EurΑctiv: Η ΕΕ ζητά διευκρινίσεις για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

EurΑctiv: Η ΕΕ ζητά διευκρινίσεις για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητούν αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το EurActiv.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα αιτήματα φτάνουν κατόπιν των πρώτων τεχνικών συνεδριάσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ αναφορικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, μέσα στην εβδομάδα και θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνεδρίαση την Τρίτη.

Πηγή της ΕΕ στο Euractiv τόνισε: «Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης».

Ακόμα, η πηγή ανέφερε πως αρκετά κράτη – μέλη, μεταξύ άλλων και η Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες προκειμένου να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό.

Η πηγή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υποστηρίζει πως η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό χτύπημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η συζήτηση σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι ένα ζήτημα μακροχόνιο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και προειδοποίησε: «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους».

Οι Έλληνες συμφώνησαν προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση του λεκτικού του σχεδίου προκειμένου να γίνουν σαφή τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης φερεγγυότητάς ενώ να τονιστεί και ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.

Η πηγή ανέφερε: «Συμφωνώντας να προστεθεί αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι είναι ευτυχής να συμμορφωθεί και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι σκιώδες εξ αρχής».

Τέλος το Euractiv αναφέρει πως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά κράτη μέλη ήταν από την αρχή επιφυλακτικά απέναντι στην ιδέα ενός προγράμματος δανεισμού επιχειρήσεων και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευθούν στους «εκλεκτούς» των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Πηγή: Euractiv.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter