Φερετζές «Δημαδάμα» στις γενικές γραμματείες για να καλυφθεί η γαλάζια έφοδος στον κρατικό μηχανισμό

Φερετζές «Δημαδάμα» στις γενικές γραμματείες για να καλυφθεί η γαλάζια έφοδος στον κρατικό μηχανισμό

Μπορεί στην «ταμπέλα» της λίστας των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων να έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως «μοναδικό κριτήριο είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους», όμως το περιεχόμενο ταυτίζεται περισσότερο με το προφίλ της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στην προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ κομματικών στελεχών, business και νεοφιλελεύθερων ταγών, εργαλειοποιώντας την «μεταγραφή» του στελέχους του ΠΑΣΟΚ για να περάσει μία πιο μετριοπαθή εικόνα.

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να λύσει το δύσκολο «σταυρόλεξο» των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων, θυμίζοντας την προεκλογική του ρήση για τους υπουργούς του πως «οι θέσεις είναι πεπερασμένες, οι φιλοδοξίες ατελείωτες». Τελικά, το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώθηκαν τα ονόματα των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό των υπουργείων, με κορυφαία έκπληξη αυτή της Ζέφης Δημαδάμα, που ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και διεγράφη άμεσα από το ΠΑΣΟΚ.

Η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρουλάκη δεν είναι η μόνη που προσδίδει αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ, αφού επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του documentonews.gr για την τοποθέτηση του συμβούλου της Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Κατσαρού, στη θέση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Από κοντινό… εκσυγχρονιστικό χώρο, ο Νίκος Μηλαπίδης που ήταν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, και τοποθετήθηκε στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δείτε επίσης: Σύμβουλο της Διαμαντοπούλου τοποθέτησε ο Πιερρακάκης στη ΓΓ υπουργείου Παιδείας

Από τους 63 γενικούς και ειδικούς γραμματείς, οι 34 παραμένουν στις θέσεις που κατείχαν, όπως τονίζει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ακόμα πως «έχουν αξιοποιηθεί έμπειρα στελέχη από τη Δημόσια Διοίκηση καθώς και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς». Το βασικό χαρακτηριστικό ωστόσο, όπως εύλογα προκύπτει, είναι πως πρόκειται για μία σύνθεση στα πρότυπα της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ είναι έντονο και εκκωφαντικό, για να καλύψει όμως την νέα εφόρμηση στο κράτος των κομματικών στελεχών, αλλά κυρίως, την επίθεση της «αγοράς» και του νεοφιλελευθερισμού στον κρατικό μηχανισμό.

Γαλάζια παιδιά

Με τις κυβερνητικές πηγές να λένε την μισή αλήθεια για το γεγονός πως «κανένας αποτυχών βουλευτής δεν τοποθετήθηκε σε γενική γραμματεία», αρκετά είναι τα πρόσωπα που έχουν κατέβει στο παρελθόν υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ακόμα περισσότερα έρχονται από τον κομματικό σωλήνα του Μοσχάτου.

Επί παραδείγματι, τη θέση της εκλεκτής του Κυρ. Μητσοτάκη, Αλεξάνδρας Σδούκου που άφησε την Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών για αυτή της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέλαβε να καλύψει ο Τέλης Αϊβαλιώτης. Ο επιχειρηματίας απέτυχε να εκλεγεί στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, παρότι είχε γίνει… viral με ένα βίντεο όπου με ένα μυστρί είχε μόνος του ξεκινήσει τις εργασίες στο Ελληνικό. Σημειώνεται πως πρόκειται για στέλεχος της ΔΡΑΣΗΣ, του νεοφιλελεύθερου κόμματος του Θ. Σκυλακάκη.

Στο ίδιο υπουργείο, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων τοποθετήθηκε ο Μανώλης Γραφάκος που είχε την ίδια τύχη στις εκλογές του 2019, ενώ τότε ήταν και αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Ομοίως και ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, που απέτυχε να εκλεγεί το 2019, και σήμερα τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης, μετακινούμενος από την ΓΓ Εσωτερικών και Οργάνωσης. Ίδια πορεία και για τον Δημήτρη Ιατρίδη, που μετακινήθηκε από την Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου. Ο Δ. Ιατρίδης απέτυχε να εκλεγεί στην πρώτη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τον είχε τοποθετήσει ΓΓ Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών.

Επίσης, στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής τοποθετήθηκε η Μαρίνα Στέφου, που εκτός από πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για θέματα ισότητας, είναι και σύμβουλος Πολιτικής για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη δε ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μύρων Φλουρής, ενώ ο μέχρι πρότινος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Τομεάρχης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, αναλαμβάνει τη ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης.

Παραλίγο υποψήφια βουλεύτρια ήταν και η Βίκυ Λοΐζου, που το καλοκαίρι του 2019 ανέλαβε τη ΓΓ Συντονισμού Οικονομικών, και έναν χρόνο αργότερα τη ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Τον Δεκέμβριο 2021 παραιτήθηκε ώστε να πολιτευτεί στις Κυκλάδες, όμως τελικά η υποψηφιότητά της δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να επανέλθει για να αντικαταστήσει τον Γιάννη Σμυρλή στη θέση του ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των αδειών εξαγωγής του Predator στην Intellexa. Τώρα αναλαμβάνει τη ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ουρές των υπουργών

Αρκετά είναι και τα στελέχη που ακολουθούν τους… πολιτικούς τους πατρόνες. Στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Ορέστης Καβαλάκης ακολουθώντας τον Νίκο Παπαθανάση του οποίου ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Τον Νότη Μηταράκη ακολουθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μάνος Λογοθέτης, καθώς από ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο την προηγούμενη τετραετία, σήμερα αναλαμβάνει ΓΓ Δημόσιας Τάξης. Η Μάιρα Μυρογιάννη στη ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, ήταν μέχρι πρότινος νομική σύμβουλος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ως «άνθρωπος του Άκη Σκέρτσου» διαφημίζεται ο Άρης Αγγελής, επίκουρος καθηγητής στα Οικονομικά της Υγείας στο Τμήμα Έρευνας και Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, που ανέλαβε τη θέση του ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού στο υπουργείο Υγείας. Τη ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας αναλαμβάνει ο Πρόδρομος Πύρρος, που μέχρι πρότινος κατείχε θέση Συμβούλου στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργου, του Αλέξη Πατέλη, ενώ δηλώνει και επιστημονικός συνεργάτης του… διάσημου για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

«Προαγωγή» πήγε ο Πέτρος Καμπούρης στη ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αφού ο προϊστάμενός του Χρήστος Τριαντόπουλος υπουργοποιήθηκε. Ίδια πορεία ακολούθησε και η Φωτεινή Καλύβα στη ΓΓ Δημόσιας Υγείας, που από προϊσταμένη του τμήματος αντικαθιστά την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Δύσκολες αποστολές και περιστρεφόμενες πόρτες

Την ΓΓ Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανέλαβε η Θεώνη Αλαμπάση, που τον περασμένο Ιανουάριο εισήλθε στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, διαφημίζοντας στο βιογραφικό της πως «συμμετείχε ενεργά στη συγγραφή του Πτωχευτικού Νόμου» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από την ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων πέρασε σε αυτή τη Δημοσιονομικής Πολιτικής η Παυλίνα Καρασιώτου, που κράτησε και τη θέση της προέδρου της Προσωρινή Διοικούσας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Με την παραμονή στη θέση του επιβραβεύτηκε ο Πάνος Αλεξανδρής, που ήταν ένας εκ των δύο κρατικών αξιωματούχων που εμφανίστηκαν στην ευρωβουλή για να… εξαφανίσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ ο έτερος Αθανάσιος Σταβέρης αντικαταστάθηκε στη ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων από τον Κωνσταντίνο Καράντζαλο. Την ίδια επιβράβευση απολαμβάνουν και οι δύο γενικοί γραμματείς Πολιτισμού, με τον Γιώργο Διδασκάλου στη ΓΓ Πολιτισμού και την Ελένη Δουνδουλάκη στη ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού να μένουν στο πλευρό της Λίνας Μενδώνη.

Μεγάλη ανταμοιβή έλαβαν και δύο νέα πρόσωπα στις γενικές γραμματείες της κυβέρνησης. Η Εύη Δραμαλιώτη που ανέλαβε τη ΓΓ Συντονισμού, αντικαθιστώντας τον υφυπουργό Επικρατείας, Θάνο Κοντογεώργη, ήταν μέχρι πρότινος η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ο δε Στέλιος Κουτνατζής που τοποθετείται στη ΓΓ Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, ήταν ο «αντιΔημητριάδης» τον περσινό Αύγουστο, όταν ο ανιψιός του πρωθυπουργού παραιτήθηκε με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, στο διάστημα που ο Γιάννης Μπρατάκος είχε «τεχνικά» κολλήματα.

Μία ακόμα περιστρεφόμενη πόρτα που οδηγεί από τον ιδιωτικό τομέα στη διακυβέρνηση της χώρας πέρασε η Μαίρη Ψύλλα, που από επικεφαλής του φορολογικού τμήματος του κολοσσού ορκωτών λογιστών της PwC, ανέλαβε ΓΓ Φορολογικής Πολιτικής. Την ίδια πόρτα πέρασε και η «Chief Investment Officer» της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, Νάγια Κόλλια, που αναλαμβάνει ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter