Έβρος: Ψάχνει για «πράκτορες» εμπρηστές στη μειονότητα το ΓΕΕΘΑ;

Έβρος: Ψάχνει για «πράκτορες» εμπρηστές στη μειονότητα το ΓΕΕΘΑ;

Αίσθηση προκαλεί η άτυπη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ σχετικά με την αύξηση των περιπολιών σε «όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια», εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στον Έβρο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το armyvoice.gr, δίνεται «έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: «Σενάριο απόδοσης ευθυνών σε πιθανά άτομα (πράκτορες;) που καλύπτονται από την μουσουλμανική μειονότητα στήνει το ΓΕΕΘΑ, με βάση με όσα δείχνει η άτυπη ενημέρωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με αυτήν με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πυκνώνουν οι περιπολίες «όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια (σ.σ. εννοεί τους επαρχιακούς δρόμους)» στην περιοχή.

Μάλιστα «έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια (σ.σ. εννοεί τους δρόμους) που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

Από το πρωί της Τρίτης 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των νομών Έβρου και Ροδόπης».

Η άτυπη ενημέρωση παραπέμπει σαφώς στην εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, όταν κυρώθηκε ο Αναγκαστικός Νόμος 736/1936 «περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων» και τέθηκε σε απομόνωση η μουσουλμανική μειονότητα.

Βάσει του νόμου αυτού ορισμένες παραμεθόριες περιοχές, στα βόρεια σύνορα της χώρας, χαρακτηρίστηκαν «αμυντικές περιοχές», δεδομένου ότι θα εκτελούνταν έργα οχύρωσης. Κάθε αμυντική περιοχή αποτελούνταν από μια απαγορευμένη ζώνη και μια επιτηρούμενη.

Το καθεστώς της επιτηρούμενης ζώνης στην περιοχή της Θράκης χώριζε τους Πομάκους του ορεινού όγκου της Ροδόπης από τον υπόλοιπο πληθυσμό της περιοχής. Από την Ξάνθη έως τον Εχίνο, το μεγαλύτερο από τα Πομακοχώρια της περιοχής, υπήρχαν τρία σημεία ελέγχου («μπάρες» τις ονόμαζαν χαρακτηριστικά οι ντόπιοι).

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι σήμερα το ΓΕΕΘΑ αφήνει αιχμές για τις ίδιες ακριβώς περιοχές και ανακοινώνει περιπολίες επίλεκτων ομάδων καταδρομών σε αυτές ακριβώς τις περιοχές.

Επιπλέον ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη το βράδυ εσπευσμένα στον Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μπάρες καταργήθηκαν οριστικά από τον Γεράσιμο Αρσένη. το 1993. Η ύπαρξη της μπάρας είχε χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη ως επιχείρημα της τουρκικής πλευράς, η οποία υποστήριζε ότι ολόκληρη η περιοχή αποτελούσε ανοικτή φυλακή λόγω της επιτηρούμενης ζώνης.

Συνεπώς, με την κίνηση αυτή, ο Αρσένης επιθυμούσε να στερήσει από την Άγκυρα το επιχείρημα των διακρίσεων σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Η αναβίωση της στρατιωτικής επιτήρησης των μειονοτικών περιοχών, είναι πιθανό να δώσει νέα επιχειρήματα στην Άγκυρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter