Φωτιά και στην οικονομία

Φωτιά και στην οικονομία

Η Ελλάδα καίγεται εξαιτίας της έλλειψης εναέριων πυροσβεστικών μέσων που να μπορούν επαρκώς να επιτελέσουν το έργο της άμεσης, εντός μισάωρου, κατάσβεσης. Η πρόληψη, που σημαίνει καθαρισμoς των δασών, ήταν και φέτος ελλιπής λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το ίδιο και οι προσλήψεις εποχικών δασοπυροσβεστών. Πυκνός, γεμάτος τοξικά σωματίδια καπνός έχει σκεπάσει τον ατμόσφαιρα. Οι χημικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον μολυσμένο αέρα, τα τρόφιμα και το νερό απειλούν τη δημόσια υγεία. Το ΕΣΥ εμφανίζει σημάδια διάλυσης αφού έχει αφεθεί στην τύχη του. Ποια είναι η κοινή συνιστώσα όλων αυτών που βιώνουμε ως καταστροφή των κρατικών υποδομών; Η απάντηση είναι εύκολη. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σχέδιό του για εγκατάσταση ολιγοπωλίων μέσα από την καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Ολα αυτά ονομάζονται νεοφιλελευθερισμός. Εδώ και μια τετραετία:

• Το δημόσιο χρέος γιγαντώνεται, το ίδιο και τα ελλείμματα, με κορυφαίο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (το 2019 έκλεισε με έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ και το 2022 με έλλειμμα 20,145 δισ.).

•Οι ιδιωτικοποιήσεις που συνιστούν πώληση δημόσιων επιχειρήσεων αντί πινακίου φακής όπως και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας (το project Ελληνικό έχει μετατραπεί σε «οικόπεδα με δόσεις ο Θεοδόσης») συντηρούν το αφήγημα της δήθεν αύξησης των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

• Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την οποία ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2019 ο Γιάννης Βρούτσης για να τη συνεχίσει το 2021 ο Κωστής Χατζηδάκης με το ελαστικό οκτάωρο (και τις τσάμπα υπερωρίες) και έρχεται να αποτελειώσει ό,τι έμεινε ο Αδωνης Γεωργιάδης με την εργασία των 13 ωρών, έχει φέρει μαύρες τρύπες σε κρίσιμους οικονομικούς κλάδους όπως ο τουρισμός (πάνω από 100.000 κενές θέσεις εργασίας), οι κατασκευές (πάνω από 200.000 κενά) και η γεωργία. Ολα αυτά συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, όπως επιβάλλουν οι θεωρίες του νεοφιλελευθερισμού. Αν σε αυτό το πλαίσιο προστεθούν η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους», η εγκατάσταση κομματικών και όχι ικανών στελεχών σε επιτελικές θέσεις και η σταθερή ροπή της Μαξίμου ΑΕ στις απευθείας αναθέσεις, τότε η κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος της κοινωνίας οδηγεί προς την καταστροφή.

Το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα φέρνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, ασφάλεια κ.λπ.). Ετσι καίγονται και τα δάση, κάτι που πέφτει ως βάρος στους ανθρώπους της πυροσβεστικής, ενώ οι κυρίαρχες αιτίες αφορούν την έλλειψη μέσων και κονδυλίων αλλά και την παράδοση των επιτελικών θέσεων σε κομματικά εγκάθετους.

Τώρα ήρθε η ώρα να μετρηθούν οι άμεσες συνέπειες από τις πυρκαγιές που ακόμη μαίνονται. Ο τουρισμός χάνει. Οι ακυρώσεις στη Ρόδο μετρούνται σε χιλιάδες. Στην Εύβοια εννέα στους δέκα ακυρώνουν. Ποιος τουρίστας άραγε τα επόμενα χρόνια θα θέλει να πάει στα καμένα να περάσει τις διακοπές του;

Ηδη οι καταστροφές στον πρωτογενή τομέα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής του πληθωρισμού. Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι επιτελείς εκφράζουν τις ανησυχίες τους εν μέσω πυκνού καπνού που έχει σκεπάσει την πρωτεύουσα για ανατροπή του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής και ήδη προετοιμάζεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που προκύπτουν από την πύρινη λαίλαπα και αφορούν τόσο τις αποζημιώσεις όσο και τα χαμένα φορολογικά έσοδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter