Φινλανδία: Παραιτείται από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών η Σάνα Μάριν

Φινλανδία: Παραιτείται από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών η Σάνα Μάριν

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, το κόμμα της οποίας ήρθε τρίτο στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDP) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και απέρριψε οποιαδήποτε περίπτωση συνέχισης της καριέρας της σε διεθνείς οργανισμούς.

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα επιδιώξω να συνεχίσω ως αρχηγός του SDP στην προσεχή διάσκεψη του κόμματος τον Σεπτέμβριο», είπε η Μάριν σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι. Η 37χρονη πολιτικός είπε ότι θα συνεχίσει ως βουλευτής, παρά τις εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφια για μια κορυφαία θέση σε διεθνή θεσμό, αφού φήμες την ήθελαν να διαδέχεται τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η Μάριν θα υποβάλλει στον πρόεδρο την παραίτηση της κυβέρνησής της την Πέμπτη, αναγνωρίζοντας ότι η θητεία της ως πρωθυπουργός δέχθηκε σοβαρό πλήγμα. «Η δική μου αντοχή έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς αυτά τα χρόνια», είπε. Ελπίζοντας να ζήσει «λίγο πιο ήρεμη ζωή», ανέφερε επίσης ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία όταν λήξει η δεύτερη και τελευταία θητεία του σημερινού αρχηγού του κράτους Σαούλι Νιινίστο τον επόμενο χρόνο.

Όμως η Μάριν σκοπεύει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων του SDP με το δεξιό κόμμα «Εθνικός Συνασπισμός», το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής σε μια κούρσα στήθος με στήθος, στις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο παραδοσιακά έχει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο συντηρητικός ηγέτης Πέτρι Όρπο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα οικοδομήσει συνασπισμό με το SDP ή το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, που ήρθε δεύτερο.

Αλλά η Μάριν είπε ότι δεν περίμενε να είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου στην επόμενη κυβέρνηση, ακόμη κι αν περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες της. «Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να ήμουν εγώ η ίδια σε αυτή τη σειρά υπουργών», είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter