Γάζα: Παρά την κατακραυγή και το κύμα αναγνωρίσεων του Παλαιστινιακού κράτους το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις

Γάζα: Παρά την κατακραυγή και το κύμα αναγνωρίσεων του Παλαιστινιακού κράτους το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις
Παλαιστίνιοι περιμένουν να περάσουν φορτηγά με βοήθεια στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, Κυριακή 19 Μαΐου 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς σε τομέα της Ράφας (νότια), ενώ αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για πλήγματα στην πόλη της Γάζας (βόρεια), ερειπωμένη έπειτα από επτά και πλέον μήνες αδιάκοπου πολέμου.

Άρματα μάχης έφθασαν στα όρια πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Ράφας, ενώ η νύχτα σημαδεύτηκε από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη στις αρχές του μήνα.

Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στη Γίμπνα, στο κέντρο της Ράφας, είπαν κάτοικοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από την πλευρά του ανέφερε πως έπληξε με αντιαρματικές ρουκέτες δυο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με κατοίκους, ο ισραηλινός στρατός βάλλει στη Γίμπνα και άνοιξε επίσης πυρ εναντίον αλιευτικών σκαφών στα παράλια, με αποτέλεσμα κάποια να πάρουν φωτιά.

Τα πυρά του Ισραήλ «δεν σταμάτησαν όλη νύχτα, από drones, ελικόπτερα, αεροσκάφη, άρματα μάχης», είπε κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί για μην αντιμετωπίσει κίνδυνο η ασφάλειά του. Άρματα «προωθήθηκαν προς τα νοτιοανατολικά (…) δεχόμενα σφοδρά πυρά», πρόσθεσε.

Αναγνώριση

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες την απόφασή τους να αναγνωρίζουν από κοινού κράτος της Παλαιστίνης, με την ελπίδα να ωθήσουν κι άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο καθώς η λύση των δύο κρατών διατρέχει ολοένα πιο σοβαρό «κίνδυνο», όπως το έθεσε η Μαδρίτη.

Η ίδρυση βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για αυτό παραμένουν σε αδιέξοδο ατελείωτα χρόνια και στο μεταξύ η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζεται.

Η αναγνώριση χαρακτηρίζεται διπλωματική νίκη για την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, καθώς το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζουν πλέον, κατ’ αυτή, 142 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν ανήκουν στη Δύση.

Ένα αγόρι ανεμίζει μια παλαιστινιακή σημαία καθώς διαδηλωτές παρελαύνουν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την υποστήριξη των Παλαιστινίων και την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, στις 20 Ιανουαρίου 2024. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία και η Ιρλανδία, καθώς και η Νορβηγία, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ημερομηνίες για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους. (AP Photo/Emilio Morenatti, File)

 

Ή αλλιώς νέα διεθνή διπλωματική ήττα του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν πως ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη μια του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και από την άλλη ηγετών της Χαμάς, που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.

«Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό για το ζήτημα αυτό», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ισραέλ Κατς ανακοινώνοντας την ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας του στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία για διαβουλεύσεις καθώς και ότι κλήθηκαν οι πρεσβευτές των τριών χωρών για να τους επιδοθούν επίσημες διαμαρτυρίες.

Μετά την ανακοίνωσή τους, η Κολομβία επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Στις αρχές Μαΐου ο πρόεδρος της Κολομβίας, η χώρα του οποίου ήταν για δεκαετίες σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επιβράβευση» της Χαμάς λέει ο Νετανιάχου

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «επιβράβευση της τρομοκρατίας», πέταξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που εναντιώνεται στην ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης πλάι στο Ισραήλ.

«Το 80% των Παλαιστίνιων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (σ.σ. έτσι αποκαλεί η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δυτική Όχθη) υποστηρίζουν τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε.

«Σε αυτό το κακό δεν μπορείς να δώσεις κράτος», επέμεινε. «Θα ήταν τρομοκρατικό κράτος. Θα προσπαθούσε να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά. Δεν θα συναινέσουμε».

«Η επιβράβευση της τρομοκρατίας δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε θα μας εμποδίσει να νικήσουμε τη Χαμάς».

Επικριτές του κ. Νετανιάχου έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ανέχθηκε αν δεν προώθησε την ανάδειξη της Χαμάς, κινήματος αντίπαλου της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ώστε να διχάσει τους Παλαιστίνιους και εντέλει να αποτρέψει την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.

«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα (…) οι χώρες αυτές επέλεξαν να επιβραβεύσουν τη Χαμάς (…) και να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος», πλειοδότησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατς.

Οι τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν την απόφασή τους την ώρα που ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς μαίνεται, έπειτα από την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Στην επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα, 124 εκτιμάται πως εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, αλλά 37 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι οικογένειές τους ενέκριναν χθες Τετάρτη να μεταδοθεί από την ισραηλινή τηλεόραση βίντεο στις οποίες εικονίζονται πέντε νεοσύλλεκτες με πιτζάμες, κάποιες με ματωμένα τα πρόσωπα, καθισμένες κάτω, προτού οδηγηθούν σε τζιπ. Σκοπός των οικογενειών ήταν να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία στις έμμεσες διαπραγματεύσεις —που έχουν στην ουσία ανασταλεί— για να απελευθερωθούν όμηροι.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή ο κ. Νετανιάχου ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και ο στρατός του εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις η Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πήρε την εξουσία το 2007.

Τουλάχιστον 35.709 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου.

«Άδειο κέλυφος»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χαιρέτισε χθες Τετάρτη την αναγνώριση, κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο επίσημος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στη διεθνή σκηνή, αναφέρθηκε σε «ιστορικές στιγμές». Αραβικά κράτη επίσης χαιρέτισαν την αναγνώριση.

Αλλά στη Ράφα, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι καθημερινά, ο Άχμεντ Ζιάντ, 35 χρονών, είπε πως δεν θα πρόκειται παρά για «άδειο κέλυφος» αν οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «δεν υποστηρίξουν» την αναγνώριση.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της χώρας που αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, επανέλαβε τη θέση ότι παλαιστινιακό κράτος θα μπορέσει να ιδρυθεί μόνο έπειτα από «απευθείας διαπραγματεύσεις» των δυο πλευρών, όχι «με μονομερή αναγνώριση».

Πιο «στοχευμένη»

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφτηκαν ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ, που είχαν απειλήσει πως θα προχωρούσαν στην αναστολή κάποιων παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου είχαν παγιδευτεί κάπου ένα εκατομμύριο άμαχοι, έκριναν χθες Τετάρτη ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είναι πλέον πιο «στοχευμένη» και «περιορισμένη», ωστόσο πρόσθεσαν πως συνεχίζουν να ανησυχούν για την τύχη των αμάχων.

Όταν μπήκε με άρματα μάχης στην ανατολική Ράφα, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, της κυριότερης πύλης για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, και κατόπιν το έκλεισε.

Έκτοτε, οι παραδόσεις βοήθειας έχουν σταματήσει σχεδόν εντελώς, την ώρα που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικό» επίπεδο λιμού.

Διαβάστε επίσης

Το πρωί στην Enterprise, το βράδυ μπίζνες στον τουρισμό – Νέα ερωτήματα για τον Ακη Σκλάβο

«Εκλεκτή» του Πιτσιλή η επίορκη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας – Τοποθετήθηκε «με ειδική αιτιολογία του Διοικητή της ΑΑΔΕ» (Έγγραφο)

ΣΥΡΙΖΑ: Η πατριωτική Αριστερά απέναντι στο βέρτιγκο της ΝΔ – Η υπεύθυνη στάση, οι προτάσεις και τα δημοσκοπικά μηνύματα

Καιρός: Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Άδωνης εκτός ελέγχου για Συμφωνία Πρεσπών: Καλεί Μητσοτάκη να την καταγγείλει, απαιτεί «συγγνώμη» από Τσίπρα, κατηγορεί ΗΠΑ για… υποδείξεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter