Φέσι εκατομμυρίων σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Φέσι εκατομμυρίων σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Τον λογαριασμό πληρώνουν οι ιδιοκτήτες με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν τους έχει καταβάλει τα δίδακτρα

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πολλοί παιδικοί σταθμοί που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες από το κράτος, ενώ προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτό. Μπορεί ο βασικός τους στόχος να είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για τα παιδιά που φιλοξενούν, ωστόσο το κράτος τους αφήνει απλήρωτους προκαλώντας απίστευτο οικονομικό αδιέξοδο σε εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους, όπως για παράδειγμα τη μισθοδοσία αλλά και τις δόσεις στα ταμεία προκειμένου να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) γνωστοποίησε στους γονείς τις προηγούμενες ημέρες ότι για τη σχολική χρονιά που διανύουμε, όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα οφειλόμενα του υπουργείου Εργασίας ύψους 20 εκατ. ευρώ, είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο έως και σήμερα και ότι από τις πληροφορίες – ενημερώσεις τις οποίες έχουν από τους αρμόδιους του υπουργείου και τους συμβούλους τους διαπίστωσαν πως οι πληρωμές τους δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Για την ακρίβεια σύμφωνα με την ομοσπονδία των παιδικών σταθμών αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη φάση πληρωμών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και προς το τέλος Ιουνίου για τους επόμενους δύο μήνες. Ωστόσο για τους μήνες που απομένουν (Μάιος – Ιούλιος) δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ, οπότε είναι άγνωστο εάν και πότε θα πληρωθούν.

Ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης

Οπως εξηγούν στο Documento ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, οι οφειλές του κράτους προκαλούν ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, καθώς τα πάγια έξοδά τους είναι πάρα πολύ αυξημένα. Μάλιστα σε χειρότερη κατάσταση είναι οι παιδικοί σταθμοί που δέχονται μόνο παιδιά με voucher.

«Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι με άδεια για 40 παιδιά έχουν δώσει όλες τις θέσεις σε παιδιά με voucher και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Ξαφνικά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους εργαζόμενους ή αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ ή ακόμη χειρότερα χάνουν ρυθμίσεις τις οποίες είχαν νόμιμα επιτύχει χωρίς να ευθύνονται εκείνοι και χωρίς το κράτος να δίνει κάποια διέξοδο αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ Αριστείδης Καντάς.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπήρχαν και στο παρελθόν κάποιες καθυστερήσεις αλλά το φετινό παιδαγωγικό έτος 2022-23 θα πρέπει να είναι στις δυο τρεις περιόδους με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις από τότε που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως δίκαια προβλέπει ο νόμος, ο αριθμός των παιδαγωγών που απασχολεί ένας παιδικός σταθμός εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί. «Εχουμε συγκεκριμένη νομοθεσία. Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών πρέπει να έχουμε και συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού όλο το χρονικό διάστημα της περιόδου» επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μην αναρωτιούνται οι αρμόδιοι πώς οι εργαζόμενοι παιδαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς συνεχίζουν το έργο τους με αυταπάρνηση και χαμόγελο αν και παραμένουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κατ’ ανάγκη απλήρωτοι ή πληρωμένοι κατά το ήμισυ. Επίσης χαρακτηρίζουν αδύνατο να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που δεν σέβεται παιδιά, παιδαγωγούς και δομές ενώ εκείνοι ανταποκρίνονται έμπρακτα σε όλες τις υποχρεώσεις τους με επιμονή και υπομονή.

Οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα

Η οικονομική ασφυξία δεν προκύπτει ωστόσο μόνο από τις οφειλές του κράτους προς τους παιδικούς σταθμούς. Οπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες, το τελευταίο διάστημα δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα και οι γονείς που καταβάλλουν όλο το ποσό από την τσέπη τους. «Ο κόσμος δυσκολεύεται να δώσει τα δίδακτρα και εγώ δεν μπορώ να τους βάλω το μαχαίρι στον λαιμό επειδή μέχρι τώρα πλήρωναν. Ηταν συνεπείς και τους αφήνω περιθώρια, με αποτέλεσμα να μας έχει μπει εμάς το μαχαίρι στον λαιμό. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και ότι δεν έχω πληρωθεί και τα vouchers από τον Ιανουάριο» λέει στο Documento η Σουλτάνα Πλακάκη, ιδιοκτήτρια παιδικών σταθμών στην περιοχή της Αττικής.

Η ίδια περιγράφει με νούμερα τι ακριβώς έχουν προκαλέσει στην επιχείρηση που διατηρεί τόσο οι οφειλές του κράτους όσο και η οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν πλέον οι οικογένειες των φιλοξενούμενων παιδιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε έξοδα που μέχρι πρότινος μπορούσαν να καλύψουν: «Από τα vouchers έπρεπε να παίρνει τον μήνα η επιχείρησή μου γύρω στις 5.000 ευρώ, ενώ από τους ιδιώτες 15.000 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή μου λείπουν γύρω στις 7.00010.000 ευρώ για να πληρώσω πάγια έξοδα (μισθοδοσίες, λογαριασμούς, ρυθμίσεις) για να κλείσω τον μήνα».

Παράπλευρη συνέπεια είναι ότι όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών σκέφτονται να μη βάλουν από τη νέα σχολική χρονιά vouchers. Την ίδια ώρα όμως συνεχώς αυξάνονται οι γονείς που ζητούν να εγγραφούν μέσω ΕΣΠΑ τα παιδιά τους λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Η ΠΟΣΙΠΣ με μια συγκινητική ανακοίνωσή της προς τους γονείς ζητάει να κατανοήσουν το πρόβλημά της, επισημαίνοντας ότι εάν δεν λυθεί σύντομα, «θα μας απασχολήσει όλους», ζητώντας ταυτόχρονα την κατανόησή τους για μία ημέρα απεργίας εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter