Έτοιμος να συνομιλήσει με τη Μόσχα δηλώνει ο Ζελένσκι αλλά ζητά εγγυήσεις

Έτοιμος να συνομιλήσει με τη Μόσχα δηλώνει ο Ζελένσκι αλλά ζητά εγγυήσεις

Κατηγορώντας τη Δύση ότι άφησε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει μόνος τη Μόσχα, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε την Παρασκευή ότι δεν φοβάται να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής «εισβολής», αλλά θα χρειαζόταν εγγυήσεις ασφαλείας για να το κάνει.

Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες από το Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με τους «εταίρους» στη Δύση για να τους πει ότι διακυβεύεται η μοίρα της Ουκρανίας.

«Τους ρώτησα – είσαι μαζί μας;» είπε ο Ζελένσκι. «Απάντησαν ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν θέλουν να μας πάρουν στη συμμαχία. Ρώτησα 27 ηγέτες της Ευρώπης, εάν η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ, τους ρώτησα ευθέως – όλοι φοβούνται και δεν απάντησαν».

«Μείναμε μόνοι μας. Ποιος είναι έτοιμος να πάει στον πόλεμο για εμάς; Ειλικρινά, δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι έτοιμος να δώσει στην Ουκρανία εγγυήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ; Ειλικρινά, όλοι φοβούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία την Πέμπτη, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύσσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση» της χώρας. Από τότε η Μόσχα είπε στο Κίεβο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Ζελένσκι εάν συμφωνήσει να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς για τη χώρα, μεταξύ άλλων.

Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι ανοιχτός να μιλήσει για την πιθανότητα ουδέτερου καθεστώτος για την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις τρίτων.

«Δεν φοβόμαστε τη Ρωσία, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία, να μιλήσουμε για τα πάντα: εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μας και ουδέτερο καθεστώς. Αλλά δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ τώρα – ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα έχουμε; Ποιες χώρες θα τους δώσουν;» είπε, προτού προσθέσει ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες για να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι «το ουδέτερο καθεστώς και η απόρριψη της φιλοξενίας [επιθετικών] οπλικών συστημάτων» είναι οι «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν για την Ουκρανία και ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Κιέβου.

Μόσχα – Λαβρόφ: Η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά. Περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: RT

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter