Γάζα: Όταν το Ισραήλ βομβάρδιζε νοσοκομεία και… έριχνε την ευθύνη στους Παλαιστίνιους – Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Γάζα: Όταν το Ισραήλ βομβάρδιζε νοσοκομεία και… έριχνε την ευθύνη στους Παλαιστίνιους – Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Φωτογραφία αρχείου

Ενώ το αίμα των αμάχων από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Άχλι Αράμπ των Βαπτιστών είναι ακόμα νωπό, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια που γίνεται από το Ισραήλ να εμφανίσει ως υπεύθυνους για το χτύπημα άλλοτε τη Χαμάς και άλλοτε την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία φαίνεται να πείθει ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Δείτε επίσης: Σε γραμμή Νετανιάχου με… αστερίσκο ο Μπάιντεν: «Φαίνεται ότι προκλήθηκε από την “άλλη πλευρά” η έκρηξη στο νοσοκομείο»

Αυτή η προσπάθεια δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται από την πλευρά του Ισραήλ, καθώς στο παρελθόν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τον ΟΗΕ, τη διεθνή κοινότητα και οργανώσεις  δικαιωμάτων για την στάνταρ πρακτική του να στοχοθετεί νοσοκομεία και άλλες υποδομές της Γάζας. Αυτή είναι όμως η πρώτη φορά, όπως που η προσπάθεια αυτή της ισραηλινής ηγεσίας γίνεται κεντρικό αφήγημα τόσο για διεθνή μέσα ενημέρωσης, όσο και για πολιτικούς όπως ο Τζο Μπάιντεν.

Δείτε επίσης: Γάζα: Για δεύτερη φορά χτυπήθηκε το νοσοκομείο – «Επλήγη από ισραηλινό πύραυλο το βράδυ του Σαββάτου»

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να εντοπίσει πλήθος δημοσιευμάτων με ημερομηνίες 2021 και 2014 (οι δύο προηγούμενες φορές που το Ισραήλ προχώρησε σε επιχειρήσεις στην Γάζα υπό το πρόσχημα των τρομοκρατικών επιθέσεων ή απειλών από την πλευρά της Χαμάς) τα οποία αναφέρονται σε αντίστοιχα χτυπήματα από ισραηλινά αεροπλάνα ή άρματα μάχης σε νοσοκομεία στην Γάζα.

Συγκεκριμένα το 2014 είχαν χτυπηθεί από βλήματα αρμάτων μάχης ή όλμους τα νοσοκομεία Αλ Ακσά και το νοσοκομείο Αλ Ουάφα. Επιπλέον τότε αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο χτυπώντας (όπως και τώρα) ένα σχολείο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί όσοι υπάκουσαν σε εντολές εκκένωσης. Για τις επιθέσεις στα δύο αυτά νοσοκομεία υπήρξε μάλιστα και έκθεση του ΟΗΕ τότε, στην οποία κατηγορούσε το Ισραήλ ότι παραβίασε την συνθήκη της Γενεύης. Στην έκθεση περιλαμβανόταν φυσικά και η θέση του Ισραήλ για τα περιστατικά τα οποία και τότε είχε αποδώσει στις ένοπλες οργανώσεις της Γάζας.

Το 2021 σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση του βρετανικού ιατρικού συλλόγου αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι οι υποδομές υγείας την περίοδο εκείνη, που ήταν η κορύφωση της πανδημίας Covid-19, στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοθέτησαν και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές με βομβαρδισμό από αέρος σε «έξι νοσοκομεία, εννιά κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης που παρείχε νερό σε 250.000 ανθρώπους».  Σε εκείνες τις επιδρομές όπως μαρτυρούν ανακοινώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε υποστεί ζημιές και κλινική που διατηρεί ο οργανισμός στην Γάζα.

Επιπλέον αναφορές για πλήγματα εναντίον νοσοκομείων στην Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις μπορεί κανείς να βρει και με ημερομηνίες ακόμα παλιότερες όπως 2006 και 2009. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις καταδίκης του Ισραήλ από ηγέτες, αλλά και από τον ΟΗΕ ή άλλες οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία. Ξεχωριστή θέση στις δηλώσεις καταδίκης για επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών υποδομών του ΟΗΕ, έχει η επικριτική δημόσια τοποθέτηση του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά από χτύπημα των υποδομών της UNRWA, τις οποίες το μακρινό πλέον 2009 είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες». Τότε είχε βομβαρδιστεί και το νοσοκομείο Αλ Κούντς στην Γάζα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (και σε πόσες ακόμα) η ισραηλινή ηγεσία έχει κάνει προσπάθειες- καρμπόν να κατηγορήσει για τις καταστροφές σε νοσοκομεία και τα πλήγματα εναντίον αμάχων, που αποτελούν εγκλήματα πολέμου, την παλαιστινιακή πλευρά και πιο συγκεκριμένα την Χαμάς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην έκθεση του ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις του 2014 περιλαμβάνονται οι αιτιάσεις της ισραηλινής πλευράς με την σημείωση ότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν καθώς τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τους Ισραηλινούς για τις επιθέσεις το 2014 προέρχονται από φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί πριν το 2008- 2009 και έδειχναν υποτίθεται συστοιχίες ρουκετών ανεπτυγμένων ή αποθηκευμένων «μέσα σε ή κοντά σε οικιστικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, τεμενών και νοσοκομείων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter