο Σεντρίκ Καν («Το Αεροπλανάκι που μου Χάρισε ο Μπαμπάς μου», «Μια Καλύτερη Ζωή», «Μάντεψε Ποιος Ήρθε για τα Γενέθλιά σου»). Η τελετή λήξης στις 10 Απριλίου στο Δαναό θα δοθεί με παρουσιαστές τους Εύα Κοτανίδη και Αργύρη Πανταζάρα, ενώ μετά από την απονομή των βραβείων θα προβληθεί η ταινία «Daaaaaalí!» του Κουεντίν Ντιπιέ, μια κωμωδία γύρω από τις προσπάθειες μιας Γαλλίδας δημοσιογράφου να πάρει συνέντευξη από τον Σαλβαδόρ Νταλί.

Αναλυτικά στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 46 μεγάλου μήκους ταινίες, 11 μικρού μήκους ενώ θα παραβρεθούν γνωστοί προσκεκλημένοι σαν τον σκηνοθέτη Takis Candilis («Το παιδί που μετρούσε τον Κόσμο»), τη σκηνοθέτρια Iris Kaltenbäck («Η αρπαγή»), τη σκηνοθέτρια Anne Fontaine («Μπολερό»), τον διευθυντή της Ανώτατης Εθνικής σχολής κινηματογράφου «Λουί Λιμιέρ» Vincent Lοwy, τον ηθοποιό της ταινίας «Μπολερό» Raphaël Personnaz, τη σκηνοθέτρια Anaïs Tellenne («Ο ονειροπόλος») και την ηθοποιό της ταινίας «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» Fotini Peluso. Επίσης ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής με τα υπόλοιπα μέλη να είναι η κριτικός κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου, ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, ο ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής, η ηθοποιός Mylène Japanoi και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, της Ρεάλ και της εθνικής Γαλλίας Κριστιάν Καρεμπέ.

Πέρα από τις 9 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τις περίπου 20 του Πανοράματος (όλες τους παραγωγής 2023 ή 2024) ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα με τίτλο «Το Παρίσι χωρίς κλισέ» που έχει ως κεντρικό άξονα τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Λίγους εβδομάδες πριν από τους επερχόμενους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, οι 6 ταινίες του αφιερώματος παρουσιάζουν την Πόλη του Φωτός μέσα από την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία που την χαρακτηρίζουν. Ταινίες κλασικές σαν την «Ζαζί στο μετρό» του Λουί Μαλ (1969), τις «Νύχτες με πανσέληνο» του Ερίκ Ρομέρ (1984) αλλά και πιο πρόσφατες όπως τον «Πανικό» (2013) της Ζιστίν Τριέ, το animation «Η Dilili στο Παρίσι» (2016) του θρυλικού Μισέλ Οσελό, το «Οι γιοι του Ραμσή» (2022) του Κλεμάν Κοζιτόρ που είχε προβληθεί στο 63ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το «Eμείς» παραγωγής 2020 της Αλίς Ντιοπ. Πρόκειται για έξι ταινίες με διαφορετικές ματιές στο Παρίσι του χθες και του σήμερα, που μας αποκαλύπτουν τις δεκάδες αποχρώσεις της θρυλικής πόλης.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter