Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Δεν φέρουμε ευθύνη για τις αυξήσεις στα φάρμακα

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Δεν φέρουμε ευθύνη για τις αυξήσεις στα φάρμακα

«Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων» όπως διευκρινίσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, προς τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις τιμών φαρμάκων, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την αγανάκτηση τους.

Η επιβάρυνση αφορά πάνω από 1.700 γενόσημα που φθάνει και το 80%, αναφέρει ο ΦΣΑ.

Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους, αναφέρει ο ΦΣΑ.

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα.

Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη. Η επιβάρυνση των ασφαλισμένων υπολογίζεται σε 30 εκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Με το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς: Θα πληρώνουμε ακόμη και τα γενόσημα στο ΕΣΥ του Άδωνη

Οι «ασφαλιστικές τιμές» των φαρμάκων

Οι ασφαλιστικές τιμές αναφέρονται στο μέρος της τιμής ενός φαρμάκου που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση αυτές υπολογίζεται και η συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή 10 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 7 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 15% επί της ασφαλιστικής τιμής (περίπου 1 ευρώ) συν τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το ποσό που θα πληρώσει είναι 4 ευρώ [(10 – 7) + 1 = 4].

Με την παρέμβαση του υπουργείου μειώνονται οι ασφαλιστικές τιμές σε πολλά φάρμακα γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους αγοράς του φαρμάκου για τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών οι αυξήσεις στις συμμετοχές εκτιμώνται έως και στο 80%, ωστόσο άλλες πηγές υπολογίζουν πως σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 150%.

Διαβάστε επίσης:

Πάµε ολοταχώς για σύνταξη στα 70

Στις Βρυξέλλες ο Στέφανος Κασσελάκης – Για την εκδήλωση του ευρωκοινοβουλίου για τα Τέμπη

Θα απαντήσει σε Σαμαρά ο Μητσοτάκης για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Έκθετος ο Καραμανλής: Στη δημοσιότητα δραματική προειδοποίηση για μοιραίο «συμβάν με ανυπολόγιστες συνέπειες»

Αγρότες: Δεν τους έπεισαν οι επικοινωνιακές εξαγγελίες Μητσοτάκη – Νέες συνελεύσεις στα μπλόκα

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter