Γαλλία: Oι κοινωνικοί εταίροι ανησυχούν για το πράσινο πάσο

Γαλλία: Oι κοινωνικοί εταίροι ανησυχούν για το πράσινο πάσο

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της στην Βουλή έχουν παραιτηθεί από την ιδέα να επιτρέψουν την απόλυση εργαζομένων χωρίς υγειονομικό διαβατήριο. Ωστόσο, αυτή η υποχώρηση, που έγινε με κάποιους συμβιβασμούς όταν τελικά εγκρίθηκε ο νόμος την Κυριακή 23 Ιουλίου, δεν σταματά τις επικρίσεις που εκφράζουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Από τις 30 Αυγούστου και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τα άτομα που απασχολούνται σε ορισμένες εργασίες και εγκαταστάσεις ανοιχτές στο κοινό (εστιατόρια, νοσοκομεία, λούνα παρκ, εκθέσεις κπλ) πρέπει να παρέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ για την Covid-19. Εάν αποφύγουν οποιαδήποτε διαδικασία για την υποβολή του απαιτούμενου εγγράφου, η σύμβαση εργασίας τους αναστέλλεται, το οποίο συνεπάγεται τη διακοπή της πληρωμής μισθού. Μετά από τρεις ημέρες, καλούνται από τον εργοδότη τους για να συζητήσουν την μετάθεση σε άλλο πόστο που δεν υπόκειται σε υποχρέωση κατοχής υγειονομικού διαβατηρίου. Από την άλλη πλευρά, η σύμβαση μπορεί να ακυρωθεί πριν από τη λήξη της όταν πρόκειται για ορισμένου χρόνου ή προσωρινή πρόσληψη.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τους βουλευτές είναι λιγότερο αυστηρά, από την άποψη των κυρώσεων, από εκείνα που είχαν αρχικά προβλεφθεί, όπως η απόλυση των εργαζομένων που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη αλλά παραμένει ένα προβληματικό σημείο για τα άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τους προσωρινούς εργαζομένους για τους οποίους η κύρωση παραμένει εντελώς δυσανάλογη.

Επικρίσεις από συνδικάτα

Η Force Ouvrière (Εργατική Δύναμη), μέσω του γενικού γραμματέα της, Υβ Βεριέ, δηλώνει πολύ πιο ανήσυχη. «Η συγκεκριμένη επιλογή παραμένει ασταθής», είπε, σχετικά με την επιλογή που δόθηκε στους εργοδότες να παραμερίσουν τη σχέση εργασίας και την καταβολή των αποδοχών. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλύτερο να προωθηθεί η «παιδαγωγική επιλογή», στηριζόμενη στο τρίπτυχο εξήγηση-ενημέρωση-διαβεβαίωση. Η γραμματέας της CGT, Σελίν Βερζελετί εκφράζει την ανησυχία της. «Μια κόκκινη γραμμή μόλις διασχίστηκε», καταγγέλλει. «Ο εργοδότης μπορεί να αναστείλει μονομερώς τη σύμβαση εργασίας, με βάση μια απλή υπόθεση ασθένειας».

Ακόμα και στους εργοδότες εκφράζονται αμφιβολίες. Στο ραδιοφωνικό δίκτυο FranceΙnfo, ο Φρανσουά Ασελέν, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αναρωτήθηκε, τη Δευτέρα, «πώς μπορούν όλα αυτά να αντιμετωπιστούν στην πράξη». Οι επικεφαλής μιας εταιρείας κινδυνεύουν να «βρεθούν σε οργανωτικό κενό» εάν ένας ή περισσότεροι από τους υπαλλήλους τους σταματήσουν προσωρινά να εργάζονται, λόγω έλλειψης υγειονομικού διαβατηρίου. Ο επικεφαλής στην Ένωση τοπικών επιχειρήσεων,  Ντομινίκ Μεταγέ δεν έχει πολύ θετική άποψη για αυτά τα μέτρα που οδηγούν τον εργοδότη στην «αστυνόμευση» της κατάστασης της υγείας των υπαλλήλων του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινωνικό κλίμα στο χώρο εργασίας είναι πολύ πιθανό ότι θα χειροτερεύσει.

Η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, ειδικά καθώς η υπουργός Εργασίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε την Τρίτη στο BFM-TV ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυση», με το κείμενο που εγκρίθηκε την Κυριακή. Το περιβάλλον της υπουργού διευκρινίζει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να απολύσουν τους υπαλλήλους χωρίς υγειονομικό διαβατήριο αναφέροντας, για παράδειγμα, την αποδιοργάνωση που η απουσία τους προκαλεί στη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από Le Monde

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter