Γαλλία: «Στοπ» στη χρήση drones για την επιτήρηση διαδηλώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Γαλλία: «Στοπ» στη χρήση drones για την επιτήρηση διαδηλώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη διοικητική δικαστική αρχή στη Γαλλία, απαγόρευσε σήμερα τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drones) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού, έπειτα από παρεκκλίσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια τις οποίες κατήγγειλαν διάφορες κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν «πρέπει να σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση, να προβαίνει σε μέτρα επιτήρησης με drone των συναθροίσεων ανθρώπων εν δημοσία οδό».

Οργανώσεις όπως η Quadrature du Net (LQDN) είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη χρήση drones «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας». Ήδη τον Μάιο, το δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση drones για την επιτήρηση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αστυνομική επιτήρηση από drone δεν μπορεί να προβλέπεται «χωρίς προηγούμενη παρέμβαση ενός κειμένου» που να την επιτρέπει και να ορίζει τους τρόπους χρήσης της. Αν όχι (αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο), υπογραμμίζει το δικαστήριο, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» επιτέλεσης μιας επιτήρησης με τη χρήση drones.

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξήχθησαν δεκάδες διαδηλώσεις εναντίον του νόμου για την καθολική ασφάλεια, που μεταξύ άλλων θέτει περιορισμούς στη μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν δράσει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter