Φινλανδία: Κύμα «παραιτήσεων» εφέδρων από τη στρατιωτική θητεία – Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Φινλανδία: Κύμα «παραιτήσεων» εφέδρων από τη στρατιωτική θητεία – Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Σε μαζικές αιτήσεις για εναλλακτική- πολιτική θητεία προχωρούν οι έφεδροι στην Φινλανδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας κεντροδεξιάς- ακροδεξιάς, μετά την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανοίγει το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας στην χώρα, στην οποία θέλει να κάνει αλλαγές. Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντι Χακάνεν, δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να αποτρέψει τους εφέδρους να εγκαταλείπουν την στρατιωτική τους θητεία καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η κίνηση αυτή είναι «αντιπατριωτική».

Η δήλωση του αυτή όμως φαίνεται ότι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και έτσι πλέον η κυβέρνηση ενώ προσπαθεί να πείσει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, έρχεται αντιμέτωπη με ένα πραγματικό κύμα αιτήσεων για μη στρατιωτική- πολιτική θητεία. Πιο συγκεκριμένα μέσα σε μια μόλις μέρα, το Κέντρο Πολιτικής Θητείας δέχθηκε 293 αιτήσεις για μη στρατιωτική θητεία, που είναι αριθμός ρεκόρ, ενώ μέσα στην εβδομάδα (από την μέρα της δήλωσης του υπουργού) συνολικά 650 άτομα «παραιτήθηκαν» από την στρατιωτική τους θητεία. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όλο το 2023 συνολικά 1600 έφεδροι σταμάτησαν την στρατιωτική τους θητεία για πολιτική.

Οι αντιδράσεις αυτές, αλλά και η σκληρή κριτική που δέχθηκε ο ίδιος ο Χακάνεν, αλλά και η κυβέρνηση, από μεγάλη μερίδα του Τύπου, ανάγκασε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο που ήθελε να φέρει προς ψήφιση και θα ρύθμιζε το θέμα της θητείας.

Σε αυτό εδώ το σημείο να θυμίσουμε ότι περίπου έναν μήνα πριν, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είχε παρουσιάσει προτάσεις για αλλαγές στην στρατιωτική θητεία και μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι θέλει να φέρει στην Ελλάδα το Φινλανδικό μοντέλο. Τότε είχε αναφερθεί και σε μη στρατιωτική- πολιτική θητεία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι αλλαγές αυτές θα προχωρήσουν ή θα προκαλέσουν αντιδράσεις από την στρατιωτική ηγεσία με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης:

Νέα πλήγματα κατά των Χούθι της Υεμένης επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ

Αζερμπαϊτζάν: Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει την επανεκλογή του Αλίεφ χωρίς «ανταγωνισμό»

Ισπανία: Με τα τρακτέρ μέσα στις πόλεις οι αγρότες – 12 προσαγωγές (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter