Με το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς: Θα πληρώνουμε ακόμη και τα γενόσημα στο ΕΣΥ του Άδωνη

Με το χέρι στην τσέπη  οι ασθενείς: Θα πληρώνουμε ακόμη και τα γενόσημα στο ΕΣΥ του Άδωνη

Συνεχώς με το χέρι στην τσέπη είναι οι ασθενείς, καθώς ο Αδωνης αυξάνει τη συμμετοχή και περιορίζει κι άλλο τη συνταγογράφηση

Νέα πρωτόκολλα και νέους περιορισμούς στους ασθενείς, οι οποίοι για άλλη μία φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών της κυβέρνησης, εφαρμόζει ο Αδωνης Γεωργιάδης αντί να αυξήσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που είναι καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια. Ετσι, στην απέλπιδα προσπάθειά του να περιορίσει άρον άρον τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) για τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιβαρύνει πάλι τους ασθενείς.

Το νέο τοπίο στη φαρμακευτική περίθαλψη που ο Αδ. Γεωργιάδης επιχειρεί να εδραιώσει στη χώρα φέρνει αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων αλλά και δραστική μείωση στη συνταγογράφηση, αφού οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα χορήγησης φαρμάκων, με βασικό κριτήριο το κόστος.

Από την άλλη, παρότι ο υπουργός Υγείας διαφημίζει ότι στόχος του είναι να αυξήσει την κατανάλωση των γενοσήμων και δη των εγχωρίως παραγόμενων, με τις ρυθμίσεις που προωθεί οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώνουν ακόμη και συμμετοχή στα γενόσημα, κάτι που είχε καταργηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Η ρύθμιση αυτή θα επέλθει μέσω της κατάργησης της εξίσωσης των τιμών της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα.

Μέχρι σήμερα οι τιμές των γενοσήμων ήταν ίσες με εκείνες που αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι όλο το κόστος του φαρμάκου καλυπτόταν από την κοινωνική ασφάλιση και ο ασθενής δεν χρειαζόταν να πληρώνει συμμετοχή. Με τη νέα αλλαγή της κυβέρνησης εάν τα γενόσημα έχουν υψηλότερη λιανική τιμή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή που προβλέπεται για όλα τα φάρμακα.

Το σκεπτικό του Αδ. Γεωργιάδη είναι ότι οι φαρμακοποιοί θα προτιμούν να χορηγούν γενόσημα, αφού θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα κερδίσει κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.

Οι μειωμένες παροχές προς τους πολίτες επεκτείνονται όμως και σε πολλά άλλα μέτωπα, καθώς για πολλά σκευάσματα, όπως αναλγητικά και βιταμίνες, η συμμετοχή αυξάνεται στο 50% από 25%, ενώ πολλά άλλα φάρμακα βγαίνουν από τη λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς θα πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους. Και αυτό διότι δίνει τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να αφαιρέσουν φάρμακά τους από τη λεγόμενη «θετική» λίστα (τη λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ) και να τα πωλούν κατευθείαν στη λιανική, οπότε ο ασθενής και πάλι πρέπει να τα αγοράζει με χρήματα από την τσέπη του. Αξιοσημείωτο είναι πως εάν μια εταιρεία αφαιρέσει οικειοθελώς φάρμακό της που κοστίζει κάτω από 10 ευρώ από τη θετική λίστα, θα μπορεί να αιτηθεί αύξηση στην τιμή έως 20%.

Καθιερώνει ΑΜΚΑ δύο ταχυτήτων

Από την άλλη, ο Αδ. Γεωργιάδης επιδιώκει να κερδίσει μέρος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των ασφαλισμένων που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Και αυτό διότι με βάση το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης, από την 1η Μαρτίου θα μπλοκάρεται ο ΑΜΚΑ όσων δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στα ταμεία και θα θεωρούνται ανασφάλιστοι. Ετσι χιλιάδες εργαζόμενοι που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να είναι συνεπείς θα αναγκάζονται να πηγαίνουν αποκλειστικά στις δημόσιες δομές για να τους χορηγούνται φάρμακα και συνταγές. Με δεδομένο ότι σήμερα οι δημόσιες δομές του ΕΣΥ έχουν αναμονές ακόμη και μηνών για ένα ραντεβού με γιατρό, καθίσταται σαφές ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ταυτόχρονα, εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης τίθενται και όσοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί κάτοικοι γειτονικών χωρών, π.χ. της Αλβανίας, έρχονταν στην Ελλάδα για να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα ή με μικρή συμμετοχή. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανεύρεσης αυτών των ΑΜΚΑ ώστε να ξεκινήσουν να αφαιρούνται από την ΗΔΙΚΑ.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φτηνά φάρμακα που σήμερα πωλούνται κάτω των 10 ευρώ, το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να ζητήσουν αύξηση της τιμής όσων φαρμάκων τους είναι μοναδικά.

Κλοιός ελέγχου στους γιατρούς

Στο μεταξύ, οι γιατροί μπαίνουν πλέον σε ασφυκτικό κλοιό ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να περιορίσουν την αλόγιστη συνταγογράφηση, την οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε αφήσει χωρίς καμία παρακολούθηση. Ηδη με υπουργική απόφαση ξεκίνησε η εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για εννέα παθήσεις. Κάτι που αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων και θεραπειών. Ετσι, για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, ενώ για να χορηγηθεί κάτι επιπλέον θα απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο με τις νέες ρυθμίσεις θα αυξηθεί για τους γιατρούς το ποσοστό της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία φαρμάκων σε ποσοστό 30% από 15% που είναι σήμερα.

Το δυσβάστακτο clawback

Με τα νέα μέτρα που ξεκινούν να εφαρμόζονται στα φάρμακα στόχος είναι να μειωθεί το clawback, δηλαδή οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης, σύστημα που προκαλεί σοβαρές στρεβλώσεις στη φαρμακευτική αγορά και υποχρεώνει πολλές εταιρείες είτε να αποσύρουν σημαντικά φάρμακα είτε να μην τα εισάγουν καθόλου στη χώρα μας λόγω των υπερβολικών εκπτώσεων. Φετινή επιδίωξη είναι να μειωθεί το clawback κατά 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023, αφού αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας προς τους δανειστές.

Διαβάστε επίσης: Μετά την κατακραυγή ο Άδωνης Γεωργιάδης βρήκε αναισθησιολόγους για το Νοσοκομείο «Παίδων»

Ταφόπλακα στο ΕΣΥ το «νόμιμο φακελάκι» του Άδωνη Γεωργιάδη

Διάλυση του ΕΣΥ: Κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» λόγω έλλειψης προσωπικού

Παναγιωτόπουλος στο documentonews: Με τις απολύσεις των 4.000 εργαζομένων, η κυβέρνηση παραλύει το ΕΣΥ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter