Euractiv: Η ιταλική Κεντροδεξιά θέλει το κόμμα της Μελόνι στο ΕΛΚ

Euractiv: Η ιταλική Κεντροδεξιά θέλει το κόμμα της Μελόνι στο ΕΛΚ

Πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες και στην Ιταλία οι οποίες θέλουν το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού «Forza Italia», Σαλβατόρε Ντε Μέο, είπε στο Euractiv ότι μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε την επιρροή της Ιταλίας στην επόμενη Ευρωβουλή. Οι εν λόγω κινήσεις μόνο ως τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς το ΕΛΚ, στις τάξεις του οποίου βρίσκεται και η ΝΔ, πραγματοποιεί στροφή προς την ακροδεξιά διαχειριζόμενη ορισμένα καίρια ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης: Ακροδεξιά στροφή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μεταναστευτικό σε γραμμή Σούνακ – Μελόνι!

«Ο πρώην ηγέτης του “Forza Italia”, Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά και ο νυν αρχηγός Αντόνιο Ταγιάνι το είχαν σκεφτεί στο παρελθόν και θεωρούσαν ότι μπορούσε να βρεθεί μια δίοδος για προσχώρηση στην οικογένεια του ΕΛΚ», πρόσθεσε ο Ντε Μέο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αύξηση του αριθμού των Ιταλών ευρωβουλευτών εντός ΕΛΚ θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στη χώρα ώστε να εκφράσει τις θέσεις και τη στρατηγική της πιο σθεναρά.

Πάντως, πολλά στελέχη της κεντροδεξιάς δεν φαίνεται να νιώθουν άνετα με την προοπτική άμεσου ανοίγματος προς το κόμμα της Μελόνι. «Πιθανότατα το ΕΛΚ να επιθυμεί να τεστάρει τις αντιδράσεις μέσω μίας πιο “χαλαρής” συνεργασίας εντός της επόμενης τετραετίας», καταλήγει το Euractiv.

Όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τη Τζόρτζια Μελόνι η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις ως φιλοευρωπαία, υπέρμαχη του Κράτους Δικαίου, του ρόλου του ΝΑΤΟ, της υποστήριξης στην Ουκρανία».

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Σίγκφριντ Μουρεσάν, απάντησε ότι το κόμμα της Μελόνι «πρέπει να διανύσει αρκετό δρόμο ώστε να αναδειχθεί σε ένα ισχυρό και σοβαρό κόμμα υπέρ της ΕΕ».

Οι Σοσιαλιστές βλέπουν αυτή την προοπτική ως «αιφνιδιαστική». «Μπορώ να κατανοήσω αρκετές εξελίξεις ως μέρος εφαρμογής της “realpolitik”, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως το ΕΛΚ θα μπορούσε να αποδεχθεί στην οικογένειά του μία αρχηγό κόμματος η οποία δυσκολεύεται να χαρακτηριστεί ως αντί-φασίστρια», δήλωσε ο γραμματέας του PES, Τζιάκομο Φίλιμπεκ.

Διαβάστε επίσης: 

ΟΗΕ: Ζητά σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τη συμφωνία Μελόνι – Ράμα για κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Ιταλία: Αντιδράσεις στη συμφωνία Μελόνι και Ράμα για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Το ειδύλλιο Σούνακ – Μελόνι ωθεί ακροδεξιά την Ευρώπη

Κύρτσος: Ο Βέμπερ θα τινάξει στον αέρα το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter