Φυσικό αέριο: Το κλείσιμο ενός σημαντικού τερματικού LNG στις ΗΠΑ ανησυχεί την Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Το κλείσιμο ενός σημαντικού τερματικού LNG στις ΗΠΑ ανησυχεί την Ευρώπη

Λες και δεν ήταν αρκετή η πίεση που δημιουργεί στις αγορές αερίου ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κλείσιμο ενός από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ, στην παραθαλάσσια πόλη Freeport του Τέξας, προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο ενεργειακό ζήτημα παγκοσμίως. Με την ζήτηση από την Ευρώπη να παραμένει ψηλά και την Κίνα να αυξάνει σταδιακά τις ποσότητες αερίου που καταναλώνει καθώς βγαίνει από την στασιμότητα των lockdown της πολιτικής «μηδενικού Covid», οι τιμές του αερίου αναμένεται να παραμείνουν ψηλά τις επόμενες εβδομάδες.

Εκτός τρεις σταθμοί υγροποίησης

Μια φωτιά στον τερματικό σταθμό στις 8 Ιουνίου προκάλεσε την άμεση καθήλωση των τριών εγκαταστάσεων υγροποίησης αερίου της διαχειρίστριας εταιρείας. Σε ανακοίνωσή της αργότερα την ίδια μέρα, η εταιρεία ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις της θα παραμείνουν κλειστές για τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές σε διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για διακοπή εργασιών τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ από το Σεπτέμβριο οι εγκαταστάσεις θα επανέλθουν μερικώς σε λειτουργία, μέχρι την ολική επαναφορά στο τέλος του έτους. Η μεγάλη διάρκεια της διακοπής, εκτιμάται από ενεργειακούς αναλυτές, ότι δεν οφείλεται μόνο χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν οι επιδιορθώσεις των ζημιών που προκλήθηκαν από τη φωτιά, αλλά και στο γεγονός ότι αν η αιτία της πυρκαγιάς ήταν διαρροή αερίου, θα χρειαστούν έρευνες από τις αρχές.

Προβλήματα στην Ευρώπη

Παράλληλα, η διακοπή αυτή στη λειτουργία των εγκαταστάσεων υγροποίησης αναμένεται να κάνει πιο «σφιχτή» την αγορά πέραν του Ατλαντικού, αφού θα επηρεαστούν κυρίως οι ποσότητες που αναμενόταν να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την μεταφορά 15 δισ. κυβικών μέτρων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022, στο πλαίσιο διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για φυσικό αέριο, ενώ και η ίδια η ΕΕ συνάπτει συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Το σημαντικό ποσοστό του αμερικανικού LNG που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλες ποσότητες, γεγονός που θα περιορίσει τον αριθμό των όγκων που κατευθύνονται από τον Ατλαντικό προς τον Ειρηνικό και πιθανότατα θα παρατείνει την τρέχουσα τάση των τιμών των ευρωπαϊκών hub να βρίσκουν υποστήριξη πάνω από τις spot τιμές LNG στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Επίσης, επενδυτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αγορά προσπαθεί ακόμη να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της διακοπής του Freeport, ενώ περίπου 13-15 φορτία αναμένεται να βγουν από την αγορά εάν η διακοπή διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Αν συνεχιστεί, περισσότερα φορτία θα μείνουν έξω και αυτό αναμένεται να συμβάλλει στην άνοδο των τιμών εξαιτίας της προσδοκώμενης μεγάλης ζήτησης, αφού οι αγοραστές πιθανότατα θα σπεύσουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες τώρα για να αποφύγουν τις ελλείψεις μετά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter