Γάζα: Διαρκείς βομβαρδισμοί από το Ισραήλ – Τουλάχιστον 1.537 οι νεκροί – Έκκληση από τον ΟΗΕ (Video)

Γάζα: Διαρκείς βομβαρδισμοί από το Ισραήλ – Τουλάχιστον 1.537 οι νεκροί – Έκκληση από τον ΟΗΕ (Video)
AP Photo/Hatem Ali

Τουλάχιστον 45 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το απόγευμα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Εϊάντ Μποζούμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ισοπεδώθηκε κτίριο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες άμαχοι, εκτιμώντας πως ο τελικός απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος καθώς η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ερείπια δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε 1.537 νεκρούς και 6.612 τραυματίες, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 500 παιδιά και 276 γυναίκες.

Εκκληση από τον ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, έκανε έκκληση για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς, όπως γράφει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης «στη Γάζα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν χωρίς φαγητό, νερό και απαραίτητες προμήθειες.

»Οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να προσφέρουν ζωτική σανίδα σωτηρίας σε 800.000+ άτομα, αλλά τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να προστατεύονται».

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αμπάς να καταδικάσει τη Χαμάς

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ραμάλα, την πόλη της Δυτικής Οχθης όπου βρίσκεται η παλαιστινιακή κυβέρνηση, η οποία όμως ελάχιστη επιρροή έχει στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζεται ότι «οι ΗΠΑ θέλουν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς να καταδικάσει πολύ ξεκάθαρα τη Χαμάς».

Πιθανολογεί ότι δεν θα πάρουν αυτό που ζητούν επειδή «το μόνο που έχει να κάνει ο Αμπάς είναι να κοιτάξει έξω στους δρόμους της Ραμάλα και θα δει τη λαϊκή υποστήριξη που έχει αυτή τη στιγμή η Χαμάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν διαδηλώσεις σε εξέλιξη»

Ο Αμπάς έχει ήδη καταδικάσει τους Ισραηλινούς για τις ενέργειές τους και λέει ότι η διεθνής κοινότητα φταίει και εδώ. Πιθανολογείται ότι αυτό που «πρόκειται να αναζητήσει σε αυτή τη συνάντηση είναι το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στην Αίγυπτο, που οδηγεί στη Λωρίδα της Γάζας, για ανθρωπιστική βοήθεια και για να διώξει ξένους υπηκόους».

Η Ιορδανία ζητεί άρση της πολιορκίας

Η Ιορδανία λέει ότι η άρνηση του Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα αποτελεί παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και ζήτησε την άρση της πολιορκίας, λέγοντας ότι ο τερματισμός της είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi είπε ότι η διακοπή νερού, καυσίμων και ηλεκτρισμού από το Ισραήλ και η αποτροπή της παράδοσης βοήθειας στα περάσματα στη Γάζα αποτελεί παραβίαση «ανθρωπιστικών αξιών και αρχών», ανέφερε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γάζα άνθρωποι αναζητούν πτώματα δικών τους στα συντρίμια, σκάβοντας ακόμη και με γυμνά χέρια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter